StoryEditorOCM
SplitPRESUDIT ĆE SUD

Je li Šuta smijenjen ili je i dalje direktor ‘Vodovoda‘? Zavisi koga se pita - Grad Split tvrdi da nije, ostali da je

Piše Split SD
23. siječnja 2023. - 16:26

Na pitanje ima li "Vodovod i kanalizacija" direktora, nakon održane 125. sjednice društva, dobili bismo dva potpuno oprečna odgovora.

Ni nakon tri sata vijećanja sudionicima nije bilo jasno što se odlučilo. Naime, jedni tvrde da je direktor Tomislav Šuta odlukom Grada Splita kao većinskog vlasnika društva - bivši, a drugi su uvjerenja kako se takva odluka mora donijeti takozvanom "dvostrukom većinom". Po njima je Šuta još uvijek direktor ViK-a.

- Sve odluke donesene u skladu sa Zakonom ću poštovati, stoga pričekajmo presudu Trgovačkog suda, nakon koje ću vas izvijestiti što i kako dalje - kazao nam je Šuta.

Pravni stručnjaci su nam kazali kako bi Trgovački sud trebao po hitnom postupku uzeti u obradu ovaj predmet, jer premda posao u ViK-u ide i dalje normalno kao i do pred sjednicu - upitno je tko potpisom može ovjeravati dokumente.

Splitski je dogradnačelnik Bojan Ivošević bio ovlašteni predstavnik Grada na skupštini. On je u svojem obraćanju javnosti preko društvenih mreža ustvrdio kako je odluka o smjeni Šute "donesena većinom glasova skupštine".

- Zakon o vodnim uslugama jasno propisuje za koje odluke je potrebna dvostruka većina, a razrješenje člana uprave ne zahtjeva istu. Hrvatski sabor kada želi posebno definirati postupak razrješenja onda to i definira kao što je to napravio u Zakonu o kazalištima gdje je jasno propisana procedura za razrješenje intendanta.

Grad Split je mišljenja da sukladno članku 26. stavku 4. Zakona o vodnim uslugama automatizmom bi na mjesto direktora trebao zasjesti zamjenik direktora Tomislav Prljević.

Kako ne bi bilo nepotrebne rasprave, htjeli smo navedeno potvrditi i putem Skupštine gdje je navedena odluka dobila većinu glasova, ali nažalost nismo dobili i podršku ostalih jedinica lokalne samouprave (za imenovanje člana uprave potrebna je dvostruka većina) - napisao je Ivošević.

image

Bojan Ivošević

Vojko Bašić/Cropix

- Ovo je već druga odluka u manje od mjesec dana gdje skupština ViK-a odbija dvostrukom većinom potvrditi zakonske obveze (raspisivanje natječaja za mjesto zamjenika direktora i imenovanje zamjenika direktora direktorom zbog prestanka članstva u upravi direktora). Sada je na Trgovačkom sudu da postupi - kazao je i dodao kako je zatražio od Društva da mu se dostavi kolektivni ugovor ViK-a kojeg je Šuta potpisao u listopadu 2022.

- I to mimo znanja skupštine i NO ViK-a, a čija težina prema našim procjenama iznosi preko 10 milijuna kuna za poslovanje ViK-a, a trebao je biti aktiviran u trenutku povećanja cijene vodne naknade, bez da su skupština i NO ikad bili informirani o tome - optužuje Ivošević.

Gradonačelnik Klisa Jakov Vetma tvrdi pak da Split interpretira zakone kako im odgovara, koristeći činjenicu da se radi o većinskom vlasniku.

image

Jakov Vetma

Ante Čizmić/Cropix

- Donosi odluke koje nije podržao nijedan grad ili općina, neovisno kojoj političkoj opciji njihovi predstavnici pripadaju. Žao mi je što se time ViK dovodi u blokadu, pogotovo s obzirom na činjenicu da se trenutno provode investicije velike vrijednost, samo na području Općine Klis oko 14 milijuna eura.

Mnogi zakoni, poput Zakona o vodnom gospodarstvu, tjeraju nas na dijalog i rad na dobrobit naših stanovnika. To danas nije bio slučaj i to me žalosti. Nadam se da ćemo u budućnosti svi zajedno biti odgovorni jer ovakvim načinom odlučivanja ViK čekaju teški dani - ni malo optimističan nije bio prvi čovjek Klisa.

Grad Trogir iz protesta nije htio sudjelovati na Skupštini, jer se organizirala po treći put, a rješenja i dalje nije bilo na vidiku, poručili su nam iz tamošnje gradske uprave.

- Smatram da je neprihvatljivo da se akteri bave politikantstvom preko svim suvlasnicima prevažne komunalne tvrtke koja provodi investicije vrijedne stotine milijuna eura.

image

 Ante Bilić

Ante Čizmić/Cropix

Neozbiljnost je pokazana s obje suprostavljene strane koje su svojim potezima pokazale da se brinu za svoje fotelje, a mi ne želimo sudjelovati u tome.

Nužno je hitno sjesti za stol i naći rješenje te spriječiti da se dogodi kolaps tvrtke, a da cijenu plate građani, bilo kroz poskupljenje vode ili usporavanje i blokiranje projekata - upozorio je trogirski gradonačelnik Ante Bilić.

Umjesto gradonačelnika Kaštela skupštini je prisustvovao predstavnik gradske uprave.

- Prenio mi je stav Grada Splita po kojem oni smjenjuju direktora, ali po društvenom ugovoru to nije to. Stoga ćemo prepustiti Trgovačkom sudu da odluči - kazao nam je Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela.

image

Denis Ivanović

Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 10:22