StoryEditorOCM
SplitPOVRATAK KRALJA PLAŽA

Jenki se vratio na Obojenu, jači nego ikad! Prije dvije godine inspekcija mu je sve 'sorila', a sad opet ima štekat na gradskoj plaži i pravi se stranac: 'Koji kafić? Imam posla. Aj vidimo se, bog!'

11. srpnja 2019. - 12:55
Dragan Jurišić Jenki na Kašteletu

Dragan Jurišić Jenki poslušao je stihove Alekse Šantića: “Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba neće vas grijat ko što ovo grije”. Umjesto da ode u Irsku, kako je najavio kad mu je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja koncem 2017. porušilo bespravne objekte na plaži Kaštelet, on je ubrzo učinio ono za što je procijenio da se isplati u ovoj zemlji. Sagradio je novi objekt, naravno bespravan.

Jenki na 'Obojenu' dovukao tešku mehanizaciju i bacio se u neočekivanu akciju: 'Sad ću imat' ladovine'

Ovih dana je ponovno proradio kafić poznat kao "Obojena svjetlost", na stolovima se nalaze cjenici na kojima je ispisan naziv firme “Affectus”. Iz Grada nam je rečeno kako s njim ili firmom koju predstavlja nikakav ugovor nije obnovljen niti je novi potpisan za taj poslovni prostor. No, kafić radi, a Jenkija nije briga što se čitava država digla protiv njega, jer su rezultati progona zasad – nikakvi.

Naime, građevinska inspekcija je prošle godine njegove radove proglasila bespravnima, zabranili su mu ih i naredili da ukloni sve što je obnovio nakon rušenja. Upitali smo državni inspektorat zašto nisu pokrenuli novo rušenje Jenkijeve bespravne gradnje, ali unatoč požurivanju s naše strane, do zaključenja ovog broja ostali smo bez odgovora.

Državno odvjetništvo podiglo je kaznenu prijavu protiv Jenkija, kako nam je kazala glasnogovornica ŽDO-a Rene Laura. Zatražili su da ga se novčano kazni sa sto tisuća kuna jer je izvodio nezakonite radove na Marjanu koji je zaštićen kao kulturno dobro i kao park šuma.

Neokrunjeni kralj splitskih plaža opet 'ziđa' na crno: inspektori zaustavili bespravne radove na proširenju 'Obojene'

Ali, predmet se već godinu dana kiseli na Općinskom sudu. Tamo smo upitali što je s prijavom DORH-a iz kolovoza 2018. Odgovoreno nam je da je “postupak u tijeku, na njemu se radi te se uskoro očekuje i donošenje odluke”.

U međuvremenu Grad nije poduzeo ništa da se uredi plaža Kaštelet. Nju održava Splitska obala, ali nedostaje ambicije da se nešto ozbiljnije poduzme oko osmišljavanja plaže. Ovih dana je Saša Horvat iz Nadzornog odbora ove gradske tvrtke, inače brat od Kerumove supruge Fani, prozvao Grad jer nisu poslušali njegov prijedlog da se plaža uredi donošenjem DPU-a.

Iz Županije tvrde kako nije na njima odgovornost za to što je Jenki otvorio kafić.

- Mi nismo izdali odobrenje, a tamo nije predviđena lokacija za koncesijsko odobrenje prema Planu upravljanja pomorskim dobrom kojeg je izradio Grad Split. Na žalost, granice pomorskog dobra još stoje na mišljenju u DORH-u pa mi ne možemo biti nadležni. - tvrdi županijski v.d. pročelnik za pomorstvo i turizam Stipe Čogelja.

Naime, kako godinama nije određena granica pomorskog dobra na tom dijelu obale, koncesijsko odobrenje bi trebao davati Grad koji tu ima objekt od 38 m2, a njega je Jenki nelegalno “povećao”. Može se reći kako je Grad čak išao Jenkiju na ruku, jer nije pokrenuo postupak uređenja plaže, a to područje je izostavio je s popisa lokacija za koja se dodjeljuju koncesijska odobrenja, pa se ovaj mogao na divlje proširiti kako ga je volja.

Štoviše, jedina stvar koju je Grad napravio jest da je poboljšao kolni pristup plaži. S druge strane, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara nije poslušao niti prijedlog splitskih udruga i aktivista koji su mu, u suradnji s Društvom arhitekata Split, dali konkretan savjet da raspiše urbanističko-arhitektonski natječaj za uređenje plaže Kaštelet, kao što je provedeno za Žnjan.

I dok traje pomutnja oko nadležnosti, a kod odgovornih nedostaje volje da stvari pomaknu nabolje, Jenki koristi situaciju. “Njegov” dio plaže je održavan i nije zagušen ležaljkama i suncobranima, što je svojevrsni paradoks, jer ispada kako nelegalno okupirana plaža pruža više prostora običnom kupaču od onih koje su legalno okupirane s plažnim rekvizitima za iznajmljivanje.

Dragan Jurišić Jenki tvrdi da nije s ničim upoznat i sve je okretao na zajebanciju.

- Kako radi kafić na Obojenoj, po kojoj osnovi?

- Koji kafić? Nemam ja pojma ništa. O čemu ti pričaš?- čudi nam se, kao, Jenki.

- Piše da Affectus to

- Ne znam, piše Mile, a piše i Hund. Slušaj, da ti rečem, imam posla. Aj vidimo se, bog- završava razgovor.

Firma “Affectus” od konca prošle godine više ne glasi na Fani Jurišić, nego na Jadranku Boban, a Jenki je osoba ovlaštena za zastupanje, a adresa firme je na istoj adresi na kojoj je i on prijavljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 17:02