StoryEditorOCM
SplitSkupština vjerovnika

Još ništa od prodaje ‘Bellevuea‘! Bivša radnica svjedoči: Počela sam raditi s 14, tamo sam provela 35 godina. Za 20 tisuća njemačkih marka kupila sam dionice ‘Laurusa‘ da bih mogla živjeti, ne damo hotel za male pare!

27. kolovoza 2022. - 09:01

U petak je na Trgovačkom sudu u Splitu održana skupština vjerovnika "Laurusa", no kako nam je kazao stečajni upravitelj Maroje Stjepović, skupština nije donijela odluku o načinu prodaje hotela "Bellevue".

Stjepović je prethodno skupštini predložio da se hotel proda po početnoj cijeni od 12 milijuna eura prikupljanjem pismenih ponuda, no samo ako Visoki trgovački sud ne prihvati žalbu najvećeg vjerovnika, tvrtke "Tu doma", čiji su suvlasnici braća Matko i Josip Mijić, poznati kao suvlasnici "Građe" iz Solina.

image
Vojko Bašić/Cropix

Oni su se, naime, žalili jer im je Trgovački sud u Split odbio odluku, koju su oni donijeli kao većinski vjerovnici "Laurusa", da hotel preuzmu uz obvezu podmirenja tražbina svih ostalih vjerovnika.

Budući da Visoki trgovački sud do petka nije odlučio o žalbi braće Mijić, skupština nije donijela odluku o načinu daljnje prodaje.

Ako bi VTS odbio žalbu većinskog vjerovnika, te bi se krenulo u prodaju "Bellevuea" prikupljanjem javnih ponuda, mogla bi se postići cijena od koje bi se namirili ne samo vjerovnici, nego i dioničari, koje čine država i bivši radnici.

image
Nikola Vilić/Cropix

Uz predstavnike ŽDO-a i Grada Splita, skupštini je prisustvovalo nekoliko bivših radnika "Laurusa", među njima Smiljana Reić Šerbo, koja nam je kazala:

– U "Bellevueu" sam počela raditi 1964. godine, odnosno kada sam imala 14 godina. Tamo sam provela 35 godina. U Splitskoj banci sam 1993. godine uplatila 20.000 njemačkih marka za dionice "Laurusa", da bih u mirovini mogla dobivati dividendu. Umjesto toga, sad imam mirovinu od koje jedva mogu preživjeti – 1675 kuna za 35 godina staža.

Hoće li bivši radnici dioničari dobiti svoj novac, uvelike će ovisiti o odluci Visokog trgovačkog suda. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 15:43