StoryEditorOCM
SplitCRNI KVADRATI PO BIJELO ZLATO

Jeftinih stanova za podstanare u Splitu - nema

Piše PSD.
27. kolovoza 2014. - 18:01

Dugo se šuška da bi Vlada mogla postati veliki najmodavac stanova za podstanare po povoljnim cijenama. Za početak, državna Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) iznajmljivala bi nekretnine u svom vlasništvu, kao što već i čini u Sesvetama, ali i kupovala stanove na tržištu za potrebe najma, a poslije i sama investirala u njihovu gradnju.

Manjka prostora

Nešto slično već provode i u Gradu Zagrebu, budući da nisu uspjeli prodati stotine stanove koje su izgradili u naselju Sopnica Jelkovec prema zamisli gradonačelnika Milana Bandića. Iako konačan model prema kojem bi država krenula u masovno iznajmljivanje stanova po povoljnim uvjetima nije poznat, barata se s informacijama da bi se iznajmljivali za 3,60 eura po metru četvornom, pa bi se stan od 30 kvadrata mogao unajmiti za 108 eura, a onaj od 50 kvadrata za 180 eura.

U Zagrebu je, računa se, 20.000 praznih stanova koje bankrotirani investitori jedva čekaju “uvaliti” Vladi, pa je s takvim modelom moguće i kalkulirati, no na obali je situacija drugačija. Cijene građevinskih zemljišta na Jadranu, ako ih uopće i ima u ponudi, višestruko su veće nego u glavnom gradu, kao i cijene kvadrata stanova ili kuća, pa tako i najma. Osim toga, broj neprodanih stanova u novogradnjama u Splitu, krizi unatoč, nije zabrinjavajući. Prosječna cijena najma jednosobnih stanova na boljim pozicijama u Zagrebu je nešto niža od 300 eura, a u Splitu je sto eura veća, da ne govorimo o tome da dobar dio vlasnika ne želi iznajmljivati stanove mjesečno, već samo ljeti primaju goste.

- Da budem slikovit, u Zagrebu možete ušetati u stan s konjem i nitko vam neće reći ništa samo da redovito plaćate najam, a u Splitu je situacija potpuno drugačija. Logično je da u Zagrebu država pokušava po manjim cijenama staviti sve te neprodane stanove u funkciju, ali to u Splitu nije i dugo neće biti slučaj. Ovdje se, zbog nedostatka dobrih stanova za najam, često iznajmljuju obične rupe, a kad vlasnici svoje stanove hvale kao luksuzne, pod tim podrazumijevaju da su kupili novu kutnu garnituru u “Lesnini” - kaže Denis Hlapčić, poznati splitski agent za prodaju nekretnina i dizajner interijera, koji ne vjeruje da bi država model najma stanova koji je očito osmislila zbog problema u glavnom gradu, mogla primijeniti i u Dalmaciji, gdje je turizam postao sve i sva.
- Split je danas grad doseljenika. Dolaze Slavonci, Riječani, masu Zagrepčana koji otvaraju podružnice stranih tvrtki, a svi privučeni turizmom koji raste. Trenutačno imam 50 klijenata koji žele unajmiti pristojan stan, ali takvih je malo na tržištu, a ograničenja vlasnika su velika: parovi, djeca, životinje, pušači, stranci - ističe Hlapčić.

Vlada plaši kupce

Marinu Wallner, vlasnicu “Elanije”, pitali smo bi li država zaista mogla postati veliki najmodavac?
- Da, ako se prije toga ispune brojni preduvjeti, a to može opet i samo država. Ona mora okupiti za isti stol investitore, banke i predstavnike gradova i općina, kao što je bilo kod POS-a, pa im u detalje predstaviti dobro osmišljen projekt - kaže Wallner, ističući veliki problem besparice.

- Jedna je naša psihologinja rekla, “ako imate rak, nećete sigurno razmišljati o tome kojom ćete bojom lakirati nokte”, a građevinari su baš u takvoj situaciji: bore se za isplatu svake plaće, pa teško razmišljaju o bilo čemu drugom.

Prije “masovnog” najma, Vlada bi trebala raščistiti odnose s najmodavcima na crno, te se striktno dogovoriti o uvjetima najma državnih stanova - pravima i obvezama.
- Ne smije se dogoditi kao onda s najavom, pa odgađanjem poreza na nekretnine. Uplašili su kupce i uništili investitore. Poslovni su ljudi u problemima baš zato što država svako malo mijenja uvjete - kaže Wallner.

Saša Ljubičić

Pustinja u Jelkovcu

U lipnju prošle godine Vlada je krenula s pilot-projektom iznajmljivanja 56 stanova u naselju Jelkovec, a koje daje u najam po cijeni od 20 do 25 kuna po kvadratu. Unatoč tome, dobar dio naselja u kojem je država pokušavala prodati stanove i po cijeni od 800 eura po metru četvornom - i dalje je grad duhova, jer naselje nije uspjelo profunkcionirati kao urbana sredina. U Novom Jelkovcu izgrađeno je 2713 stanova i 200 poslovnih prostora.

Poslovni prostori gratis

Kako se gospodarstvo u posljednjih šest godina posve urušilo, tako su i građevinski investitori odustali od gradnje poslovnih prostora jer zjape prazni.

- U Zagrebu je postalo pravilo da se poslovni prostor koji nije u centru grada iznajmljuje na način da najmoprimac plaća samo režije i pričuvu, tek tako da ne bi bio na teret najmodavcu - kaže Hlapčić.

Odbijanje od cijene

Prema nekim procjenama, Vlada bi od 2015. svake godine u najam davala oko tri tisuće stanova. Najvjerojatnije će se primjenjivati leasing model po kojem će se podstanarima koji to budu htjeli, omogućiti da im se plaćena najamnina uračuna u cijenu stanu ako ga požele (ot)kupiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 05:32