StoryEditor
Splitoporba udara ritam

Je li slučajnost da je odvjetnik pobunjenika s Pazara HDZ-ov vijećnik: ‘Stranci sam bitan kao netko s Marsa‘; Ima i Puljak pazarskog iskustva, doktor znanosti je nekoć prodavao na banku!

Piše Marina Karlović-Sabolić
1. prosinca 2021. - 19:38

Na početku, kada je gradska vlast u Splitu najavila da će maknuti šatore u Hrvojevoj ulici, nitko se nije pretjerano bunio. Godinama su, šporki i ružni, nagrđivali istočni zid Dioklecijanove palače.

Gradonačelnik Ivica Puljak obilazio je Pazar i objašnjavao da mu nije namjera uzimati ljudima kruh iz ruku. Da je u tijeku reorganizacija, u kojoj bi se štandovi u Hrvojevoj trebali preseliti na južni dio Pazara, u novi, uređeni prostor bliže moru.

Da će zakupci iz Hrvojeve štandove moći dobiti na licitaciji, da sve bude pošteno i transparentno, bez ikakvih veza i vezica. Te da će oni koji na licitaciji ostanu bez štanda dobiti novi na nekoj drugoj lokaciji na Pazaru, a Hrvojeva ulica će se preurediti u šetnicu, s pogledom na zidine palače kakvu Split, kao istinski biser na Jadranu, i zaslužuje.

Odbijaju preseljenje

No vrlo brzo su krenuli problemi. Vlasnici štandova u Hrvojevoj, kojima krajem godine istječu ugovori, počeli su odbijati svaku ideju o preseljenju. Strah ih je da će licitacijom izgubiti štand, a gubitkom štanda i posao. Da će na Pazar doći krupni igrači koji će ih otjerati. Da gradske vlasti prema njima nemaju ni milosti ni empatije. I poručuju da su spremni ono što sada imaju braniti svojim životima.

U izjavi za Slobodnu Dalmaciju Puljak otkriva da je i on zajedno s majkom kao mali prodavao na Pazaru. Tvrdi da mu je u interesu da se taj prostor uredi, i da bude na ponos Splićana.

– Trudimo se da se Pazar sredi i nastavi život u mediteranskom duhu, da još bolji i živopisniji nastavi služiti najviše Splićanima, a onda i našim gostima. Za sve one koji žele poslovati na Pazaru bit će mjesta – ističe Puljak, podsjećajući pritom da je cijena najma banka za voće i povrće već smanjena te da će se i za zakupce iz Hrvojeve naći pošteno rješenje.

Izvori iz Banovine već neko vrijeme tvrde da se pobuna u Hrvojevoj vodi iz – HDZ-a. Zašto baš HDZ?

image
Štandovi u Hrvojevoj 
Duje Klarić/Cropix

Zato jer je odvjetnik Denis Kulušić, koji zastupa zakupce štandova iz Hrvojeve, zapravo – HDZ-ovac. I to ne neki običan član, nego vijećnik te stranke u kotaru Grad.

'Nije fokus na meni'

Razgovarali smo i s Kulušićem. On, pak, tvrdi da to nema nikakve veze sa stvarnošću.

– Točno je, kotarski sam vijećnik HDZ-a i taj posao obavljam časno i ponosno, volonterski. No to nema nikakve veze s tim što zastupam zakupnike štandova iz Hrvojeve. Ja sam odvjetnik, to su moje stranke. Moja politička pripadnost nema apsolutno nikakve veze s mojim profesionalnim radom – decidiran je Kulušić.

Kontaktirao ga je Božidar Tonkić, koji je jedan od predstavnika zakupaca iz Hrvojeve.

– On je moj prijatelj, mi živimo blizu, i to nema nikakve veze s HDZ-om. Ja sam u HDZ-u bitan kao netko na Marsu. Osim toga, ne zastupam ih kao kotarski vijećnik nego kao odvjetnik koji ima svoj ured, svoj pečat. HDZ nije na vlasti niti ima ikakav utjecaj – kaže nam Kulušić. Nakon što je diplomirao pravo, na nagovor prijatelja ušao je u HDZ, a na mjestu kotarskog vijećnika zamijenio je dr. Lea Luetića.

– Pomažem im koliko mogu i kako mogu, no to nema nikakve, apsolutno nikakve veze s mojim angažmanom u zaštiti ljudi iz Hrvojeve – uvjerava nas Kulušić.

A bi li zastupao zakupce štandova da je na vlasti HDZ, a ne Ivica Puljak?

– Naravno da bih. To je moj posao, ne bih smio to odbiti. Ovo je jedna vrlo specifična situacija i zaista mi nije bitno tko je s druge strane. Riječ je o ljudima koji su vrlo vrijedni i pošteni, kojima je to jedini izvor prihoda, i koji zaslužuju da ih se uzme u obzir i s njima komunicira. Fokus je ovdje na tim ljudima, ne na meni – odgovara nam rezolutno Kulušić, napominjući pritom da i konzervatori smatraju da južni dio Pazara mora ostati zelena tržnica, te da ima osnove da trgovanje pod istočnim zidom postane dio nematerijalne baštine Splita.

image
Prodavači odnose svoje stvari sa starih banaka koji su se počeli rušiti
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2022 19:44