StoryEditorOCM
Split‘ČISTA OBRAZA‘

Jure Bučević odlazi iz teatra. Šef Opere je otkrio zašto napušta HNK: ‘Zasigurno će biti raznih izmišljenih razloga‘

Piše Jasmina Parić
17. ožujka 2023. - 19:19

Ravnatelj Opere splitskog HNK Jure Bučević na Facebooku je objavio post kojim se oprašta od kazališta.To znači da nakon isteka ugovora, svog i intendanta Srećka Šestana za nešto više od tri mjeseca, neće aktivirati aneks ugovora koji je bio predmetom rasprava i temeljem kojega bi mogao nastaviti raditi na mjestu dirigenta - ukoliko taj ugovor ne bi bio osporen.

Napisao je:

- Dite sam splitskog teatra, počeo sam kao student raditi u orkestru HNK Split još davne 1999.godine. Sve te godine izmjenjivala su se polja mog rada unutar kuće. Završio sam četverogodišnji studij violine i petogodišnji studij dirigiranja iako mnogi unutar gradske vlasti mašu papirima da sam doškolovan, ali na njihovu žalost moje diplome su pohranjene u pravnoj službi. Ponosan sam na sve zaposlenike kazališta i na svoj rad na čelu Opere.

Smatram da smo svi zajedno na čelu sa intendantom radili odlično svoj posao usprkos naslijeđenom dugu, pandemiji i ostalim problemima. U trenutku kada sam preuzimao mjesto ravnatelja Opere, za mog prethodnika i ostale ravnatelje "objeručke" sam se založio da se pronađe opcija kako ne bi izgubili deficitarni kadar, ne gledajući u tom trenutku tko je katolik, tko se krsti za ručkom, ima li tko prijatelja u desnoj/lijevoj/Centar opciji ili hoće li mi "podmetati" nogu slijedeće četiri godine.

Prije bombastičnih plaćenih članaka koji su na vidiku, "iskorijenili smo korupciju, Bučević odlazi iz Opere" koji nisu novost oko moga imena želim Vam javno objaviti da se moj Ugovor koji istječe 30.lipnja neće produžiti uz kratko obrazloženje koje sam dobio: "Orkestar i zbor su se zasitili Bučevića" i to je jedini istinit razlog mog odlaska jer bit će zasigurno raznih izmišljenih razloga.

U nešto manje od 4 godine riješili su se neki od glavnih problema ovog ansambla, a to je otvaranje novih radnih mjesta te ostavljam orkestar sa brojkom od 48 glazbenika od 36 koliko sam ih zatekao.

Živim 400 metara zračne linije od Teatra, nemam plaćen mobitel, stan, nisam htio novi laptop čak ni novu sjedalicu i radni stol.

Umjesto toga ulagao sam u ljude, notne materijale, instrumente, mlade pjevače i domaće snage.

Bože dragi hvala Ti, ja sam najbogatiji i najsretniji čovjek na svijetu jer imam troje zdrave djece, veliku obitelj i čistu savjest.

Budućeg intendanta poznajem dugi niz godina i smatram da je Split dobio odličnu osobu. Njemu i budućoj ravnateljici želim uspješan rad i slobodu umjetničkog djelovanja izvan kuće koju ja nisam imao.

Došao sam kao gospodin, odlazim kao gospodin,čista obraza i uzdignute glave.

Bez ponižavanja, vikanja i vrijeđanja, a HNK Split će uvijek bit moj drugi dom.

Hvala svima, poručio je Bučević a izabrani, budući intendant Vicko Bilandžić je ostavio komentar: "Jure, hvala ti i vidimo se u teatru!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2023 19:32