StoryEditorOCM
SplitPad prometa

Kako preživjeti u doba korone? Vlasniku splitskog salona ‘Lipost‘ HZZ je odbio zahtjev za potporama: ‘Stečaj je najizglednija opcija, osim ako se ne dogodi čudo!‘

10. ožujka 2021. - 08:43

Kako preživjeti u doba korone? To pitanje muči mnoge hrvatske poduzetnike, pogotovo one u uslužnim djelatnostima. Mnogim poslodavcima je potpora države kroz mjere za očuvanje radnih mjesta, koliko – toliko, olakšala život u uvjetima pandemije, ali popriličan je broj i onih koji se žale kako nisu dobili potpore unatoč padu prometa i ne znaju kako dalje, strahujući od gubitka radnih mjesta i na kraju neželjenog ishoda, kakav stečaj jeste.

Splitska tvrtka za frizerske usluge i usluge uljepšavanja “Lipost” početkom veljače dobila je negativnu ocjena Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a početkom ožujka, i nakon prigovora koji su u međuvremenu uložili, Regionalni ured HZZ-a u Splitu ustrajan je u negativnoj ocjeni u zahtjevu “Liposti” za potporu iz mjere za skraćivanje radnog vremena jer, kako navode, nije dostavljena dokumentacija kojom se dokazuje povezanost utjecaja epidemije COVID-19 na poslovanje.

image
Kultna splitska mjesta iz serije Velo misto, salon za uljepšavanje Lipost
Ante Čizmić/arhiva/Cropix

Kako u HZZ-u navode, osnovni kriterij kod podnošenja zahtjeva za potporu za skraćivanje radnog vremena je očekivani pad ukupnog mjesečnog fonda radnih sati svih radnika zaposlenih kod poslodavca na puno radno vrijeme u mjesecu za koji se traži potpora minimalno 10 posto. Osim toga, poslodavac mora dokazati povezanost utjecaja epidemije na poslovanje ostvarenim padom prihoda/primitaka u svakom mjesecu za koji se traži potpora od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec 2019. godine i to jednim od slijedećih razloga: pad narudžbi putem raskida ili izmjene ugovora s kupcem/kupcima, pismenim očitovanjem kupaca o padu narudžbi za mjesec za koji se traži potpora; privremena nemogućnost ugovaranja novih poslova; privremena nemogućnost isporuke gotovih proizvoda ili ugovorenih i plaćenih sirovina, repromaterijala, strojeva, alata te nemogućnost novih narudžbi sirovina, repromaterijala, alata i strojeva neophodnih za rad.

U ovom slučaju HZZ je utvrdio da poslodavac ima pad prometa veći od 20 posto (30,72 posto), ali, kaže, poslodavac nije dostavio dokaz da je to povezano s epidemijom.

Ali kako pismenim očitovanjem dokazati pad narudžbi kupaca u djelatnosti u kojoj se isključivo usmenim putem naručuju usluge za svakog kupca posebno, bilo da se termini rezerviraju dolaskom u salon ili telefonskim putem?

- Ako se određene dokaze ne uvažava samo zato što nisu predviđeni programom predmetne mjere bez obzira na njihovu pouzdanost i informativnost onda je to ignoriranje istinitog stvarnog činjeničnog stanja i tada se gubi osnovna svrha predmetne mjere – da pomogne opstati gospodarskim subjektima pogođenima epidemijom, kako Država ne bi ostala bez još jednog poreznog obveznika, a njihovi radnici bez poslodavca u aktualnoj situaciji na tržištu rada i dobavljači bez još jednog kupca u aktualnoj kriznoj situaciji na tržištu roba i usluga – naveo je, između ostaloga, direktor “Liposti” Marti Bosnić u prigovoru koji je uputio nakon prve odbijenice HZZ-a. Sada više ne zna što će.

image
Na fotografiji: Marti Bosnić, direktor Liposti pored svoje butige na Mihovilovoj širini
Božidar Vukičević/arhiva/Cropix

- Bez te potpore stečaj poduzeća je daleko najizglednija opcija, osim ako se ne dogodi čudo sa prometom, i to stečaj sa likvidacijom jer poduzeće nema vrijednih nekretnina, strojeva, vozila ili zaliha bilo čega, čijom prodajom bi se mogla nabaviti sredstva za spašavanje poduzeća – rezigniran je direktor.

U takvoj neželjenoj situaciji, na teret HZZ-a bi došlo 16 zaposlenih od kojih 6 u dobi preko 60 godina i 1 nadomak 60-te bez ispunjenog dobnog uvjeta za umirovljenje, kao i 1 radnica nadomak 60-te koja je već cca 2,5 godine kontinuirano na bolovanju i mijenja je jedina radnica u firmi na određeno vrijeme.

- Dakle, HZZ će svakako biti opterećen našim zaposlenicima, pitanje je samo kako? Produktivno usvajanjem našeg zahtjeva za predmetnu potporu ili neproduktivno isplatama naknada za nezaposlene, uplatama za zdravstveno osiguranje i kod onih preko 60-te za mirovinsko osiguranje? Zbog uvažavanja samo onih dokaza koje su se autori programa mjera sjetili napisati ? Iako svi znaju da se pad prometa poduzeća koji je preko 5 i po puta veći od najvećeg pada prometa poduzeća u svim godinama u kojima posluje na isti način u istoj djelatnosti sa istim ljudima na istim lokacijama nema čime objasniti nego utjecajem epidemije – pita Bosnić.

Reći će i kako će naknade na Zavodu trajati jedno vrijeme, a potpora zbog posljedica pandemije omogućava poduzeću poslovanje, zaposlenost ljudi, novo zarađivanje plaća i stjecanje novog radnog staža, izvršavanje poreznih obveza i nastavak plaćanja i kupovanja roba i usluga dobavljačima. A za očekivati je kako će se približavanjem sezone smanjivati i potreba za skraćenim radnim vremenom.

Pogoršanje epidemiološke sitiacije

- Promet poduzeća u listopadu 2020. godine je za 28,38 posto manji u odnosu na isti mjesec 2019. godine, u studenom 2020. za 23,78 posto i u prosincu 2020. je pad prometa za 30,72 posto. Prije prvog lockdowna zbog pogoršanja epidemiološke situacije u ožujku 2020. čak smo počeli ostvarivati i poraste prometa: u siječnju čak 21,24 posto i veljači 5,76 posto. Kako se u periodu listopad - prosinac 2020. u odnosu na isti takav period 2019. (ali i u odnosu na mjesece sa ostvarenim porastima prometa) u poslovanju poduzeća nije nimalo promijenio nijedan faktor poslovanja koji utječe na visinu njegovog prometa, takav pad prometa, koji toliko drastično odudara od takvih naših uobičajenih postotaka, se jednostavno ne može objasniti nijednim uzrokom osim epidemijom COVID -19 – izričit je direktor ove tvrtke.

Upit HZZ-u

Uputili smo i HZZ-u upit o najčešćim razlozima odbijanja poduzetnika koji se obraćaju radi potpora za očuvanje radnih mjesta zbog utjecaja COVID-a na njihovo poslovanje, kao i kako tvrtke iz uslužnih djelatnosti gdje se pružanje usluga dogovara u pravilu telefonski mogu predočiti pisani dokaz o povezanosti pada narudžbi i epidemije.

Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 04:44