StoryEditorOCM
Splituzlazna putanja

Kako korona popušta, u Splitsko-dalmatinskoj županiji se više troši: u svibnju se ispeglalo preko 1,2 milijarde kuna, znatno više nego mjesec ranije

Piše PSD
4. lipnja 2021. - 11:28

Kretanje broja i vrijednosti fiskaliziranih računa poreznih obveznika sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koje HGK – Županijska komora Split analizira na mjesečnoj bazi na temelju podataka Porezne uprave Područnog ureda Split, pokazuje u mjesecu svibnju porast kako u odnosu na travanj tako i u odnosu na prošlogodišnji svibanj, javlja Suzana Prkić Jurić iz splitskog HGK.

- Vrijednost fiskaliziranih računa u svibnju iznosila je nešto više od 1,2 milijarde kuna, što je za gotovo 20 posto više u odnosu na travanj te gotovo 30 posto više u odnosu na prošlogodišnji svibanj -  komentirao jepročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić.

Rast vrijednosti fiskaliziranih računa u prošlom mjesecu, u odnosu na svibanj 2020., zabilježen je u svim djelatnostima osim rudarstva i vađenja te građevinarstva, koji su zabilježili pad. Najviši rast u odnosu na prošlogodišnji svibanj bilježe administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (rast od 278,7 posto), djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (162,9 posto) te prijevoz i skladištenje (132,1 posto).

Rast broja i vrijednosti fiskaliziranih računa je primjetan i kada promatramo prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Tako je u navedenom periodu izdano gotovo 10 posto više računa, a njihova je vrijednost, od 4,94 milijarde kuna, bila za 7,1 posto viša.

U razdoblju od siječnja do svibnja pad vrijednosti fiskaliziranih računa, u odnosu na isti period 2020., bilježe djelatnosti građevinarstva (pad od 58,1 posto), umjetnosti, zabave i rekreacije (40,6 posto), rudarstva i vađenja (26,4 posto), administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (14,2 posto) te djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (7,9 posto). Sve su ostale djelatnosti zabilježile rast vrijednosti izdanih računa.

- Popuštanje mjera, pojačana gospodarska aktivnost te početak turističke sezone očituju se i u rastu broja i vrijednosti fiskaliziranih računa, pa možemo reći da se županijsko gospodarstvo nalazi na uzlaznoj putanji. U ovom trenutku izuzetno je važno da odgovornim ponašanjem i procijepljenošću zadržimo povoljnu epidemiološku situaciju i omogućimo što bolju turističku sezonu, kako bi se nastavio pozitivan trend i ostvarili što bolji gospodarski rezultati-  poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 02:41