StoryEditor
SplitBESANE NOĆI

Kako stati na kraj divljim motociklistima u Splitu? Oko dva ujutro kreće utrka, paljenje guma, jurnjava u suprotnom smjeru. Policija sve zna...

15. rujna 2020. - 14:25
Noćne utrke na Poljičkoj uobičajena su ljetna priča koja traje i traje Shutterstock

Svaki naš sugrađanin koji živi u blizini Poljičke ceste i oko nje u ljetnim noćima teško može naći mira. Od buke se ne da mirno spavati. I ne, nisu automobili "krivci", nego neodgovorni mladi ljudi koji voze motocikle.

To izgleda otprilike ovako – oko dva sata ujutro kreće utrka. Od križanja Poljičke s Ulicom Bruna Bušića, pa prema Gradskoj knjižnici Marka Marulića, gdje se motociklisti okreću i jure u suprotnom smjeru prema mjestu polaska. U međuvremenu se motori "turiraju", pale se gume, sve ono što djecu veseli, a odrasle užasava.

– Upoznati smo s navedenom problematikom. Policijski službenici Postaje prometne policije, u sklopu redovitih zadaća i planiranih akcija nadzora prometa, obavljaju nadzor i kontrolu prometa i na tom području. Naša nazočnost na određenom području uvjetovana je veličinom postajnog područja, te intenzitetom ostalih redovitih i izvanrednih zadaća – vele nam u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Posla preko glave

Policijski službenici Postaje prometne policije, osim Splita, nadziru i kontroliraju promet i na području Stobreča, Žrnovnice, Srinjina, Sitnog Donjeg, Kaštela i Solina. I nedvojbeno imaju posla "preko glave".

Kad uoče protupravna ponašanja u prometu ili dobiju dojavu, policajci – njihovim jezikom rečeno – provode mjere i radnje u cilju sankcioniranja prekršitelja. Tako su u ovih prvih osam mjeseci na području naše Postaje prometne policije prekršajno sankcionirali ukupno 2020 vozača mopeda i motocikala.

image
Danju kako-tako, noću nikako - život uz Poljičku cestu stanovnicima zagorčavaju neodgovorni motociklisti 
Jakov Prkić/CROPIX

– Policijski su službenici u dosadašnjoj praksi uočavali teške oblike nepoštovanja propisa, i to na način da se vozači motocikala, koji su u pravilu prethodno skinuli tablice s vozila, ne zaustavljaju na znak za zaustavljanje i nakon toga, bježeći od policijskih službenika, ugrožavaju i sebe i druge sudionike u prometu. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja takve osobe redovito uz optužni prijedlog privodimo na Prekršajni sud – kažu nam u policiji.

Kako bi se broj prekršitelja smanjio, policajci na terenu u svakodnevnom su radu usmjereni i na utvrđivanje tehničke neispravnosti motocikala zbog kojih se stvara iznimna buka, te takve vozače redovito upućuju i na izvanredni tehnički pregled.
– Na području Poljičke ceste u prvih osam mjeseci ove godine dogodile su se ukupno 32 prometne nesreće. Jedna je osoba smrtno stradala (pješak), tri su osobe teže ozlijeđene, a 25 osoba zadobilo je lakše tjelesne ozljede – vele "plavci", uz strašan podatak kako su od početka godine na području našega grada smrtno stradala dvojica vozača motocikla.

Ciljane akcije

Postaja prometne policije Split, uz svakodnevan rad policijskih službenika na terenu, redovito planira i provodi ciljane akcije nadzora prometa na cestama, a tijekom vikenda policijski službenici PU splitsko-dalmatinske provode nadzor i kontrolu prometa na čitavom svojem području.

– Međutim, uzimajući sve navedeno, očito moramo ulagati dodatne napore kako bismo represivno, ali i preventivno utjecali na svijest svih sudionika u prometu da se moraju odgovorno ponašati kako bi zaštitili svoj život, ali i živote ostalih u prometu – naglašavaju.

image
Ante Čizmić /CROPIX
Ante Cizmic/Cropix

Grubo kršenje propisa o ograničenju brzine kretanja, uz alkohol, nekorištenje sigurnosnih elemenata kao što je pojas na svim sjedalima i zaštitna kaciga na motociklima, uz pojavu distrakcija u cestovnom prometu (odvlačenje pažnje od prometne situacije, korištenje mobitela vozača ili pješaka) za posljedicu imaju najteža stradavanja u cestovnom prometu.

– Sve sudionike u prometu dodatno pozivamo na oprez i da poštuju prometne propise kako svojim neodgovornim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastiti, ali i život ostalih sudionika u prometu – apeliraju policajci.
Baš kao što apeliraju i građani – pustite nas na miru s vašim bučnim motociklima, niste ni pametniji ni zgodniji, osim, eventualno, kao budući donatori organa. Ugledajte se na istinske ljubitelje vožnje na dva kotača.

Kazne od 2015. do danas


Podaci o sankcioniranim prekršajima vozača mopeda i motocikala na području Postaje prometne policije Split od 2015. godine do danas variraju. Da se izvući i zaključak kako ih je ove godine najviše, ako računamo da smo bili u izolaciji više od mjesec dana.

2015. - 2540

2016. - 2076

2017. - 1468

2018. - 1561

2019. - 2306

I.-VIII. 2020. - 2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 16:12