StoryEditor
SplitŠto južnije to tužnije

Jesu li Dalmatinke zdravstveno neprosvijećene ili neodgovorne? Samo njih 40 posto odazove se na besplatni dogovoreni mamografski pregled, splitski radiolog ima poruku za njih

12. studenog 2019. - 12:47
Prof. dr. Tade Tadić već 14 godina aktivno radi na radiološkim pretragama dojk

Kada Splićanke i ostale stanovnice naše županije koje se žele upisati za mamografiju dođu na središnji šalter za naručivanje pregleda u KBC-u, najčešće “grintaju” kada saznaju da će na pretragu morati čekati između dva i tri mjeseca, što je znatno manje u odnosu na neke druge radiološke preglede.

Njihova negodovanja su često opravdana, ali s druge strane stižu i informacije da je odaziv na mamografiju oko 40 posto. Slično je stanje i s drugim radiološkim pretragama, jer se ljudi jednostavno ogluše na pozive iz bolnice.

Budući da je danas Međunarodni dan radiologije, u sjećanje na dan kada je 1895. Wilhelm Conrad Röntgen otkrio “X zrake”, o problemu mamografije i ultrazvuka dojke razgovarali smo s prof. dr. Tadom Tadićem, specijalistom radiologije koji 14 godina radi i spomenute pretrage.

- Mi u Hrvatskoj tijekom posljednjih 14 godina obavljamo probir raka dojke, a u tome najviše sudjeluju žene u dobi između 50. i 69. godine života, kada je najveća pojavnost te bolesti. Unatoč pozivima koje upućujemo ženama u tom životnom ciklusu, odaziv u našoj županiji nije zadovoljavajući, odnosno puno je manji negoli u ostalim dijelovima Hrvatske - kaže prof. dr. Tadić.

Uzrok zbog kojeg se dio naših sugrađanki ne odaziva tim apelima nije potpuno poznat medicinskim stručnjacima.

- Možemo samo nagađati da se radi o strahu i da im pregled nije ugodan zbog pritiska kod snimanja mamografom, kao i zbog straha od zračenja. No, postoje još dvije metode detektiranja oboljenja, a to su ultrazvuk dojke i magnetska rezonancija. No, te dvije metode nisu pogodne za probir raka dojke zbog izvođenja, trajanja i dostupnosti - dodaje naš sugovornik.

Samo prošle godine u Hrvatskoj je zabilježeno više od 2900 novih slučajeva karcinoma dojke. Za one koji nisu dovoljno upućeni valja napomenuti da se rak dojke može pojaviti i kod muškaraca, doduše puno rjeđe, a odnos je jedan muški slučaj na 100 ženskih.

- Bilo bi idealno da možemo probir raka dojke u asimptomatskih žena provoditi i ultrazvučnom metodom. No, statističkim izračunom smo utvrdili da kada bismo sve žene iz naše županije pozvali na ultrazvuk dojke, u KBC-u bismo trebali imati dvadesetak radiologa koji bi se samo time bavili, jer ta pretraga zahtjeva minimalno 20 minuta po pacijentici. To nije moguće, pa se zbog toga i stvara lista čekanja za ultrazvuk dojke, a ona sada iznosi više od godinu dana - ističe prof. dr. Tadić.

Ipak, na tu listu nikada neće dospjeti one žene kod kojih postoji sumnja na rak dojke.

- Takve pacijentice imaju prednost pred svima ostalima. Bilo da su samopregledom nešto napipale ili da im je nekakvu kvržicu otkrio liječnik, one imaju prioritet i za ultrazvučni pregled i za mamografiju, pa ne čekaju više od nekoliko dana. U KBC-u godišnje obavimo između 10 i 12 tisuća mamografija i isto toliki broj ultrazvučnih pregleda dojke.

Uvijek treba reći da je važno na pretrage donijeti ranije nalaze kako bismo ih mogli usporediti s “friškim” slikama - naglašava radiolog. Što se tiče pregleda “magnetom”, naš sugovornik tvrdi da se ta metoda koristi kada ultrazvuk ili mamografija daju nejasnu sliku, odnosno kada dijagnostičar nije siguran u nalaz.

- Magnetska rezonancija najčešće služi za praćenje zdravstvenog stanja pacijentica koje su već operirane od raka dojke. Isto tako, služi i za praćenje onih pacijentica kojima je otkriven rak dojke i koje odlukom multidisciplinarnog tima liječnika bivaju prije operativnog zahvata podvrgnute kemoterapiji - zaključuje dr. Tade Tadić.

Brojke

2900

novih slučajeva karcinoma dojke zabilježeno je u Hrvatskoj tijekom protekle godine

10-12

tisuća mamografija i isto toliki broj ultrazvučnih pregleda dojke obavi se godišnje u KBC-u

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

09. studeni 2020 23:40