StoryEditorOCM
SplitNAJPROMETNIJA ZRAČNA LUKA

Kada će avioni s Resnika direktno letjeti za Ameriku? Želja domaćih postoji, a da nije bilo pandemije, Split bi bio već povezan s Kanadom

Piše PSD
18. listopada 2021. - 23:01

U prvih desetak dana listopada kroz splitsku zračnu luku prošlo je 80 tisuća putnika. Brojke gotovo jednake onima prije pandemije. Resnik tako ove godine nosi titulu najprometnije zračne luke u Hrvatskoj, no sa zimskim redom letenja preživjet će tek osam izravnih letova.

Za sada nema najave ni izravnih letova s Amerikom iako je to velika želja turističkih djelatnika, ali i Hrvata ususret skorom ukidanju viza.

Nakon uspješne prve sezone, američki United Airlines najavio je već za 1. svibnja 2022. letove između New Yorka i Dubrovnika. Američko je tržište postalo naše najjače izvaneuropsko tržište. Dostigli su 55 posto noćenja iz vremena prije pandemije, kažu statistike, javlja HRT.

- Nama u Splitsko-dalmatinskoj županiji je to itekako zanimljiv, a mogu reći i šire, s obzirom na završetak Pelješkog mosta vjerujem da će svim američkim turistima biti jednostavnije i dostupnije doći na ostale destinacije koje nisu vezane samo za Dubrovnik, ističe Jože Tomaš predsjednik Županijske komore Split za HRT.

image
Jože Tomaš predsjednik Hrvatske gospodarske komore Split.
 
Vojko Bašić/Cropix

Najava ukidanje viznoga režima za Hrvate i želja za većim brojem američkih gostiju u Splitu, Hvaru, Trogiru, nanovo su aktualizirali priču o izravnim letovima i prema Resniku, ove godine najprometnijoj hrvatskoj zračnoj luci.

- Mislim da je jednostavno vrijeme da i HTZ i Ministarstvo turizma počnu raditi na tome, mi samostalno nemamo dovoljno kapaciteta, ali smo spremni pripomoći i sudjelovati da produžimo sezonu, kaže Ante Bilić, gradonačelnik Trogira. 

image
Ante Bilić, gradonačelnik Trogira
Nikša Stipaničev/Cropix

Moguće povezivanje s drugom stranom Atlantika priželjkuju i u samoj Zračnoj luci. Da nije bilo pandemije, Split bi bio već povezan s Kanadom.

- Očekujemo da će ove olakšice koje su se dogodile oko ukidanja viznoga režima zapravo doprinijeti činjenici da smo mi sljedeći na redu na uspostavi takvoga leta, smatra Pero Bilas, pomoćnik direktora Zračne luke Split.

image
Pero Bilas, pomoćnik direktora zračne luke.
 
Ante Čizmić/Cropix

Splitska je pista kraća od dubrovačke za 600 metara no to nije problem, kažu u Resniku.

Kao i kod drugih avio-prijevoznika problem je sama destinacija koja svojim sadržajima generira želju za letovima, a tu srednja Dalmacija kada nema sunca i mora, itekako kaska.

Hrvati će u SAD nakon ukidanja viza putovati primjerice preko Venecije, koja nudi itekako primamljive izravne letove, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 04:02