StoryEditor
SplitNeslavan završetak ideje

Kako je Kerumu propala ideja o restoranu na Marjanu: 'Utjerivači' stisli bivšeg gradonačelnika, zbog kredita gubi 5500 kvadrata na Prvoj vodi

Piše Ivan Kaštelan
11. siječnja 2018. - 08:35

Čini se da bi Željko Kerum potencijalno mogao izgubiti i zemljište na marjanskoj Prvoj vodi, smješteno unutar zaštićene zone park-šume, gdje je u vrijeme dok je bio gradonačelnik planirao izgradnju ugostiteljskog objekta!
Vlasnik ove nekretnine je tvrtka "Latebra", koju je još 2008. otvorila tada 24-godišnja Fani Horvat, današnja gospođa Kerum, a iako je osoba ovlaštena za zastupanje njezin brat Saša Horvat, u više javnih istupa bivši je poteštat potvrdio kako upravo on stoji iza poslovnih odluka firme registrirane za građenje i poslovanje nekretninama.
Informacije o novom poslovnom neuspjehu dobile su potvrdu u javno dostupnim podacima u zemljišnim knjigama, iz kojih je jasno vidljiva zabilježba ovrhe na tim marjanskim parcelama. Rješenjem od 21. lipnja prošle godine Općinski sud u Splitu posredstvom svoje Stalne službe u Sinju, naložio je provedbu utvrđivanja vrijednosti, prodaju nekretnine, te dobivenim iznosom namirenje duga ovrhovoditelju.
U pitanju je neisplaćeni kredit u vrijednosti od dva milijuna eura koji je "Latebra" podignula 2011. kod Erste & Steiermarkische banke. Založene su čestice zemlje na Prvoj vodi, dvije zavedene kao pašnjak i jedna kao šuma, ukupne površine 5411 četvornih metara, u to vrijeme procijenjene na 1,04 milijuna eura, ali i još dvaju zemljišta u Rogoznici ukupne vrijednosti 848.581 eura.
No nije trebalo dugo čekati na preokret, jer su već krajem 2015. godine bankari nakon neuspjele naplate kredita sklopili ugovor o prijenosu založnog prava na tvrtku "B2 Kapital" iz Zagreba, koja se bavi utjerivanjem dugova. Oni su po svemu sudeći ovu priču i sudski uspjeli "istjerati" do kraja.
Cijeli slučaj započeo je 2011. godine, nakon što je otkriveno kako tadašnji gradonačelnik Kerum planira izgradnju restorana i sportskih terena na Prvoj vodi, a tek nakon inzistiranja udruga za zaštitu okoliša i građanskog prosvjeda na samoj lokaciji, urbanistički inspektori donijeli su zaključak da radovi na toj lokaciji neće biti mogući prije negoli se donose prostorni plan za cijeli Marjan.
Uslijedila je i odluka Ministarstva kulture kojim je park-šuma zaštićena kao kulturno dobro. Iako je tada tvrdio kako nema nikakve veze s poslovima "svoje žene", Željko Kerum je u osebujnom istupu za naš list 2015. godine, upravo kad je Erste & Steiermarkische banka zatražila ovrhu, potvrdio svoju vezu s "Latebrom".
– Prvu vodu san kupijo za 12 milijuna kuna. Po GUP-u je to građevna R zona di se može napravit lokal od 300 kvadrata i sportski hladni tereni. Tih 5400 kvadrata je zakonski skroz čisto. Pazi, ja gradonačelnik, a Grad mi ne da građevinsku dozvolu?! Ja ću sada tužit Grad i tadašnjega gradonačelnika Željka Keruma, razumiš? Znači, firma “Latebra” će sada tužit Željka Keruma ka gradonačelnika i Grad zašto nam nisu dali građevinsku dozvolu, a Upravni sud je presudija da su morali. Spor dobivan siguro, jer je Upravni sud donio presudu da je Grad triba dat dozvolu za Prvu vodu i naložijo da Grad to odmah i provede, a Baldasar se pravi lud. Kako on to ne razumije, sad će dobiti tužbu i spor od 12 milijuna kuna, a od tih 12 milijuna gradonačelnik, a to san bija ja, morat će platit milijun, a ostatak ide iz gradske blagajne – kazao je tada Kerum.
Pokušali smo doći do izjave Saše Horvata, osobe ovlaštene za zastupanje "Latebre", no on nam se do zaključenja broja nije javljao na pozive.

 

Izdvojeno

21. svibanj 2020 05:57