StoryEditor
Splitteško ruganje

Kad može HDZ-ova načelnica Lovreća, što ne bi i on: šef kotara Bačvice živi u POS-ovom stanu na Kili, krši zakone, a opravdanje mu je nevjerojatno!

6. veljače 2020. - 22:57
Predsjednik GK Bačvice kaže da na Kili samo prespava, ali da mu je srce na BačvicamaVladimir Dugandžić i Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Tomislav Zaninović reći će da on “živi” za svoje Bačvice - kao čelnik toga gradskog kotara u već trećemu mandatu zaredom zna gdje se nalazi bilo koja razbijena klupa ili koš za smeće.

Problem je, međutim, što Zaninović na Bačvicama, ustvari, ne živi, i to već godinama, otkako je kupio stan u jednom od POS-ovih nebodera na Kili, u koji se s obitelji i uselio nakon preuređenja. Da mi ne bismo nagađali koliko jest, ili možda nije, apsurdno, da netko vodi jedan kvart, a realno stanuje u drugom, zatražili smo pravno tumačenje iz Banovine.

Iz gradske uprave su nam tako poslali sljedeći odgovor:

- Odredbom članka 2. odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora i gradskih kotareva grada Splita propisano je da “za članove Vijeća mogu biti birani hrvatski državljani s navršenih 18 godina života koji imaju prebivalište na području mjesnog odbora, odnosno gradskog kotara za koji se izbori provode i koji su upisani u popis birača”.

Kazna od 500 do 5000 kuna

Kontaktirali smo, naravno, odmah Zaninovića koji nam je rekao kako on prebivalište na Bačvicama još uvijek ima. To, međutim, znači da je u prekršaju jer je, kao vlasnik POS-ova stana, dužan u njemu živjeti, te samim time i promijeniti adresu stanovanja, odnosno prebivalište.

Po ovom smo pitanju očitovanje, pak, zatražili od MUP-a iz kojeg su poručili kako se “prijava prebivališta i boravišta podnosi u roku od 15 dana od dana nastanjenja u mjestu i na adresi prebivališta”, te da se osobu koja to propusti napraviti kažnjava novčanom kaznom od 500 do 5000 kuna.

image
Zaninović je na Kili kupio POS-ov stan, ali nije promijenio prebivalište i na taj je način prekršio zakon
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

- Točno je da sam kupio stan na Kili jer sam htio riješiti svoje stambeno pitanje, ali ja tamo doslovno samo prespavam. Supruga je više na Kili jer je ona nezaposlena, a djeca su, praktički, stalno na Bačvicama; tu idu u školu i u vrtić, a poslije su kod bake... I na misi smo svake nedjelje ovdje na Pojišanu.

Ja ne mogu bez svojih Bačvica, ali ovdje nisam mogao kupiti stan, a imao sam uvjete za POS. Na Kili sebe baš u dalekoj budućnosti i ne vidim, ali ostavit ću taj stan djeci, to je legalno - kaže stariji brat trofejnih sportašica Lucije i Ane, koji posao kvartovskog čelnika obavlja volonterski, a zaposlen je u županijskom Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju.

’Ne želim odstupiti!’

- Ako nekome smeta što ja, eto, u 19 sati odem prespavati na Kilu, neka mi uskrati svoje povjerenje na sljedećim lokalnim izborima. Ja zasad ne želim odstupiti i predati Bačvice u ruke nekim negativcima. Ovaj je kvart primamljiv svima - i SDP-u i HDZ-u, a mene kao nezavisnog miniraju na svakom koraku.

Moji prethodnici na Bačvicama se nisu udostojili promijeniti ni klupu, a ja svaki put u rješavanju nekog problema moram uložiti triput više energije negoli neki drugi predsjednik gradskog kotara koji iza sebe ima stranku - govori Tomislav Zaninović.

Naš sugovornik ističe kako “zna komu je u interesu njega ‘ocrniti’ u javnosti”, te da, iza svega, stoje materijalni interesi, odnosno jedna osoba koja živi u neposrednoj blizini sportskog centra Baterije na istočnom dijelu kotara kojem je na čelu.

- O svemu što znam progovorit ću vrlo brzo, kad za to dođe vrijeme... Kako bilo, mene nitko ne može optužiti da sam kupio POS-ov stan, a da u njemu ne živim, odnosno da ga iznajmljujem. Zašto, međutim, isto tako ne bih mogao reći i da sanjam kad ću se vratiti na Bačvice, da se ne vidim na Kili - kaže Zaninović.

Kako će njegova izjava “sjesti” svima onima koji su se itekako vidjeli u stanu kupljenom uz poticaj svih poreznih obveznika, a takvih je u našem gradu bilo više od 1500 koji su ostali ispod crte (budući da se za 571 stan natjecalo ukupno 2138 kandidata), možemo samo pretpostaviti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. studeni 2020 19:18