StoryEditorOCM
Splitajme, ajme

JU Marjan prijavila sudu Kerumova zeta da krši pravila koncesije na Benama: naprave za igru su bez atesta, zapuštena oprema... Pitali smo Županiju hoće li ga kazniti

Piše Sandi Vidulić
13. travnja 2022. - 09:27

Javna ustanova za upravljanje park šumom Marjan podigla je optužni prijedlog protiv koncesionara tvrtke National d.o.o. i odgovorne osobe Ante Vukorepe, zbog toga što se na Benama provode uvjeti zaštite prirode utvrđeni Odlukom o davanju koncesije na pomorskom dobru.

Od v.d. ravnatelja Stipe Mušure smo doznali kako je prošli tjedan upućen optužni prijedlog Prekršajnom sudu.

- Koncesionar se nije pridržavao uvjeta zaštite prirode otkad je dobio koncesiju, naš čuvar prirode je to uočio i mi smo reagirali. Poslali smo prijavu protiv Nationala d.o.o. koncesionara i ovlaštene osobe Ante Vukorepe - objasnio nam je Mušura.

Koncesionar se optužuje za hortikulturalnu neuređenost, zapuštenu urbanu opremu, da su mu naprave za igru za djecu bez atesta, kao za to što nije dostavljen plan korištenja koncesionarskog područja zajedno s certifikatima, a što je trebalo biti napravljeno u roku od 30 dana od dobivanja koncesije.

Čitava stvar s ovom prijavom, obzirom da je krenula politička kampanja ima i političku težinu. Optužni prijedlog je dignut protiv Ante Vukorepe koji je zet Željka Keruma, kandidata za gradonačelnika čiji je HGS partner HDZ-a.

Obratili smo se dožupanu Stipi Čogelji, koji se spominje kao mogući HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, a bio je pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo kad je donijeta odluka o dodjeli koncesije Nationalu. Upitali smo ga hoće li Županija tražiti od koncesionara da postupa prema uvjetima koncesije i hoće li mu naplaćivati penale zbog neodgovornog postupanja koje je utvrdio čuvar prirode. No, Čogelja nas je uputio da se obratimo sadašnjoj pročelnici Matei Dorčić, kojoj smo poslali isti upit.

Iz odgovora kojeg smo dobili od županijske pročelnice, ispada da u Županiji protiv Ante Vukorepe ne misle ništa poduzeti.

- Koncesionaru je dana 12.1.2022. godine dostavljen dopis u kojemu mu je dan rok u kojem je dužan uskladiti svoje postupanje s dodatnim uvjetima, odnosno izraditi elaborat kojim bi se utvrdilo stanje zatečenih sprava za igru djece te koji će predstavljati idejno rješenje za uklanjanje sprava koje ne zadovoljavaju uvjete sigurnosti ili se ne uklapaju u okoliš zaštićenog područja kao i postavljanje novih, ishoditi odgovarajuće certifikate sukladno pravilima struke za sprave za igru djece, te dostaviti revidiran Plan korištenja - napominje pročelnica Dorčić.

Nadalje, u svom odgovoru navodi kako je Koncesionar nadležnom Upravnom odjelu za zaštitu okoliša Splitsko – dalmatinske županije predao elaborat za uređenje i opremanje vanjskog igrališta Bene te zahtjev za dopuštenje uređenja i opremanja vanjskog igrališta na Benama. Županijski odjel je od koncesionara zatražio ishođenje dodatne suglasnosti Grada Splita kako je spomenuti zahvat u skladu s prostorno -planskom dokumentacijom.

Koncesionar je dana 25. ožujka 2022. godine zatražio očitovanje Grada Splita o istome, no pročelnica Matea Dorčić tvrdi kako do danas nije zaprimljen odgovor.

- Isto tako, koncesionar je u međuvremenu revidirao prethodno nepotpun Plan korištenja pomorskog dobra te je isti dostavljan dana 25. ožujka 2022. godine Gradu Splitu, a sve sukladno odredbama Pravilnika o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko - dalmatinske županije. Grad Split sukladno odredbama citiranog Pravilnika treba sazvati javnu raspravu te dostaviti na temelju iste suglasnost.

Međutim, javno savjetovanje u spomenutom predmetu nije objavljeno (isto nije vidljivo na mrežnim stranicama Grada), dok je dana 5. travnja 2022.godine zaprimljeno pismeno u kojemu, bez navođenja ikakvih razloga, navode kako nisu suglasni s Planom korištenja pomorskog dobra. Dana 6. travnja 2022.godine zatraženo je od predstavnika Grada Splita dostavljanje primjedbi i prijedloga na Plan korištenja pomorskog dobra, kako bismo po potrebi mogli isti uskladiti - objašnjava pročelnica i dodaje kako ni za ovo "do današnjeg dana nije zaprimljen odgovor".

image
Joško Ponoš/Cropix

No što je s onim što je utvrdio čuvar prirode JU PŠM, hoće li koncesionaru na osnovu neodgovornog ponašanja Županija naplaćivati penale?

- Nismo zaprimili nikakav podnesak Javne ustanove za upravljanje Park – šumom Marjan u kojemu upozoravaju na nepridržavanje uvjeta iz Odluke o davanju koncesije - tvrdi županijska pročelnica.

U svojem odgovoru ističe kako je u svim Odlukama o davanju koncesije, tako i u ovoj, izričito navedeno: "Komunalno redarstvo nadležne jedinice lokalne samouprave prati provedbu izvršavanja odluka, ugovora o koncesiji i Pravilnika te izvještava nadležni upravni odjel o uočenim nepravilnostima".

U tom dijelu odgovora pročelnica ustvari prebacuje odgovornost na Grad Split za kojeg tvrdi da nije obavještavao Županiju o ponašanju koncesionara.

- Splitsko – dalmatinska županija je dodatnim dopisima upućivala sve jedinice lokalne samouprave na ovu mogućnost. Do danas Grad Split nije iskoristio spomenutu mogućnost, niti prijavio nepravilnosti u postupanju koncesionara te nepridržavanju Odluke o davanju koncesije ili Pravilnika o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko - dalmatinske županije - napominje Dorčić.

- Slijedom navedenog ne vidimo osnovu za primjenu instituta ugovorne kazne - zaključuje županijska pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

Drugim riječima, što se tiče Županije, nema kazne za Kerumovog zeta.

image
Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 14:10