StoryEditor
Splitmalo smo nostalgični

Kako su se Splićani počeli osjećati kao stranci u svome gradu i u što se Split pretvorio: nema više nijedne butige od postola, ali ima tacosa, sva poznata mjesta zamijenili su restorani, koktel barovi...

17. svibnja 2019. - 11:55
grad00

Što kazati kad te pomorac nakon tri mjeseca vijađa pita ima li kakvih novosti po gradu, a pogotovo ako se vrati početkom turističke sezone. Nekada bi kazali da se otvorio novi kafić, dok posljednjih nekoliko godina, centar grada svako proljeće mijenja svoje lice, toliko da se i domaći iz godine u godinu osjećaju kao stranci.

Novi restorani, štekati, pubovi, suvenirnice, kao da su preko noći zamijenili trgovine odjećom i cipelama. Ako se šetnjom gradom uopće sjetite mjesta na kojem bi mogli kupiti cipele, tu se već danas prodaju tacosi.

Budući da smo odlučili napraviti đir po uskom centru grada kako bi otkrili “što ima nova”, pozvali smo Marina Krpetića, predsjednika Udruge stanovnika stare gradske jezgre "Get", da nam se pridruži u šetnji. Dogovorili smo se naći ispred cvjećarne Mie, premda te radnje odavno više nema, jer na tom mjestu je već neko vrijeme Tobacco shop.

- Dok sam studirao u Ljubljani, kada bi došao doma jednom u šest mjeseci, možda bi uočio jedan ili dva nova dućana. Sada, kada odem na vikendicu na par dana, prenamijeni se pet prostora - priča Krpetić dok šetamo uskim centrom grada koji je već prekrcan turistima, dok se istovremeno odvijaju građevinski radovi, postavljaju skele i prijevozi materijal.

Tek kada smo krenuli u potragu za prostorima koji su se ove godine prenamijenili, shvatili koliko se teško sjetiti kako je grad nekada izgledao, ali jedno je sigurno, centar je odavno prestao biti mjesto gdje se kupuju odjeća, obuća, torbe, pa čak i knjige.

- Promijenila se ekonomija, dolaze skroz drugačiji dućani. Prije se znalo da su Bosanska i Zadarska bile ulice u kojima kupuješ postole, sada gotovo da nema dućana u tim ulicama u kojem uopće možeš kupiti čizme ili patike. Marmontova je trebala biti modna ulica, a danas je tamo najmanje trgovina odjećom - ističe Krpetić.

Tako i na mjestu nekadašnjeg “Lee”-a na Pjaci ne možeš više kupiti kvalitetne traperice, jer je i tamo Tobacco shop. Urara koji se nalazio na vrhu Pjace, zamijenila je trgovina prirodnom kozmetikom. Inače, na terasi iznad urara prije smo viđali žene s folijama na glavi dok ispijaju kavu, čekajući da boja na kosi “uhvat”, a danas niti frizerskog salona tu više nema. Teško ih uopće možete pronaći u centru grada.

Getani ističu da poslovni prostori u Zadarskoj i Bosanskoj ulici te u dijelu Domaldove, gotovo svake godine dožive transformaciju. Od nedavno je vrh Bosanske poznat po “Game of Thrones” trgovini i muzeju, a prije smo svakodnevno viđali zlatara Mazrekua i njegovog psića.

Nekadašnji Mix shop u gradu, danas je "Douglas" parfumerija. Umjesto "Planike" u Domaldovoj, sad su restorani, a poznati izlog prepun tenisica na dnu iste ulice, danas je zamijenio ulaz u pekarnu "Mlinar". Nekadašnji prekrasni izlog cvjećarne “Fontana” u Getu, danas je cocktail bar, a pubovi koji su prije manje od dvije godine otvorili svoja vrata, danas se već prenamjenjuju u tko zna što.

Dovoljan dokaz da veliki broj radnji u uskom centru grada traju tek jedno ljeto, atraktivni je prostor na Klaićevoj poljani u kojem je prije nekoliko godina bila trgovina cipela, pa buregdžinica, nakon toga slastice i rolani sladoled, a danas je prodavaonica alkoholnih pića.

Danas barem u gradu možete biti sigurni da nećete ostati gladni i žedni, a ako vam trebaju sunčane naočale, na pravom ste mjestu, jer je na svakom “kantunu” optika. Getani kažu da su najviše opstale zlatarne i foto radnje, ali su zato buletu platili urari, postolari, brice…

Srećom, najpoznatiji splitski urar Zlatko Ivulić, ne pada pod utjecaj brze zarade i jednosezonskih poslova, već kaže da će u svojoj butigi umrijeti.

- Ako ja ovde zatvorim, doć će vam fast food. Do mene je bila radnja u kojoj su se punile kemijske, pa je doša pomfrit, onda kupaći kostimi, fotokopirnica i sad mjenjačnica, a ja sam osta - govori Ivulić, čiji je otac davne 1937. godine otvorio radnju nakon položenog ispita za urara.

Nudili su mu da u izlog postavi i bankomate, ali naš poznati obrtnik ipak želi da mu se vide satovi, školjke i koralji koji su složeni na staklenim policama u izlogu. Srećom, u trgovinama gdje se danas prodaju satovi nitko ne zna promijeniti bateriju ili skratiti remen, pa će šjor Ivulić, dok god bude htio, moći raditi.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 22:52