StoryEditor
SplitŠKOLARCI NA TESTU

Kako teče prvi dan testiranja? Većina škola javlja da ide bez problema, evo koliko je učenika ‘u startu‘ testirano

Piše Maja Vejić
14. veljače 2022. - 18:42

Ovaj školski tjedan osnovcima i srednjoškolcima donio je i brzo testiranje na koronu kao novi dio rutine.

U splitske škole dostavljeni su testovi koji su podijeljeni roditeljima da se testiranje može provesti kod kuće. Ideja je testiranje provoditi jednom tjedno, da bi se što više spriječilo širenje virusa u školama i česte izolacije razreda zbog kontakta.

Testiranje nije obvezno, ali je ozbiljna preporuka i roditelji koji svoju djecu ne žele testirati moraju i službeno potpisati tu odluku. Izuzetak su djeca koja su nedavno preboljela koronu pa nema potrebe za ponovnim testiranjem.

Kako je protekao prvi dan provođenja testiranja pitali smo Matu Omazića, pročelnika gradske Službe za društvene djelatnosti.

- Škole danas nisu vodile detaljan popis pozitivnih učenika pa nemamo točne podatke konkretno o tome. Imamo izvješće škola da je više od 90 posto učenika testirano, većina javlja da je sve proteklo bez problema – rekao nam je Omazić.

Dio normalne rutine

Jesu li sve škole surađivale i uključile se?

- Dvije škole su jedino odlučile testirati na drugi dan, ne ponedjeljak, ali provodi se. Škola "Mejaši" testirat će sutra, dakle utorkom, a škola "Bol" je za dan testiranja odredila srijedu - objašnjava nam.

Kaže kako je zasad uglavnom ovo prihvaćeno kao dio normalne rutine.

- Nisu se testirala uglavnom samo djeca koja su u posljednjih nekoliko mjeseci preboljela COVID, to je jedan manji postotak. Također vidimo i pad u broju zaražene djece u odnosu na zadnje vrijeme. I u vrtićima imamo značajan pad. U odnosu na tjedan dana prije gotovo je trostruko manje zaraženih, evo danas je u vrtićima samo šestero djece u samoizolaciji, a djelatnika samo dvanaest, pa se nadamo i daljnjem padu tih brojeva - optimističan je Omazić.

Naglašava još jednom i da su testovi došli u sve škole i da su roditelji dobili upute pa bi sve trebalo ići bez problema.

- Ideja je spasiti djecu od čestih samoizolacija i pouzdamo se u roditelje da će htjeti zaštititi i svoju i drugu djecu, a i svoje ukućane. Ovim putem, još uz redovno mjerenje temperature i obraćanje pozornosti na druge simptome, može se značajno smanjiti problem u školama i omogućiti normalno funkcioniranje. I prije smo naglašavali, ako vam djete ima temperaturu ili mislite da je možda zaraženo, ostavite ga doma. Bolje da je dva dana doma, pa smo svi mirni - sugerirao je.

Kontinuitet je važan

A vjeruje i da ima mjesta za optimizam i da će suradnja roditelja sa školama biti dobra. Također naglašava i da se ovako rješava možda i najveći problem, a to su bili prekidi normalne nastave zbog izolacija zbog sumnje na koronu, koje možda nije na kraju ni bilo.

Uz redovno testiranje, takvih prekida bi trebalo biti što manje, a kontinuitet odlaska u školu je djeci važan ne samo zbog učenja, nego i zbog socijalizacije i normalnog emocionalnog stanja.

Nesigurnost, promjene ritma i izolacije negativno utječu i na mentalno zdravlje djece pa je važno osigurati im što normalnije svakodnevne okolnosti.

Ipak, pitali smo ga i boji li se da bi neki radikalniji roditelji mogli stvarati probleme ili varati s testiranjima te jesu li predviđene neke sankcije.

- Ja sam optimističan da toga neće biti, jer, uostalom, i ne prisiljava ih se, ako baš neće, ne moraju, iako bi bilo dobro da se svi testiraju. Ma vjerujem da će sve ići kao i danas, bez problema, pa o nekim kaznama ne mislim da uopće treba razmišljati - u pozitivnom je tonu zaključio Omazić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 04:57