StoryEditor
Splitpacijenti na čekanju

Jesu li za dva pokvarena bolnička CT-a krivi Split ili Zagreb? Iz metropole odgovaraju na prozivke s Firula: Najlakše je okriviti državu i čuvati svoju poziciju 

Piše A. M.
10. kolovoza 2019. - 15:09

Tko je kriv za dva pokvarena CT uređaja u splitskoj bolnici? Predstojnik radiologije KBC-a Split uputio je ukor i apel središnjoj državnoj zdravstvenoj vlasti, ukazujući im kako je stanje (a tako i pokvareni CT-ovi) u splitskoj bolnici neizdrživo zbog manjka liječnika i medicinskog osoblja i turističke sezone te kako je riječ o izvanrednoj situaciji za kompletno hrvatsko zdravstvo, pri čemu se pitamo je li zaista za kvar CT-ova razlog manjak liječnika i medicinskog osoblja, ili su se pak CT-ovi pokvarili zbog turističke sezone.

Naime, svima je jasno da kvar CT-a nije uzrokovao ni manjak liječnika i zdravstvenih radnika, niti turistička sezona. Split je oduvijek bio turistički grad, CT-ovi uvijek rade i bez turista u punom kapacitetu, a manjak liječnika i drugih zdravstvenih radnika splitsku bolnicu muči godinama, a ne samo ova dva mjeseca. Stoga se Hrvatska udruga za medicinsko pravo pita ima li se pravo prozivati samo i isključivo centralnu državnu zdravstvenu vlast (Zagreb) kad se priča o ovom i mnogim drugim u javnosti eksponiranim nadostacima splitske ili bilo koje druge bolnice i njenog upravljanja. Je li zaista za kvar CT-ova kao i za sve ine probleme splitske bolnice i sustava lokalne zdravstvene skrbi kriva isključivo državna zdravstvena vlast?, pitaju se u svom priopćenju predstavnici Hrvatske udruge za medicinsko pravo, koje potpisuje dr. Miran Cvitković.

U KBC-u Split u dva dana pokvarila se dva CT-a, frustrirani pacijenti  napali sestre i liječnike, razdvajali ih - zaštitari!; Šef Radiologije moli onkološke bolesnike za razumijevanje i strpljenje

- Kad se pojavi određeni problem na lokalnoj ili nekoj drugoj razini sustava zdravstva sve kritike uprte su u jedinog krivca, a to je ministarstvo odnosno država. Ustavom je zagarantirana vrijednost i dobro koje treba osigurati svakom pojedincu pružanje adekvatne i sveobuhvatne zdravstvene zaštite, te da je taj isti Ustav RH odredio prije svega jedinice lokalne i područne samouprave kao nositelja organizacije i upravljanja zdravstvenom skrbi u određenoj sredini. Stoga, s pravom se možemo pitati po čemu pojedinci i institucije vide svoju ekskulpaciju od gorućih i nagomilanih problema u cjelokupnom sustavu zdravstva, kao da ih se predmetno ne tiče. Kao ni ostali sustavi ni zdravstvo nije oslobođeno klasičnih hrvatskih stereotipa ponašanja upravljačkog kadra, poglavito osobnosti zadojenih vlastitom moći i vlašću, uz dobro poznatu maksimu - sačuvaj svoju poziciju i okrivi drugog pa makar ti bio najbolji prijatelj ili suradnik, kaže se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 22:30