StoryEditor
Split'Splitsko stanje uma'

Je li ova uzrečica stvarno 'životni moto u Dalmaciji'? Totalno neočekivan natpis na tamiću oduševio: Ima čovik pravo, neće uteć...

Piše J. V.
4. srpnja 2019. - 22:28
subica_zrinskog2-010719 (1)

Da su Dalmatinci posebna sorta, podsjeti nas češće stranica omiljena mnogim stanovnicima obale i šire. Facebook profil "Dnevna doza prosječnog Dalmatinca" već godinama uveseljava, ali isto tako i raspaljuje temperamente - iz dana u dan, baš kako obećaju, na dnevnoj bazi.

Ljeti je naročito puna, valjda je to doba godine kada stanovnici Dalmacije ipak malo živnu, izađu na ulice i plaže da pokažu domaćima i fureštima malo svojega smisla za humor. Svijet je pozornica, a prostor za domišljatu realizaciju raznoraznih ideja neograničen. Ovaj put poruka koja se mnoge dojmila osvanula je na - tamiću.

A kako ih se ne bi dojmila, kad je u pitanju moto kojeg se drže i stari i mladi, svugdje osim, paradoksalno, u prometu. Možda upravo zato na tamiću, da podsjeti često živčane vozače da udahnu, malo smire strasti, stanu na loptu i - otpuste papučicu gasa. Pa će svima vožnja biti bolja i ugodnija.

"Odnija đava prišu", piše na kamionetu koji je u kratko vrijeme postao hit. Objava je podijeljena na tisuće puta, a veseli komentatori požurili su reći svoje dvije-tri...

"Životni moto u Dalmaciji. Napisa bi i ja ovo na svome, ali ne stane mi sve - jedva i ja stanem", požalio se jedan sretni vozač malog osobnog automobila.

"A pomalo su tizin tamićem", neki su se i našalili.

"Splitsko stanje uma", napisao je netko poruku koju su brojni shvatili kao opasku. Uslijedila je, naime, obrana lijenih Dalmatinaca.

"Moj pokojni ćaća je bio vrijedan čovjek, a ovo je bila njegova omiljena uzrečica", napomenula je tako jedna korisnica.

"Odnija vrag prišu, posal nije zec, neće uteć! Ima čovik pravo", konačni je zaključak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 11:02