StoryEditorOCM
Splittisuće nestale

Kako je dokrajčen bivši div: Fina u prijedlogu stečaja piše da Debeljakov Brodosplit ima 99 zaposlenih! Tuga i jad

Piše Damir Tolj
14. ožujka 2023. - 20:54

Dvaput je dvaput… Uglednom samoborskom, splitskom i hrvatskom brodograditelju svjetskog glasa - Tomislavu Debeljaku - zalijepio se za tvrtku još jedan stečajni prijedlog pa nesretnom Brodosplitu glavobolje sada zadaju dva pravosudna predmeta koji stogodišnji naš škver mogu lako pretvoriti u hrpu stečajne mase. Ali, nije još sve gotovo, rekao bi Rundekov Šejn: "Izađi i bori se!"

Financijska agencija podnijela je splitskom Trgovačkom sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Brodosplitom, dužnikom čije je sjedište još u Splitu, na Putu Supavla, iako bi krajem ožujka trebalo biti premješteno u Zagreb. Jarun bi bio primjerena lokacija. Kao što smo vam već rekli, o tom predloženom preseljenju odlučivat će se na izvanrednoj skupštini dioničara, a budući da je dioničar defakto jedan - obitelj Debeljak - zainteresirana javnost očekuje da će svi Debeljaci biti jedinstveni. Moguće da već i kufere imaju spremne.

Zašto sada Fina?! Jednostavno, po službenoj dužnosti. Propisi kažu da će upravo Financijska agencija nadležnom trgovačkom sudu poslati prijedlog za otvaranje stečaja nad tvrtkama koje su blokirane u neprekinutom razdoblju od 120 dana. Fina je isto činila i dosad. Primjerice, kada je iste prijedloge slala u slučaju najmanje dvadesetak, dosad možda već i tridesetak Brodosplitovih tvrtki kćeri. Kojih danas više nema. Kao ni njihovih radnika. Na popisima ljetos predanima sudu bilo ih je gotovo 1000. Tisuću.

Ovako kaže Financijska agencija: "Na dan 09. 03. 2023. godine dužnik u Očevidniku redosljeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 23.828.527,04 EUR, u koji iznos je uračunata kamata i naknada Financijske agencije za provedbu ovrhe na novčanim sredstvima."

To znači da gomila škverskih vjerovnika ne uspijeva Debeljaku naplatiti dospjele račune za davno obavljene usluge teške - možda će vam biti bliže stare naše novčane jedinice - 180 milijuna kuna.

A "prema podacima o broju zaposlenih koje je Financijskoj agenciji dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, za potrebe podnošenja prijedloga za pokretanje stečajnoga postupka, dužnik ima 99 zaposlenih". Sjećamo se kad ih je bilo 1500, prije toga 2000, a prije desetak godina, kada je Debeljak kupio škver - 3500. Ne hvatajte nas precizno za svaki broj, više je bitan taj opadajući trend. Stariji ga pamte i dulje...

Toliko o Fininu prijedlogu, koji je dopao stečajnu sutkinju Anu Golub Gruić. Kao što znamo, kod njezina kolege Ivana Čulića već neko vrijeme prvi je onaj škverski predmet: sud ga vodi po službenoj dužnosti nakon neuspjelog predstečajnog postupka koji je - neobične li ironije - bio predložio sam Brodosplit, još u svibnju prošle godine. Ali Debeljak nije poštovao propisani režim o plaćanju isključivo najnužnijih troškova, već je podmirivao razne odvjetničke usluge pa mu je sud brzo ukinuo predstečaj. I nastavio postupak kao da je predložen stečaj.

Znači, dva su predmeta trenutačno u igri. Prvo će se odlučivati o prvom, ranijem, a to je Čulićev: ročište na kojem će se ocjenjivati postoje li razlozi za otvaranje škverskog stečaja zakazano je za desetak dana, 24. ožujka. Poznavatelji prilika, sudske prakse i propisa kažu nam da bi sada Čulić trebao spojiti oba predmeta - svoj i kolegičin. Možda i neće, možda će odlučivati samo o spisu koji samostalno vodi.

Otvori li Čulić stečaj u tom prvom predmetu, sutkinja Golub Gruić odbacit će ovaj drugi, Finin prijedlog, jer ne mogu postojati dva stečaja nad jednom tvrtkom. I jedan bi joj bio previše!

A otpadne li - iz bilo kojeg razloga - prvi, vodit će se idući po redu.

Naravno, uvijek postoji i mogućnost da Debeljak u međuvremenu plati, pronađe 180 milijuna kuna, podmiri vjerovnike koji su ga blokirali i oslobodi Brodosplitove račune dužničkih okova.

U tom slučaju, a rijetko se u nas slični pojavljuju, unatoč vlasnikovim učestalim najavama i uvjeravanjima da je američka fondovska konjica krcatih bisaga već na putu, u tom slučaju, dakle, otpala bi oba aktualna sudska predmeta i Debeljak bi mogao mirno odjahati u suton pjevušeći sjetno:

"Cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol. I da nosim jednu davnu, nikad prežaljenu ljubav, tanku dugačku cigaru i par mamuza od zlata. Da sam Šejn…"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 07:30