StoryEditorOCM
SplitŠkverske dubioze

Još jedan korak bliže stečaju: Splitski sud odbacio prijedlog škvera, pravni manevar Debeljaka i savjetnika nije uspio. Ostaje mu tek tračak nade...

21. studenog 2022. - 16:11

Brodograđevna industrija Split približila se još korak tomu da konačno završi u stečaju, a njezin dosadašnji vlasnik Tomislav Debeljak izgubi poduzeće.

Splitski Trgovački sud u ponedjeljak je objavio odluku kojom je odbacio prijedlog škvera o povlačenju prijedloga za otvaranje predstečajnog postupka, a do kojeg je došlo u svojevrsnom pravnom manevru Debeljaka i njegovih pravnih savjetnika istog trenutka kada su početkom ovog mjeseca doznali da je Visoki trgovački sud dao za pravo kolegama u Splitu, koji su donijeli odluku o prestanku predstečajnog postupka, i to zbog činjenice da je aktualna Uprava poduzeća plaćala račune koje nikako nije smjela, poput onih odvjetničkih, te konzultanata za građanje već izgrađenih brodova.

Blokade od 61,2 milijuna kuna!

Sudac Ivan Čulić ujedno je odbacio dužnikovo povlačenje zahtjeva za otvaranje klasičnog stečajnog postupka, za što je pretpostavka bila ovakva odluka VTS-a, te je odlučio da će se rasprava o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka održati 16. prosinca ove godine.

– Ovaj sud je koristeći ovlaštenja iz članka 11. stavka 3. SZ-a, putem web aplikacije eBlokade uvidom u Očevidnik neizvršenih osnova za plaćanje (stranice 2994-3078 spisa) utvrdio kako su računi dužnika blokirani, s tim da stanje blokade računa dužnika na dan pisanja ovog rješenja iznosi 61.199.863,02 kune. Dakle, dužnik nije sposoban za plaćanje niti je ispunio sve obveze prema vjerovnicima – možda je najvažniji dio sučeve odluke kojom je zakazano predstečajno ročište.

Isti iznos blokade od 61,2 milijuna kuna naveden je i u spomenutoj odluci kojom je odbijeno škversko povlačenje prijedloga predstečajnog postupka.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ovo je samo mali dio škverskih dubioza jer su u predstečajnom postupku bila prijavljena potraživanja vjerovnika od čak 5,5 milijardi kuna. Republika Hrvatska prijavila je da joj škver duguje više od milijardu kuna na ime protestiranih državnih jamstava, što uključuje i dugove prema Carinskoj upravi, poreznicima za PDV, te 773 milijuna kuna tražbina Ministarstva gospodarstva povezanih sa starim sudskim parnicama i državnim doprinosima sanaciji škvera uoči privatizacije.

Da potražuje, i to 417 milijuna kuna, od svog poduzeća prijavio je i sam Debeljak. Tvrdi da se radi o jamstvu za kredit koji "Brodosplit" nije vratio.

Slobodna Dalmacija u više navrata je pisala o još jednom potraživanju države prema škveru. Riječ je o 250 milijuna kuna novca poreznih obveznika, koje je Hrvatska banka za obnovu i razvitak dala Debeljaku za dovršetak broda/jedrenjaka "Golden Horizon", i to u trenutku kada su mediji i poslovna javnost u proljeće lani već uvelike baratali informacijom o nelikvidnosti "Brodosplita".

Povrat toga novca osigurali su hipotekama na istom jedrenjaku, ali ga je gazda iz Samobora već odavno bio prodao svojoj sestri Vedrani, direktorici tvrtke "XB Ahts Hero Shipping" na dalekim Maršalovim Otocima. Tu nije kraj, jer je i manjkava i druga hipoteka upisana na brojnim transportnim sredstvima i proizvodnom opremom koja se nalazila u škveru: Debeljak je i njih puno prije nego što mu je kradit isplaćen već bio prodao svojoj DIV grupi.

image
Tom Dubravec/Cropix

Tračak nade za Debeljaka, ali i on gasne

Mnogi tumače da je sve ono što je poduzimao proteklih tjedana i mjeseci oko odavno otpisanog škvera Debeljak radio samo kako bi spasio tu svoju matičnu tvrtku. U njoj je "Brodosplit" imao prilična potraživanja, a glasovi među 400 vjerovnika, koliko ih se prijavilo, trebali su mu da bi kontrolirao tijek događanja. Sve govori da se prekombinirao!

Ostao mu je tek tračak nade, jer u roku od osam dana može podnijeti žalbu na odluku kojom mu je onemogućeno povlačenje prijedloga za otvaranje predstečaja, dok na ono o sazivanju prethodnog ročišta na kojem će se u prosincu odlučivati u uvjetima za stečaj to nije moguće.

– Budući da je u konkretnom slučaju obustavljen predstečajni postupak nad dužnikom, a dužnik nije sposoban za plaćanje niti je ispunio sve obveze prema vjerovnicima, ovaj sud je u skladu s člankom 64. stavkom 2. Stečajnog zakona (SZ), u vezi s člankom 115. stavkom 1. SZ-a, pokrenuo prethodni postupak te je zakazano ročište očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom – bio je više nego jasan sudac Čulić.

Na potezu je, znači, ponovno Visoki trgovački sud.

Što struka kaže o ‘manevru‘?

I dok je stanje računa govorilo da sve ide u pravcu stečaja, do posljednjeg trenutka u pravnoj i sudačkoj struci bilo je razmimoilaženja mogu li Debeljak i Brodosplit u trenutku kada je već bio obustravljen povući zahtjev za predstačaj, koji su sami tražili par mjeseci prije.

- Dužnikovo povlačenje prijedloga za otvaranje predstečajnoga postupka je nepravovremeno, dok je povlačenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka nedopušteno. 5. Člankom 16. stavkom 4. SZ-a propisano je da se prijedlog za otvaranje predstečajnoga postupka može povući do donošenja rješenja o otvaranju predstečajnoga postupka odnosno donošenja rješenja o odbacivanju prijedloga. 5.1. Budući da je rješenjem ovog suda poslovni broj St-273/2022-15 od 20. svibnja 2022. otvoren predstečajni postupak nad dužnikom, tada je jasno da je dužnikovo povlačenje prijedloga za otvaranje predstečajnoga postupka nepravovremeno, zbog čega je odlučeno kao pod točkom I. izreke ovog rješenja. 6. U odnosu pak na dužnikovo povlačenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, ističe se da je isto nedopušteno. 7. Naime, protivno mišljenju dužnika, u konkretnom slučaju ne može doći do primjene članka 16. stavka 5. SZ-a jer se navedena odredba odnosi samo na situacije kada je predlagatelj podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka te istim tada može slobodno disponirati pa ga i povući do donošenja rješenja o otvaranju stečajnog postupka, odnosno donošenja rješenja o odbacivanju ili odbijanju prijedloga – zauzeo je stav sudac iz Splita, očito se prethodno konzultirajući sa svojim okruženjem.

Nasuprot tome, dio struke s kontinenta misli da je Debeljak imao pravo na ovaj manevar. Navodno postoje neke ranije odluke i splitski škver ne bi bio prvi takav slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. veljača 2023 11:24