StoryEditorOCM
Splitposeban doživljaj

Kad anđeli zaplešu pod maskama...

Piše PSD.
8. veljače 2016. - 00:00
U vrijeme maškara uvijek je veselo, razdragano i rasplesano, ali kada je u pitanju Ples s anđelima, onda je to poseban doživljaj. Ove nedjelje u klubu Vanilla na Poljudu bilo je više nego veselo na devetom po redu partiju za sve osobe s posebnim potrebama, kako ga vole nazvati - srceuključivačkom disco partiju, jer osim maski, na njemu vam je samo čisto srce bilo potrebno.

- Kad ja vidim sve ovo, kao da mi zvijezde padaju s neba! Vidim jednu veliku bajku. Pitam se je li me netko ovo vara ili mi se stvarno san ostvario - puna emocija kaže nam 26-godišnja Anđela Popović iz Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj.

Anđela se maskirala u rokericu jer jako voli grupu Stijene koja ima rokerski prizvuk. Od ove drage djevojke zapravo je sve i krenulo. Volonterka Pinija Poljaković je još 2008. godine pitala Anđelu što bi ona htjela. A htjela je samo zaplesati u disku sa svojim prijateljima.

Onda se lavina emocija i dobre volje zakotrljala, pa je organiziran prvi inkluzijski party koji je tada dobio i nagradu za najbolji volonterski projekt u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

I mogao bi opet dobiti kakvu nagradu i to svake godine jer okupiti na jednom mjestu toliko djece, roditelja, odgajatelja, terapeuta i njihovih prijatelja mogu samo oni najsrčaniji poput organizatorica Herci Ganza Čaljkušić, Lane Iljadice, Lade Štefek, Pinije i drugih koje nam nisu niti htjele dati izjavu prepustivši riječ glavnim zvijezdama poput Anđele i njenih par stotina prijatelja koji su došli iz ustanove Juraj Bonači, njihove dislocirane jedinice Firule, centra u Makarskoj i Sinju, iz Rudina, iz Centra za rehabilitaciju Fra Ante Sekelez iz Vrlike, udruga Srce, Lastavice, Zvono, Anđeli, Sindrom down...

- Drago nam je da bar jedan dan bude plesa jer nam fali koncerata i sličnih događanja. Volim plesati a treniram zumbu. Drago mi je da je došlo ovoliko puno ljudi, a drugi put nek dođe i više - poručuje Žana Tomaš iz Lastavica koju smo jedva prepoznali zbog maske iz ludih sedamdesetih.

Da je ovakva zabava pun pogodak potvrđuje nam i Branka Vuco Marić, likovni terapeut u centru u Vrlici koja je u Split došla sa šest štićenika.

- Danima su trajale pripreme i korisnici su se jako veselili. Odlučili smo se maskirati u bubamare i moram kazati da su jedva čekali krenuti za Split. Nismo mogli svih ukrcati u kombi, ali nastojimosvake godine dovesti drugu ekipu. Oni vam to jako vole i dugo pamte, pa bi bilo dobro da je više ovakvih događaja za njih - govori nam Branka.

Ovogodišnji Ples s anđelima održao se u organizaciji Skautskog kluba Marjan te pod sponzorstvom Splitske banke.

Vanilla je besplatno ustupila prostor i konobare koji su volontirali za ovu prigodu, a uz DJ Chibija, maškare je ugodno iznenadio Goran Karan koji je otpjevao par pjesama prije putovanja.

Piše Merien Ilić
Foto: Mario Todorić / EPH
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 04:36