StoryEditorOCM
SplitAFERA ILI ĆORAK

JUŠO nije jedini! Djelatnicu ‘Splitske obale‘ Puljkov direktor 1. siječnja poslao u mirovinu sa 100.000 kuna otpremnine, pa je odmah potom zaposlio na pola radnog vremena jer im je neophodna?!

Piše Saša Ljubičić
14. siječnja 2022. - 12:58

Tresla se gora, rodilo se – "niš" ili imamo još jednu aferu koja je ovoga puta "doplovila" iz gradske tvrtke "Splitska obala", procijenite sami. 

Naime, nakon što je u Javnoj ustanovi "Športski objekti" Split direktor od povjerenja gradonačelnika Ivice Puljka – Gordon Cerjan, u tajnosti za 12 tisuća kuna "uposlio" čovjeka koji je prethodno u JUŠO-u dobio visoku otpremninu, vijećnik HGS-a Saša Horvat uputio je nadleženima pitanja u kojima aludira da se i u tvrtki "Splitska obala" događa isto.

Prodali limuzinu

Tamo je, naime, djelatnica Marica Prkić također dobila otpremninu i otišla u prijevremenu mirovinu, da bi odmah potom nastavila raditi na istom radnom mjestu. O čemu je riječ?

– Nakon stupanja na snagu zabrane iznajmljivanja komunalne opreme –​ bitvi na Zapadnoj obali tvrtka "Splitska obala" d.o.o. je dovedena u nezavidan financijski položaj. Zbog toga smo svim zainteresiranim djelatnicima ponudili otpremnine. Djelatnica Marica Prkić je prihvatila stimulativnu otpremninu u iznosu od sto tisuća kuna i izmjenu ugovora o radu te je otišla u prijevremenu mirovinu od 1. siječnja 2022. godine. Radi se o osobi koja posjeduje određena znanja i vještine te je obavljala poslove voditeljice stručnih službi – financije i operativa plaža.

– Potreba za obavljanjem posla je bila nužna, a njezin angažman nije financijski oštetio tvrtku. "Splitska obala" donijela je odluku o angažiranju djelatnice na pola radnog vremena i ovom odlukom će po godini rada uštedjeti ukupno 130 tisuća kuna. Iznos uštede u četiri godine mandata penje se na više od pola milijuna kuna – kaže direktor Ciprijan i napominje kako su da bi doprinijeli uštedama, prodali službenu limuzinu i tako uprihodili dodatnih 130 tisuća kuna za ovu godinu. Svim djelatnicima umanjili smo plaće za pet posto, a direktoru i zamjeniku deset posto.

– U ovoj godini nastavljamo s racionalizacijom poslovanja i saniranjem troškova te poboljšanjem poslovne klime i rezultata – najavljuje direktor Ciprijan.

Pošteno dobila otpremninu

Ono što nam je u pisanom odgovoru kazao direktor Ciprijan, potvrdila nam je i njegova kolegica Marica Prkić.

– Radi se o uštedama u tvrtki u kojoj radim, poznato vam je da je "Splitska obala" ostala bez prihoda koje smo imali od iznajmljivanja komunalnih bitvi. Pošteno i savjesno radim svoj posao punih 39 godina, a moje se ime ama baš nikada nije spominjalo po novinama u bilo kakvom kontekstu, tako da ove prozivke na moj račun ne mogu drugačije nazvati neko zlonamjernima, jer jednostavno ne odgovaraju istini. Otpremninu sam dobila jer sam pristala raditi samo pola radnog vremena, a kako bi se u "Splitskoj obali" racionaliziralo poslovanje i uštedjelo određena sredstva – rekla nam je Marica Prkić.

Saša Horvat (HGS), kao gradski vijećnik i bivši član Nadzornog odbora tvrtke  "Splitska obala", službenim je putem zatražio od direktora Marijana Ciprijana odgovore na sljedeća pitanja: 1. Je li i za koliko je djelatnika "Splitske obale" prestao radni odnos i pod kojim uvjetima? 2. Jesu li isplaćivane otpremnine i  ako jesu, za koliko su djelatnika isplaćene? 3. Na kojim radnim mjestima su bili zaposleni djelatnici kojima je isplaćena otpremnina? 4. Pod kojim uvjetima im je ista isplaćena, u kolikom bruto iznosu za svako pojedino radno mjesto i po kojoj osnovi (pravilnik o radu, kolektivni ugovor, ugovor radnika sa "Splitskom obalom" d.o.o, ili prema Zakonu o radu? 5. Jesu li sklapani novi ugovori o radu, a ako jesu na koja su radna mjesta zaposleni djelatnici? 6. Je li proveden javni natječaj za ta radna mjesta? 7. Jesu li ugovori sklopljeni na ne/određeno vrijeme i molim iznos bruto plaće za ta radna mjesta? 8. Ukoliko su zaposleni novi djelatnici, je li za iste gradonačelnik dao odobrenje?

image
Saša Horvat
Vojko Bašić/Cropix

Saša Horvat je zatražio da se odgovori na ova pitanja potkrijepe odgovarajućom dokumentacijom, a zanima ga razdoblje upravljanja tvrtkom od 1. prosinca 2021. do 11. siječnja 2022. godine. Čim vijećnik Horvat dobije odgovore na ono što ga zanima, spremni smo ih objaviti, tim prije jer je direktor Ciprijan, kako nam je rekao, voljan odgovoriti na njih u zakonom propisanom roku.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 20:15