StoryEditorOCM
Splitmladi delegat

Josip Perkušić (24), magistar prava, iz splitskog je Varoša uspio doći do East Rivera: Moj će se glas čuti u Ujedinjenim narodima

27. rujna 2020. - 18:30
Josip Perkušić: Osobno podržavam svaki način borbe protiv nepravde, nezakonitosti, korupcije, tromosti birokracije...Paun Paunović/Cropix

Sasvim običan momak iz Splita. Znate ono - ekipa, Hajduk, glazba, cure. I onda na sve to još i izabrani mladi delegat pri Ujedinjenim narodima.

Da se puno ne pitate o čemu mi to - on je Josip Perkušić, magistar prava, prijavio se na Javni poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pa "rasturio" na pisanoj provjeri i intervjuu i pripala mu je čast zastupati mlade u Republici Hrvatskoj u najvećoj svjetskoj međunarodnoj organizaciji. Baš tako! Ubuduće će ovaj 24-godišnjak sudjelovati na sjednicama Opće skupštine UN-a, Ekonomskog i socijalnog vijeća i drugih odbora, kojima je "forte" rada pitanja mladih. Obaveza mu je i sve inicijative, strategije i ideje prenijeti civilnom sektoru koji se bavi pitanjima mladih.

A pazite sad ovo - cili je svoj (dosadašnji) život proveo u trokutu centra grada! Od Osnovne škole "Marjan" do IV. gimnazije Marka Marulića, i na kraju do Pravnog fakulteta. Josip, dite Varoša. Pitali smo ga malo - kako i zašto i sve ono što znatiželju budi, kako se iz Varoša dođe do 760 United Nations Plaze u New Yorku?

Demonstrator na fakultetu

Kako si uopće doznao da se bira naš predstavnik za mlade u UN-u? I onda se odlučio prijaviti - zašto?

- Za Javni poziv sam saznao preko društvenih mreža, konkretno stranice udruge Info zona, čije se središte nalazi u mojem kvartu (di god da okreneš on o Varošu, op.a.) i čiji mi je rad uvijek zadovoljstvo podupirati, a i nerijetko kvalitetnom ostvarenom suradnjom i unaprijediti. Pitanje zašto sam se prijavio za ovu dužnost sam već nebrojeno puta čuo, neke su me stvari u životu uputile u ovom smjeru, prvenstveno onom profesionalnom i onom društveno aktivističkom, gdje sam već dvije godine predsjednik Savjeta mladih u našoj Županiji. U tijeku studiranja sam imao izraženi afinitet prema materiji koja regulira odnose između država, pa sam posljednju godinu studija bio i demonstrator na Katedri za Međunarodno javno pravo na Pravnom fakultetu u Splitu, a ujedno i diplomirao na temu “Uloga Ujedinjenih naroda u zaštiti i očuvanju prava izbjeglica i migranata“ pod mentorstvom prof. Vesne Barić Punde. Budući da sam u trenutku objavljivanja Javnog poziva imao iskustvo rada s mladima i završeni Pravni fakultet s izrađenim diplomskim radom na temu rada Ujedinjenih naroda u specificiranom radu s izbjeglicama i migrantima, odlučio sam se prijaviti.

Jesi li imao "osjećaj" da ćeš biti odabran?

- Moram priznati da s obzirom na izrazitu kvalitetu preostalih kandidata za ovo mjesto nisam smatrao da ću baš ja biti taj koji će biti izabran, no uvijek postoji ona potajna nada da ću uspjeti, premda "ratio" upućuje na činjenice, i sigurno da je ta nada tinjala i kod mene. Stoga sam bio izrazito sretan i ponosan kad sam pročitao odluku, ali i osjetio veliku odgovornost koju ću morati preuzeti prilikom izvršavanja svojeg rada u Ujedinjenim narodima. Još prije 25 godina donesen je dokument pod nazivom "Svjetski program akcije za mlade", koji je istaknuo potrebu većeg uključivanja mladih osoba u rad međunarodnih organizacija, posebice Ujedinjenih naroda. U tom dokumentu je također predviđen program na temelju kojega bi bila izabrana mlada osoba u transparentnom postupku koji bi provela država, a čiji zadatak bi bio uključivanje u rad Opće skupštine Ujedinjenih naroda i njegovih odbora, a posebice trećeg odbora koji se bavi društvenim, humanitarnim i kulturnim pitanjima. Republika Hrvatska je tek odnedavno ostvarila provedbu ovog programa, pa sam ja tek drugi izabrani mladi delegat pri UN-u. S obzirom na tu činjenicu, mogu reći da smo još uvijek u određenom procesu prilagodbe na postojanje same dužnosti i opseg rada koji bi joj pripadao, ali vjerujem da ćemo uz iznimnu potporu naših dužnosnika iz RH, ali i naše Stalne misije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku koji su već stupili u kontakt sa mnom i zbog čega sam im veoma zahvalan, uspjeti intenzivnije se uključiti u rad Opće skupštine i biti jedni od sukreatora globalne politike za mlade.

image
Paun Paunović/Cropix

Što misliš da te čeka, znaš li što moraš raditi, u čemu mogu mladi nam sunarodnjaci očekivati tvoju pomoć?

- Zadaća mladog delegata pri UN-u je, uz aktivno participiranje u aktivnostima u samoj međunarodnoj organizaciji, također i osluškivanje potreba, određenih problema, ali i kvalitetnih sugestija mladih na lokalnim razinama, kao i onih sa nacionalne razine koji su artikulirani kroz udruge mladih, udruge za mlade te Savjete za mlade na lokalnim, regionalnim i nacionalnim razinama uz uvijek neizostavne kvalitetne pojedince kojima posebice treba pokloniti pozornost.

Jesu li mladi danas previše samozatajni? Nisu više revolucionari kao nekada (studenti su mijenjali svijet!), ili se varam?

- Što se promijenilo u aktivizmu mladih u odnosu na prošlo stoljeće, je li se promijenio način borbe za promjene i prebacio na društvene mreže, je li takav rad efikasniji ili nije, jesu li mladi zadovoljni s postojećim stanjem, jesu li možda samo nezainteresirani za zajednicu i okrenuti svom životu u ovom rastućem vremenu individualizma nasuprot ugaslog kolektivnog djelovanja, sve je to diskutabilno. Osobno podržavam svaki način borbe protiv nepravde, nezakonitosti, korupcije, tromosti birokracije, ali kao što je u jednoj od svojih posljednjih objava na društvenoj mreži rekao Barack Obama, aktivizam u obliku prosvjeda je dobar dok se ne artikuliraju ciljevi koji se žele postići, a onda ih je potrebno preko demokratske procedure na općim izborima implementirati u rad svih institucija.

Premalo uključeni

Kako živi mladost danas u Splitu, Hrvatskoj, Europi, svijetu?

- Mladi, premda različiti prema nizu svojih osobnih svojstava, nailaze na slične izazove i prepreke koji ih muče u tijeku njihova razvoja, i na privatnom i na profesionalnom planu. Mogu primijetiti da među mladima na svim razinama prevladava stav da ih donositelji odluka premalo uključuju u njihovo donošenje te da se zanemaruju teme koje se odnose na mlade osobe. Problemi koje muče mlade u Hrvatskoj se uglavnom tiču nezaposlenosti, sklapanja ugovora na određeno vrijeme, što pridonosi teškoćama pri rješavanju stambenog pitanja, nepovjerenje u državne institucije. Dok su problemi mladih u nekim dijelovima trećeg svijeta dovođenje u pitanje osnovnih ljudskih prava, kao što su pravo na život i zdravlje, odgoj i obrazovanje, gdje je uglavnom narušen i sam opstanak osnovne zajednice današnjeg društva, a to je obitelj, uz nestabilnost socijalnog sustava njihovih država, što dovodi do sveopće nestabilnosti tih područja.

Josipov e-mail: Mladi, javite se!


S Josipom možete kontaktirati preko njegove e-mail adrese, koju je dobio od Središnjeg ureda za demografiju i mlade, a to je josip.perkusic@demografijaimladi.hr

U planu mu je i uspostaviti društvene mreže preko kojih bi mogao izravno komunicirati s mladima diljem Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 04:36