StoryEditor
SplitVELIKA DILEMA

Je li vrijeme da se djecu povuče iz škola? Dr. Željka Karin: Ne, osim ako ne dođe do eksponencijalnog rasta. Veći su nam problem neodgovorni roditelji

Piše Ivica Marković
22. listopada 2020. - 15:20
Vladimir Dugandžić/ Ilustracija /Cropix

Od samog početka ove školske godine u javnosti postoje polemike oko toga trebaju li djeca zbog pandemije koronavirusa odlaziti na nastavu ili je pohađati online iz svojih kuća. I dok jedni misle kako je odlazak u školu dobar, kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje djece, ima i onih smatraju da djecu treba "povući" iz škola i vratiti ih na online nastavu.

Da bi pokušali razmrsiti ovaj gordijski čvor porazgovarali smo s prim. dr. sc. Željkom Karin, specijalisticom školske medicine koja je ujedno i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ).

- Mišljenja sam da djeca trebaju pohađati nastavu u svojim školama i da još uvijek nije vrijeme za njihovo "povlačenje" iz škola i slanje na online nastavu. Takav scenarij povratka na online nastavu, kao što je to bilo u proljeće ove godine, ne bi se smio dogoditi prije mogućeg eksponencijalnog rasta broja oboljelih. Dakle, sve do tada, prema mojem mišljenju djeca trebaju ići na nastavu- kazuje dr. Karin.

Situaciju će epidemiolozi i specijalisti školske medicine pratiti i odluke će biti donesene prema stanju "na terenu".

- Mi svakodnevno pratimo situaciju i istini za volju imamo već neke škole u Županiji koje su na online nastavi, kao i razredi u kojima su se pojavili pozitivni slučajevi na koronavirus. Kod pojave svakog pozitivnog djeteta u nekom razredu uvodimo mjere samoizolacije i uvodi se i online nastava - kazuje dr. Karin.

Veći problem su roditelji

No, nisu najveći problem djeca koja su pozitivna. Puno veći su problem roditelji, koji su pozitivni i čija su djeca u samoizolaciji, a oni o tome ne obavještavaju školu u koju njihovo dijete ide.

image
Dr. Željka Karin: Kod pojave svakog pozitivnog djeteta u nekom razredu uvodimo mjere samoizolacije i uvodi se i online nastava
Duje Klarić/Cropix

- Molimo roditelje koji su pozitivni na koronavirus i koji su svoju djecu ostavili u samoizolaciji svojih domova da o tome izvijeste školu koju pohađa njihovo dijete. Zašto? Pa, upravo zato da bi epidemiolozi mogli aktivno pratiti situaciju u razredu koji pohađa njihovo dijete i da bi mogli reagirati u slučaju opasnosti, odnosno da bi mogli reagirati u slučaju i najmanje naznake da se virus pojavio u tom razredu.

Ako roditelji ne jave da im je dijete u samoizolaciji, zbog nekog pozitivnog člana obitelji, taj razred, u koji dijete ide, ne može se epidemiološki obraditi, jer nitko i ne zna da bi u njemu moglo biti nešto sporno, kazuje dr. Karin.

U Županiji je podosta slučajeva u kojima su djeca koja pohađaju osnovnu školu, iz škole, i ne znajući da su pozitivni na koronavirus, "donijeli bolest" kući i tako ugrozili svoje roditelje, bake i djedove, kao i rodbinu. Što savjetovati u takvim situacijama kada stariji, koji puno teže obolijevaju od djece, moraju živjeti "u strahu" hoće li njihovo dijete kući "donijeti" koronavirus?

- Savjetujemo da se roditelji i djeca suzdrže od prevelike bliskosti, te savjetujemo roditelje, čija su djeca u "spornim" razredima, a još nisu pozitivna ili su možda već pozitivna, da kod kuće nose zaštitne maskice i na neki način, u stanu "izoliraju" svoje dijete, koje bi moglo biti pozitivno. Drugog načina nema, kazuje dr. Karin.

Da djeca trebaju u školi pohađati nastavu mišljenja je i dr. Ante Omazić, poznati splitski pedijatar.

- Mislim da je škola za njih od najvećeg značaja, kada je u pitanju njihovo, kako fizičko, tako i psihičko odrastanje. Škola "na daljinu", nije prava škola i kada bi škola bila "na daljinu" ne bi trebala ni postojati. Odluku o mogućem prekidu nastave i ponovno uvođenju online nastave treba ostaviti epidemiolozima i dok oni ne kažu stop, djeca trebaju ići u školu.

Jedno je kada dijete u razredu vidi svoje kolege, kada može s njima malo popričati, a drugo je kada dijete, sjedi ispred tableta u svoja "četiri zida". To nije škola, zaključuje dr. Ante Omazić.

image
Dr. Ante Omazić: Škola "na daljinu", nije prava škola i kada bi škola bila "na daljinu" ne bi trebala ni postojati
Mario Todorić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 00:20