StoryEditor
SplitKRIVI SU ‘SPLIĆANI‘

Je li Split i dalje ‘šporki, stari grad‘? Čistoća je ubacila u 6. brzinu, ali uzalud - i dalje ima ‘građana‘ koji bacaju smeće s balkona i ostavljaju za sobom otpad nasred plaža!

21. lipnja 2021. - 16:19

Nema više skuže, maske su pale: za smeće kojim se zatrpavaju trgovi, ulice, a u posljednje vrijeme najviše od svega - plaže, krivi su "građani", a takvi zaslužuju navodnike jer to Splićana vidjelo nije.

Svjedoci smo da radnici Čistoće voze u šestoj brzini, i da su gradski oci odlučni zavesti red od predgrađa do centra, no priču im kvare oni koji (i dalje) "itaju škovace s balkona" ili ih ostavljaju za sobom nakon piknika uz more. I ne radi se tu o mlađariji koja slavi završetak školske godine, već o ozbiljnim ljudima koji bez imalo stida na kojekakve načine zagađuju sredinu u kojoj živimo.

I na to se i ne osvrću. Nered zamjećuju jedino ako je iza njihovih vrata. Ignoranti za drugo ne haju. Ne vide, jadnici, dalje od svog nosa. I ne smrdi im vani ništa, a od smeća koje u otvorenim kontejnerima na plus trideset "cvrči" na sve strane - bazdi cijeli Split.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Kako takvima doskočiti? Kao prvo, kaznama, i to drakonskim. Kume, izbacio si stari kauč na ulicu a dovoljno je bilo nazvati Čistoću da ga besplatno prevezu gdje mu je mjesto. I što onda drugo zaslužuješ već da te se lupi po džepu?

Grad je pokriven sustavom javnih i privatnih kamera. Tko brani komunalcima "izuzeti" snimke i krenuti u potragu za budaletinom koja se potpisuje kao Alien, a svi znaju o kome se radi. Uništio je na stotine pročelja od Pazdigrada do Varoša, iživljava se na svježe obojenim fasadama i kamenu, a u povijesnoj jezgri "neznanac" je napravio neprocjenjivu štetu. Ovog prekršitelja konačno treba naučiti pameti, a primjerena kazna bila bi bojanje svega što je po Splitu uprasio.

image
Duje Klaric/Cropix

Zatim slijedi ne manje važno: edukacija, osvješćivanje, dosađivanje na ovu temu od vrtića do fakulteta. Odgajajmo civilizirane ljude, a ne šporkaćune koji će, danas - sutra, sramotiti i sebe i nas. Pišimo o ovome kolege stalno. I uporno. Svaki dan. Sve dok ne posramimo drznike koji uništavaju naše, dok im ne dokažemo da su u manjini i da s tim rabotama moraju prestati odmah i sad. Zauvijek!

Nisu, znači, samo u pitanju Torcida ili ideološki simboli zla i poruke mržnje kojih ima na svakom kantunu, riječ je ovdje i o drugim bljezgarijama, "alienima i vortexsima" te divljaštvu u, kako se to sručno veli - prometu u mirovanju. Primitivci ovdje nekažnjeno parkiraju po zelenim površinama, ruše stupiće ili betonske "bube" koje im to priječe, zauzimaju "treću" traku.

image
Duje Klaric/Cropix

Ako je samo u par dana nove vlasti vožnja Marjanom svedena na minimum jer su preispitane dozvole za prolazak automobilom prema Benama, može se detektirati i dvadesetak nitkova koji sprejevima i na druge načine konstantno uništavaju grad.

Nota bene, art murali s veselim prizorima pravo su osvježenje. Autori zaslužuju sve pohvale. Veselim bojama i ljubavlju, svjetlom protiv tame; tako ja nekako gledam ovu interesantnu akciju čiji je cilj oživjeti sive, orunule nebodere, pa poslati poruku građanima - evo ga, ne moramo biti zadnji i najgori, ovako vedro sutra može izgledati cijeli Split.

image
Grafiti u Velebitskoj

Krenulo se dobro, no bez suradnje Splićana radnici gradskih komunalnih tvrtki neće moći sami održavati red. Pomognimo im svatko na svoj način. Odvajajmo smeće, reciklirajmo, pokupimo što je drugi bacio bez obzira što to ne bi trebala biti naša stvar; jer to ,zapravo, jest: čisteći Split; njegove ulice, plaže, parkove i podmorje - uređujemo dnevni boravak. Ponosimo se s njim. Zašto bi ona "nima Splita do Splita" bila samo fraza, kad nam tako malo reda "za sriću triba".  

image
Duje Klaric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 07:20