StoryEditor
SplitVIŠA MATEMATIKA

Kako to da po podacima jednog sindikata štrajka skoro 98 posto prosvjetara, a drugi objavljuju puno manji postotak? Evo objašnjenja iz Preporoda i novih brojki o odazivu u Splitsko-dalmatinskoj županiji

30. listopada 2019. - 16:50

Sindikati prosvjetara koji organiziraju štrajk izuzetno su zadovoljni odazivom. Smatraju kako kolege nikad nisu bile solidarniji i uporniji u traženju svojih prava. No, njihove brojke koje svakodnevno objavljuju na društvenim mrežama uvelike se razlikuju od sindikata do sindikata, pa se i javnost počela pitati kolika je zapravo 'izlaznost'.

Prema podacima pristiglim iz škola u Virovitičko-podravskoj županiji štrajkalo je 72,73% zaposlenika, a 87,46% u Splitsko-dalmatinskoj županiji, objavili su maloprije na Facebook stranici Sindikata Preporod. 

 

 

 

 

 

Sindikat hrvatskih učitelja objavio je u utorak kako je 97,47 posto zaposlenika u Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji tog dana u štrajku. SHU okuplja preko 26 000 članova u oko 850 podružnica.

 

 

- Danas, 29. listopada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Zagrebu, štrajk je proveden u 114 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod. Prema podacima pristiglim iz škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji štrajkalo je 73,56 posto zaposlenika, a 77,23 posto u Gradu Zagrebu.

Od ukupno 2558 članova Preporoda, u 114 osnovnih i srednjih škola na području Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Zagreba, u štrajku jeu utorak sudjelovalo 1957 članova, priopćili su iz Preporoda.

 

 

- Zašto se uveliko vaši podatci vezani uz "izlaznost" na štrajk razlikuju od podataka iznesenih iz redova Sindikata hrvatskih učitelja? Kod vas je postotak znatno niži, dok se kod njih radi o postotku od preko 90 posto - pita jedna članica sindikata Preporod.

Iz ovog sindikata su joj odgovorili kako Preporod koristi podatke iz onih škola u kojima sindikat i djeluje dok druge podatke nemaju. Nažalost, na naš novinarski upit sindikati nam nisu odgovorili do zaključenja ovog broja.

- Svaki sindikat pouzdano, putem svojih povjerenika, prikuplja podatke o sudjelovanju u štrajku svojih članova. Preporod uz postotke u svojim priopćenjima navodi i točan broj sudionica i sudionika u štrajku. Ne želimo komentirati način prikupljanja podataka od strane drugih sindikata. A sto se tice diskrepance u rezultatima, mogu samo reci da su postotci Preporoda, u odnosu na neke prijašnje štrajkove, jako visoki.

Je li razlog u metodologiji, načinu prikupljanja podataka ili nečem drugom, nije nam poznato. Nema razloga za ikakvu sumnju u pogledu točnosti rezultata s kojima školski sindikate svakodnevno izlaze u javnost. Uostalom, ovaj je štrajk poseban i po tomu, nema značajne razlike među podacima s kojima izlazi Ministastvo i podacima s kojima izlaze sindikati - kažu nam iz Preporoda.

U većini splitskih škola danas se ne radi, ali osipa se broj štrajkaša, posebno u III. gimnaziji; Ravnateljica Zdravstvene poručuje roditeljima: Šaljite djecu na nastavu, jer nadoknade neće biti nimalo lake!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 21:24