StoryEditor
SplitNOVA JAVNA USTANOVA

Još je jedan Oparin činovnik za ‘Hrvatski dom‘ - spreman: gradonačelnik može imenovati v.d. ravnatelja nove ustanove bez natječaja

15. srpnja 2020. - 22:45
Obnovljena secesijska građevina dobit će Javnu ustanovu koja će njom upravljati ako vijećnici podrže njezino osnivanjeDuje Klarić/HANZA MEDIA

Jučer smo pisali kako se na vrhu neogotičke vijećnice na Pjaci izgradilo nadgrađe – bolje reći nagrđe! – da bi se u njega smjestila kancelarija, odnosno zaposlila administracija u kulturi.

No, to nije jedina "simbioza" građevinskih zahvata i novih radnih mjesta. Nakon što je secesijska zgrada "Hrvatski dom", jednog od najznačajnijih arhitekata iz tog razdoblja Kamila Tončića, obnovljena i pošto su velikim trudom restaurirani fasada i unutrašnjost zgrade, sada se planira zaposliti novu administraciju u kulturi kako bi ova zgrada postala koncertna dvorana.

Namjerava se osnovati Javnu ustanovu u kulturi Grada Splita "Hrvatski dom". Čemu bi služila takva javna ustanova?

"Primarna je uloga očuvanje glazbene baštine i stvaranje programa iz područja glazbenih umjetnosti povezivanjem niza ustanova i umjetnika koji djeluju na tom polju", piše u Odluci o osnivanju ove Javne ustanove, o kojoj bi trebali odlučiti gradski vijećnici na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za četvrtak.

Zašto ne upravlja HNK?

Ustanovu se osniva radi "koordinacije i pripreme izvedbe izvođačkih umjetnosti, prvenstveno glazbenih te s njima povezanih umjetnosti". Djelatnost bi joj bila "produkcija opernih, glazbenih i drugih scenskih djela, te festivala i posredovanje u kulturi". Grad bi osiguravao sredstva za rad i poslovanje Javnoj ustanovi, a ona bi ih mogla stjecati i na drugi način.

Odluka o osnivanju takve javne ustanove već je izazvala kritike u javnosti zbog pomisli na nova uhljebljivanja, za što je negativan primjer Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan. Koliko su takve kritike opravdane? Split ima glazbenu scenu, ona nije bogata kao u nekoj metropoli, ali je prisutna u životu grada i zato je dobro da se osniva koncertna dvorana. No, osnivanje javne ustanove kao samostalnog entiteta zbog toga nije nužno.

Primjerice, Muzej grada upravlja stalnim postavom u velikoj Papalićevoj palači, Galerijom "Emanuel Vidović", Dioklecijanovim podrumima, galerijom za povremene izložbe u Dioklecijanovoj ulici, ophodom po zidinama Palače i Mletačkom kulom (koja nikako da se otvori za javnost).

Po toj analogiji, budući da Muzej drži sadržaje i prostore koji nisu srodni, od modernog slikarstva do antike, mogao bi HNK upravljati "Hrvatskim domom", ili neka druga od postojećih institucija, kako su neki već istaknuli.

Ipak, zanimljivo je da bi prema Prijedlogu odluke o osnivanju Javne ustanove "Hrvatski dom" gradonačelnik Andro Krstulović Opara mogao u njoj zaposliti osobu koja će biti v.d. ravnatelja, i to bez natječaja, bez Upravnog vijeća i bez odluke Gradskog vijeća.

image
Tko će puniti koncertnu dvoranu koja može primiti 250 posjetitelja?
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Naime, natječaj nije nužan za v.d. ravnatelja, a u Prijedlogu odluke o osnivanju Javne ustanove ne spominje se da će postojati Upravno vijeće. Stoga, za razliku od Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, ovdje Upravno vijeće ne bi predložilo v.d. ravnatelja Gradskom vijeću, niti bi ga ono potvrđivalo, nego bi Opara direktno na tu funkciju imenovao koga on odabere.

Evo kako to glasi u Prijedlogu odluke o osnivanju Javne ustanove:

"Do imenovanja Ravnatelja/Ravnateljice ustanove 'Hrvatski dom', Gradonačelnik Grada Splita imenovat će privremenog Ravnatelja/Ravnateljicu u roku od 30 dana od stupanja na snagu ove Odluke", piše u dokumentu koji bi trebali izglasati vijećnici.
Budući da v.d. ravnatelja može biti na funkciji godinu dana, Opara može imenovati koga želi, a on može ostati godinu dana, jer teško da će prvi potez nove vlasti biti natječaj za ravnatelja "Hrvatskog doma".

Nema ni Statuta

Naravno, može se i za ove vlasti organizirati natječaj za ravnatelja, ali djelatnost ravnatelja bi se prije toga imala odrediti statutom Javne ustanove, kojeg – nema, jer se glasa tek o Prijedlogu odluke o osnivanju Javne ustanove. Nakon toga "privremeni Ravnatelj/Ravnateljica ustanove 'Hrvatski dom' dužan je obaviti sve pripreme za početak rada ustanove, donijeti Statut uz suglasnost predstavničkog tijela Grada Splita, te podnijeti prijavu za upis u sudski registar".

Dakle, kada će se odabrati ravnatelj, nije definirano, a Opara je ovim smislio taktiku izravnog odlučivanja za predizborni period, koji je već počeo na mala vrata. U njemu će se čak među koalicijskim partnerima biti sve teže dogovarati na Gradskom vijeću jer će dojučerašnji partneri morati odraditi uobičajenu predstavu i odglumiti u javnosti da su nepotkupljivi.

Krstulović Opara već je rekao da on neće podržati Kerumova kandidata za v.d. ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, bivšeg ugostiteljskog radnika s mostarskom diplomom Marinera Rančića, pa je ideja da gradonačelnik može direktno birati v.d. ravnatelja druge javne ustanove, "Hrvatskog doma", vjerojatno potez da se izbjegne Kerumova osveta.

Ne zna se koliko će biti zaposlenih


Prijedlog odluke o osnivanju Javne ustanove šturo je napisan, oskudnije nego onaj o osnivanju Javne ustanove o upravljanju park-šumom Marjan. U prijedlogu o osnivanju "Hrvatskog doma" ne precizira se do koje cifre može samostalno raspolagati ravnatelj ili v.d. ravnatelja. Prijedlog odluke poziva se na "Strategiju kulturnog razvitka Grada Splita 2015. – 2025.", u kojoj se spominje da treba osnovati "koncertnu agenciju". Nema nikakvog objašnjenja koliko bi Javnoj ustanovi trebalo zaposlenih, niti što bi oni radili ako već HNK i Splitsko ljeto produciraju opere, a postoje i drugi u Splitu koji se bave organizacijom koncerata klasične glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 18:30