StoryEditorOCM
SplitUSTAŠKI TRANSPARENTI

Je li Split odlučio bez pardona slaviti 10. travnja? Skejo: ‘Za dom spremni‘ je sveti hrvatski poklič, crveni fašisti to neće promijeniti!

Piše Ana Franić, Hina
10. travnja 2021. - 13:36

Na nekoliko lokacija u Splitu danas su, na dan osnutka tzv. Nezavisne države Hrvatske izvješeni transparenti s ustaškim obilježjima.

Na dimnjaku bivše tvornice Rade Končar na Mejašima osvanuo je transparent na kojem piše "Ona je ljubav koja ne može proć", a nacrtana je i Hrvatska u granicama NDH.

U trgovačkom centru "Mall of Split" jutros je građanin prošetao sa zastavom na kojoj se nalazi grb HOS-a sa natpisom "Za dom spremni". 

Službeni upit što se točno dogodilo poslali smo i centru, a objavit ćemo ga čim ga dobijemo. 

Iz PU splitsko-dalmatinske su nam kazali kako znaju za današnje obilježavanje te kako uvijek preventivno budu na terenu kako bi osigurali poštivanje javnog reda i mira. 

Što se tiče ponašanja u trgovačkom centru, kazali su nam kako nisu zaprimili dojavu niti prijavu protupravnog ponašanja.

- U odnosu na transparente obavit ćemo provjere kako bismo utvrdili ima li u konkretnom elemenata za postupanje policije te ćemo  izvijestit nadležno komunalno redarstvo - odgovorili su nam iz PU splitsko-dalmatinske.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomeniku 9. bojne HOS-a u splitskoj Ulici Ruđera Boškovića u subotu je obilježena 30. godišnjica osnutka te postrojbe, a sudionici su tri puta uzviknuli poklič "Za dom spremni".

Predsjednik udruge 9. bojne HOS-a i njen ratni zapovjednik pukovnik Marko Skejo je u govoru branio pozdrav "za dom spremni" ističući kako se "tim pokličem borilo za slobodu hrvatske države". Iz policije su nam potvrdili kako su njihovi pripadnici bili na terenu te kako je sve prošlo u redu. 

image
Marko Skejo
 
Tom Dubravec/Cropix

- Antifašistička histerija crvenih fašista neće i ne može promijeniti činjenicu da se HOS 1991. uz poklič  "Za dom spremni" borio za slobodu hrvatske države, a da je tu državu razarala tzv. Titova Jugoslavenska narodna armija pod njima dragom, zločinačkom crvenom zvijezdom - istaknuo je Skejo za Hinu.

Dodao je kako je "antifašistima hrvatski grb fašističko obilježje, rodoljublje fašizam, a zločinac Tito uzor".

Skejo je izrazio žaljenje što, kako je rekao, dio današnje vlasti, umjesto junaka HOS-a, slavi zločince i crvenu zvijezdu koja je izvršila pokolj od Vukovara do Škabrnje, Srđa i diljem Hrvatske.

Skejo je svoj govor završio pozdravom "Bog i Hrvati" te je nakon toga tri puta uzviknuo "Za dom!", a nazočni iz Udruge 9. bojne HOS-a su mu odgovorili: "Spremni".

Pripadnici Udruge 9. bojne HOS-a na odorama su nosili obilježje s natpisom "Za dom spremni".

Nakon govora Skejo je izjavi novinarima rekao kako je 9. bojna  HOS-a pobjednička postrojba kao i sve druge postrojbe Hrvatske vojske.

image

 
Tom Dubravec/Cropix

Zamoljen da komentira današnju izjavu SDP-ovog kandidata za splitskog gradonačelnika Ante Franića da "ustaški pozdrav  'Za dom spremni' treba zabraniti", Skejo je ustvrdio da je to "sveti hrvatski poklič".

- Ono što je za Crkvu "Hvaljen Isus i Marija', to je poklič "Za dom spremni' hrvatskom narodu", ustvrdio je Skejo.

Također je rekao da premijeru Andreju Plenkoviću poručuje "da narod čeka od njega da stavi hrvatsku politiku u okvire branitelja - poginulih i živih"

Kako smo saznali iz gradskog SDP-a, jutros su dobili informaciju o određenim sigurnosnim rizicima te je to razlog otkazivanja konferencije pola sata prije samog početka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 15:52