StoryEditorOCM
SplitNEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Juri Šundovu zatvorska kazna od 14 mjeseci zbog lažiranja liječničkih nalaza. Odvjetnik Gulišija: ‘Žalit ćemo se...‘

Piše Split SD
23. svibnja 2023. - 17:50

Jure Šundov, bivši Kerumov zamjenik gradonačelnika i aktualni predsjednik Uprave Županijskih cesta osuđen je danas u Splitu na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od godine i dva mjeseca zatvora zbog kaznenog djela prevare.

Šundov je bio osumnjičen da je lažnom dokumentacijom osigurao prava ratnog vojnog invalida Domovinskog rata. Optužnica ga je teretila da je lažirao 16 liječničkih nalaza i tako stekao status hrvatskog ratnog vojnog invalida čime je državu oštetio za nešto više od 270 tisuća kuna u razdoblju od siječnja 2006. do travnja 2018. godine.

image
Ante Čizmić/Arhiva/Cropix

U optužnici stoji kako su "članovi liječničkog povjerenstva, ne sumnjajući u istinitost i vjerodostojnost priloženih liječničkih nalaza, utvrdili postojanje posttraumatskog sindroma kao bolesti koja je osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma od trideset posto". Suđenje je započelo prije godinu dana, a danas je Boni Gamulin Frleta, sutkinja Općinskog suda u Splitu donijela nepravomoćnu presudu da je Šundov - kriv.

- Sutkinja je Šundova proglasila krivim te osudila na bezuvjetnu kaznu od godinu i dva mjeseca. Riječ je o izreci presude bez obrazloženja. Imovinsko-pravnu korist treba vratiti državi u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude. Kao olakotna okolnost u donošenju presude sutkinja je uzela raniju neosuđivanost - kazao nam je nakon izricanja presude Željko Gulišija, odvjetnik Jure Šundova.

image

Željko Gulišija

Nikola Vilić/Cropix

Navodi dalje kako mu je kao otegotnu okolnost uzela činjenicu što je hrvatski branitelj s prijeđenim ratnim putem i što ima priznanja i zahvalnice zbog sudjelovanja u Domovinskom ratu.

- Sutkinja je navela kako je Šundov kao branitelj nakon rata morao biti moralna vertikala, kako je svojim ponašanjem postupio suprotno od ponašanja hrvatskog branitelja s činom brigadira. On je, kao hrvatski branitelj, trebao biti moralna vertikala.

Riječ je o nelogičnosti jer kako se kao otegotna okolnost može uzeti bolovanje od PTSP-a? Kako to može biti otegotna okolnost ako postoji institut olakotne okolnosti. Sud se bavio formom a ne sadržajem, a obrana će sve to obrazložiti u žalbi - poručio je Gulišija.

Podsjetimo, do 2016. godine isplaćeno mu je 22.644 kune invalidnine, a ostvario još poreznih olakšica u iznosu od 248.120,73 kune. Po presudi, štetu u državnom proračunu od 270.764,73 kuna ili 35.936,65 eura mora namiriti u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude, a obavezan je i platiti 2000 eura sudskih troškova.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:22