StoryEditorOCM
SplitNEMA IZNENAĐENJA

Julije Meštrović će i naredne četiri godine biti ravnatelj KBC-a Split! Na završenom natječaju nije imao protukandidata, čeka se potvrda ministra Beroša. Neće mu biti lako...

20. listopada 2022. - 16:19

Novi ravnatelj splitskog KBC-a bit će prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović koji je i protekle četiri godine obnašao tu dužnost. Naime, on je jedini kandidat koji se prijavio na javni natječaj raspisan u rujnu ove godine.

No, da bi se zadovoljila forma, njegov novi mandat od četiri godine, koji započinje danom završetka sadašnjeg mandata, a to je 26. studenoga, morat će potvrditi Upravno vijeće KBC-a Split.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Iduću srijedu imat ćemo sastanak Upravnog vijeća i tada ćemo zaista imati lagan zadatak da potvrdimo novi mandat prof. prim. dr. sc. Juliju Meštroviću, budući da se on jedini javio na natječaj. Nakon našeg izbora mandat novog/starog ravnatelja trebat će potvrditi i izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, ministar zdravstva RH, rekao nam je prof. dr. sc. Jugoslav Bagatin, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Split, koji je, dok nije otišao u mirovinu, u dva mandata bio zamijenik ravnatelja KBC-a Split prof. dr. sc. Dujomira Marasovića.

image
Saša Burić/Cropix

Inače, dr. Meštrović je postao ravnatelj splitskog KBC-a u trenutku kada je nenadano preminuo prof. dr. sc. Ivo Jurić, koji je, kako se zna preminuo zbog srčanog udara, u kolovozu 2018. godine na plaži Firule, a kojemu je Meštrović bio zamjenik. Tada je dr. Meštrović postao v.d. ravnatelja, da bi nakon toga postao i ravnatelj bez prefiksa.

Zamjena identiteta

Njegov prvi mandat nije prošao bez kontraverzi, prvenstveno zbog zamjene identiteta dviju pacijentica u KBC-u Split, zbog čega je jedna od njih, kada je preminula pokopana pod imenom one druge. Ravnatelj Meštrović je tada, donio moralnu odluku i svoj mandat stavio na raspolaganje i ispričao se obiteljima "zamijenjenih" pacijentica, pa ministar Beroš njegovu ostavku nije prihvatio. Kako se tada radilo u teškim uvjetima zbog Covid pandemije, Meštovićeva odluka nije prihvaćena, već su smijenjene tri osobe na nižim razinama, koje su direktnije bile odgovorne za zamjenu identiteta.

image
Saša Burić/Cropix

Međutim, dosadašnji mandat dr. Meštrovića treba promatrati i kroz prizmu brojnih projekata koji su započeti ili završeni u njegovu prvom mandatu. Prvenstveno mislimo na dovršetak prvog dijela OHBP-a (Objedinjeni hitni bolnički prijam) i nastavak uređenja drugog dijela OHBP-a koji bi trebao biti gotov do ljeta iduće godine.

Također, započela je na Križinama izgradnja Transfuzijskog centra, a uređene su i operacijske dvorane na prvom katu Firula, gdje su nekada bile ginekološke operacijske dvorane. Osim toga, ravnatelj Meštrović je prvi ravnatelj splitske bolnice koji je "pronašao" i toplu vodu u bolnici na Križinama, iz koje su pacijenti bježali jer se nisu mogli kupati u hladnoj vodi. Odnosno bilo je tople vode, ali je trebalo, onako gol na nju čekati ispod tuša 10 do 20 minuta. Nakon "zapovijedi" iz Zagreba od ministra Beroša, da se topla voda "nađe" ravnatelj Meštrović je ostvario i taj zadatak.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Moglo bi se reći da ravnatelj Meštrović ima 75 postotni uspjeh kada je u pitanju kandidatura za ravnatelja KBC-a Split. Do sada se tri puta natjecao za to prestižno mjesto i dva puta je pobijedio (ako uračunamo i ovu izvjesnu pobjedu za nekoliko dana). Jedini put kada nije pobijedio bilo je za vrijeme "vladavine" SDP-a. No, tada ga je u "foto finišu" pobijedio prof. dr. sc. Darko Duplaničić.

Puno prekovremenih

Što Meštrovića očekuje u novom mandatu? To nitko ne zna, ali mnogi se ne bi htjeli naći u njegovoj koži, pa se možda i zato nitko drugi nije javio na natječaj.

Svakako, ravnatelj će u novom mandatu morati pronaći način kako da primiri ili suzbije sve veće nezadovoljstvo među djelatnicima bolnice, pogotovo medicinskim sestrama, kojih, kako je nedavno u medijima napisano nedostaje oko 600 (iako neki bivši istaknuti djelatnici bolnice smatraju da je ta brojka pretjerana, op.a.).

image

 

 

Duje Klarić/Cropix/

Ove koje rade u KBC-u Split nezadovoljne su malim plaćama, činjenicom da imaju puno prekovremenih sati, kao i time da ne mogu dobiti slobodne dane i ne mogu ići na godišnji odmor kada žele, već kada mogu. Tako neke i sada koriste godišnje odmore iz prošle godine, a mnoge bježe raditi kod privatnika.

Na kraju novom/starom ravnatelju prof. prim. dr. sc. možemo zaželjeti "mirno more", u nemirnim "zdravstvenim vodama" i da napokon najveća bolnica od Trsta do Patrasa, kako to sam ravnatelj voli istaknuti, postane i najbolja bolnica na tom potezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 13:07