StoryEditorOCM
SplitPRVI UDARNI VIKEND

Jelena Ivulić koordinatorica ‘Jadrolinije‘: Sve štima, trajekti su nam puni, a nema čekanja i gužvi za ukrcaj. U odnosu na srpanj 2019. sada smo na 65 posto prometa

3. srpnja 2021. - 12:41

Dok se većina ljudi užasava na sam spomen gužvi, čekanja na užarenom asfaltu, po zvizdanu kada i cvrčci pucaju od muke, u "Jadrolinijinoj" agenciji u splitskoj trajektnoj luci raduju se povećanom prometu!

Dobro, malo se šalimo na račun prepoznatljivih kadrovova koji su bili svakodnevica tijekom ljetnih mjeseci u dobrim starim vremenima prije pandemije, ali činjenica jest da se život opet vraća u normalu, pa prema srednjodalmatinskim otocima plove puni trajekti što zaista veseli ekipu domaćeg brodara koja se prilagodila ljetnom "modu".

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Šalteri, primjerice, rade 24 sata, sve kako bi se izbjegle gužve. Čak im ide od ruke jer smo se ugodno iznenadili šetnjom kroz trajektnu luku u subotu ujutro gdje nismo zatekli one poznate prometne krkrljance, nervozu i opći kaos koji bi nas redovito dočekivao tijekom ljetnih mjeseci, a posebice prvog srpanjskog vikenda.

Ovog puta cesta do kolodvora i terminala je prohodna unatoč radovima na rekonstrukciji Gradske luke, brojni taksisti su na čekanju na stajalištima, mladi bobiji bez prevelikog su posla dok im lagani burin donosi osvježenje.

Posve netipična je to slika trajektne luke, pa pitamo Jelenu Ivulić, voditeljicu "Jadrolinijine" agencije u Splitu, u čemu je tajna.

- Gužvi ima, ali je sve protočno, sve štima, pa se one ne vide kao nekad. Radimo non stop, nema čekanja za ukrcaj, a opet, trajekti su nam popunjeni.

Evo, ovaj vikend očekujemo oko 40 tisuća putnika u oba smjera, te oko 11.500 vozila na trajektima. Putnici pristižu jednim ujednačenim ritmom, najviše je turista iz Slovenije, Poljske, Češke i Slovačke, uz naravno naše, domaće.

Za sada nema izvanrednih linija, ali od 2. srpnja pojačali smo, po običaju, broj linija, pa tako sada za Brač imamo 14 redovitih polazaka, za Starigrad sedam, za Vis tri, za Šoltu šest...

Ljetni red plovidbe uključuje i kasnije polaske, pa tako u ponoć je zadnji trajekt za Supetar, u 1.30 ujutro za Starigrad...Svakako, lijepo se pune trajekti, ali nema čekanja. Nek se tako i nastavi, a mi smo putnicima tu, na raspolaganju 24 sata - kazuje nam Ivulić.

image
Jelena Ivulić
Božidar Vukičević/Cropix

Pričamo kako su nekad kolone vozila za ukrcaj bile sve do Koteksa. Ona veli kako su sada, u odnosu na 2019. godinu, na 65 posto prometa. No, ide se dalje, optimistično, kako i popušta ludilo oko pandemije, tako nam stižu i turisti.

Neki pak dobrano zalutaju tražeći besplatan parking u centru grada.

- Svako malo je ludilo iza Biskupove palače. Turisti nekako skuže da nema naplate parkinga, a i GPS im pokaže kako je to dobra lokacija u blizini centra, kolodvora, pa navale s kamp kućicama i kombijima unutra.

Evo, sad je po ure sve bilo zakrčeno jer se Njemac nije mogao okrenuti, a desetak auta je krenulo unutra - priča nam jedan vozač, očito upoznat sa situacijom na toj lokaciji.

Lutanja turista nema što se tiče putnika s kruzera koji svako malo stižu na vanjski lukobran trajektne luke.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Ove subote na vezu je MSC Magnifica koja plovi istočnim Mediteranom polazeći iz Italije. Ovaj ploveći gigant koji je lani prošao pravu odiseju s obzirom da je isplovio prije "sezone" COVID-a, a kako ga je putem zahvatila globalna priča o pandemiji, putnici šest tjedana nisu stali na kopno.

Srećom, grube priče su iza svih nas, nadamo se, a sada je Magnifica u Split dovela oko 1200 putnika koji mogu na splitsko tlo, ali pod strogim mjerama.

- Svi koji žele izaći vani mogu to napraviti jedino u sklopu MSC-ovih organiziranih izleta, nikako samostalno.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Nema odvajanja od grupe. Inače, sve ide kako treba u luci, nema gužvi, nema izvanrednih trajekata, radovi su u tijeku, ali ne ometaju promet, znači, danas vam je jedan uzoran ljetni dan - kaže nam Vicko Vrgoč, rukovoditelj Lučkog operativnog centra.

Veli kako je za ovu godinu najavljen dolazak 155 kruzera u Split, ali sve je to vrlo neizvjesno i ovisi o pandemiji. Podsjećamo, rekordna godina bila je 2016. godine kada je u Split došlo 286 kruzera.

- Kako bilo, prezadovoljni smo i očekujemo rast brojki. Lipanj je bio odličan, a optimistični smo i za srpanj, pa i dalje - uvjerljivo će.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 12:31