StoryEditorOCM
SplitFORUM U SPLITU

Kako smanjiti izglede za nesreće: Hrvatski i izraelski piloti pod okom znanstvenika, projekt je podržao i NATO

Piše Božidar LONČAR
31. svibnja 2023. - 14:46

Deep tech forum na Pomorskom fakultetu u Splitu prvi je međunarodni forum održan na temu svemirskih tehnologija, inovacija u istrazivanju zračnog prostora te obrane i sigurnosti kojeg su organizirali Pomorski fakultet u Splitu i Sveučilište u Splitu.

Forum su otvorili Vlatka Skokić, redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u ime rektora Sveučilišta Dragana Ljutića, Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta u Splitu, Sandra Budimir, odvjetnica i jedna od partnerica foruma te Marko Ćosić, predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe.

- O razvoju ulaganja u svemirska istraživanja najbolji govori podatak kako je proračun SpaceX-a 140 milijardi dolara, a DEFIS-a Europske komisije 20 milijardi dolara. Prva hrvatska tvrtka s kojom surađujemo je Đuro Đaković - u uvodnom je govoru istaknula Sandra Budimir, suosnivačica tvrtke Starbust koja se bavi ulaganjima i savjetovanjem u području zrakoplovne industrije i obrane.

Prvi je pitch predstavio Ivan Pavić s Instituta Ruđer Bošković. Zajedno s Milanom Ivandom predstavio je spektrometar. Riječ je o uređaju koji primjenjuje optiku zumiranja za bolje istrazivanje materijala. Kako je naveo u svom predavanju, postoje dva uredska za mjerenje materijala: Ramanov i fotoluminescentni spektroskop koji su skupi za istrazivacke institucije. Spektrometar povezuje oba uredaja te daje mogućnost približavanja ili prosirivanja optičke slike.

Četiri nova centra

Drugi je pitch Digital Twin doktorice znanosti Ljiljane Šerić naziva Digital Twin koja kombinira satelitske podatke i meteorološke podatke s umjetnom inteligencijom ne bi li se procjenile opasnosti od požara i mapirale brzina s obzirom na specifičnost terena kako bi se dobile satelitske slike koje se mogu koristiti kad ljudi nestanu

Nakon uvodnih pitcheva, profesor Dubravko Babić predstavio je LPCN projekt financiran od strane ESA-e u vrijednosti od 47 tisuća eura za period od 12 mjeseci. LPCN projekt mjeri količinu svijetlost iz Zemljine kore kao i izvore svjetlosti uz što ekonomičniji materijal.

Profesor Martin Lončarić s Instituta Ruđer Bošković predstavio je projekt izgradnje četiri nove zgrade instituta vrijedan 81 milijun eura. Do 2026. bi se trebala izgraditi četiri nova centra Instituta: Biomedicina, IT, kongresni centar, Platforma za materijale i tehnologiju te Centar za istrazivanja mora i okolisa.

Profesor Kresimir Ćosić nastavio je predstavljati projekte FER-a s projektom selekcije pilota na temelju kognitivnih sposobnosti i performansi pilota. Na projektu zajednički sudjeluju FER, FESB i Hrvatski institut za istraživanje mozga. Riječ je o projektu temeljenom na rezultatima istraživanjima u SAD-u koji su potvrdili kako je 60 do 80% nesreća rezultat ljudskog faktora i prouzročili štetu veću od 11 milijardi eura.

Rezultati su temeljeni na istraživanju provedenim nad hrvatskim i izraelskim vojnicima kojima su mjerene kognitivne i fiziolške vrijednosti. Projekt je podržao i NATO, a glavni je cilj minimizirati šanse za nove nesreće kroz poboljšanje selekcije pilota.

Postoji limit u korištenju podataka, zato je selekcija kljućna. Prije 50 godina smo se oslanjali na tehnologiju, sada ćemo sve više na sposobnosti pilota da se nose sa stresom.

Prvi je dio predavanja dovršio dr. Mario Špadina predavanjem o satelitskom snimaju morskog dna i obale. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:07