StoryEditor
SplitMRTVO SLOVO NA PAPIRU

Kako spriječiti stampedo posjetitelja? Unatoč strogoj zabrani građani navaljuju na splitski KBC i dovode bolesnike u veliku opasnost

Piše Ivica Marković
3. veljače 2017. - 18:40
gripa_infektologija2-281216-1.JPG

Na Kliniku za dječje bolesti KBC-a Split primljeno je još jedno dijete kod kojeg je ustanovljen virus gripe. Sada na liječenju na Klinici imaju ukupno četvero djece s gripom.

- S djecom je sve u redu, oni su svi dobro i izolirani su od ostale djece. Nitko od njih nije životno ugrožen i nadamo se da će tako biti i u sljedećim danima - kazao nam je prof. dr. Marijan Saraga, predstojnik Klinike.

Zanimalo nas je i zdravstveno stanje četveromjesečne djevojčice, čija je sestra blizanka, nažalost, u nedjelju ujutro bez znakova života dovedena na Hitni prijam Klinike. Kod nje je, podsjetimo, brzim testom na influencu utvrđeno postojanje gripe B (kasnije opovrgnuto testom u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo), te virusa RSV (respiratorni sincicijski virus), zbog kojeg je vrlo vjerojatno i preminula. Naime, obdukcija je pokazala da je djevojčica imala upalu pluća.

Blizanka se oporavlja

- Sestra blizanka preminule djevojčice koja se liječi kod nas je bolje, iako je i kod nje ustanovljen RSV virus. I ona je imala jednu vrstu upale pluća, no uz pruženu medicinsku skrb bolje se osjeća - rekao je prof. dr. Saraga.

Očekuje se da će gripa ipak malo početi jenjavati, iz prostog razloga što su vanjske temperature zraka veće, pa je mogućnost boravka ljudi na otvorenom prostoru veća, a dobivanja gripe manja.

Međutim, još jedna zanimljivost je vezana za sezonu gripu. Zbog epidemije su u KBC-u Split zabranili posjete bolesnicima kako bi ih na taj način zaštitili od zaraze virusom, koji može biti jako opasan za kronične bolesnike, malu djecu i starije građane. No, tu uredbu o zabrani posjeta malo tko poštuje.

Istini za volju, na gotovo svim ulaznim vratima bolničkih klinika, zavoda i odjela stoji natpis o zabrani posjeta tijekom epidemije gripe. Vrata su zaključana i samo se mogu otvoriti na šifru. I što se događa? To da nitko od posjetitelja, odnosno onih koji žele posjetiti svoje bližnje u bolnici ne poštuje natpise o zabrani posjeta, već ulaze čim netko tko zna šifru otvori vrata. Tada nastaje stampedo posjetitelja i svi jure i žure do svojih bližnjih i naravno, nitko od njih nema na ustima masku kojom bi koliko-toliko umanjili mogućnost širenja gripe u bolnici.

Naravno, jedna ili dvije medicinske sestre, koje u poslijepodnevnim satima rade po odjelima, ne mogu se uz svoje redovne aktivnosti još i brinuti o "rijeci" posjetitelja i svakome od njih zabranjivati posjete, a ne možemo očekivati ni da će se s posjetiteljima "tući" dežurni liječnik.

Možda da stave zaštitare?

Stoga bi bolničko ravnateljstvo, možda, u interesu bolesnika, ali i posjetitelja, barem za vrijeme epidemije gripe moralo pojačati nadzor i postaviti dodatne zaštitare po odjelima, koji bi sprječavali posjetitelje da šire gripu po bolnici. Možda bi u KBC-u morali, što je bio slučaj prije 10-ak godina, zatvoriti sve vanjske ulaze u bolnicu u poslijepodnevnim satima i postaviti zaštitare koji bi sprječavali stampedo posjetitelja.

Od 20. prosinca prošle godine, kada se računa da je započela epidemija gripe, do jučer je na Klinici za infektologiju pregledano ukupno 504 bolesnika s gripom, od kojih je njih 75 zbog komplikacija ostavljeno na liječenju. No, prema riječima prof. dr. Borisa Lukšića, predstojnika Klinike, navala na Infektologiju je u laganom padu.

- I sada na Klinici liječimo 15 pacijenata od komplikacija vezanih za gripu, no nitko od njih, za sada, iako ima teških kliničkih slika, nije životno ugrožen. Čak su neki pacijenti, koji su bili životno ugroženi i koji su bili premješteni na Jedinicu intenzivnog liječenja, vraćeni na našu Kliniku jer im se zdravstveno stanje popravilo. U pravilu se radi sve o osobama starije populacije, poviše 65 godina života - zaključuje prof. dr. Lukšić.

Na Fizikalnu s maskama

Zbog straha od gripe roditelji male djece koja moraju vježbati na Odjelu za fizikalnu medicinu splitskog KBC-a posljednjih dana masovno otkazuju termine. A oni koji se ipak odluče dovesti djecu na vježbe, dolaze s maskama na ustima.

#ZABRANA#VIRUSI#INFEKTOLOGIJA#POSJETE

Izdvojeno

09. srpanj 2020 20:34