StoryEditorOCM
Splitveliko pospremanje

Je li ostavka Vice Mihanovića riješila sve probleme splitskog HDZ-a? Bez pravog preokreta i prekida ‘političkog braka‘ s Kerumom, teško da će u skoro vrijeme zavladati Splitom

Piše Marina Karlović-Sabolić Milena BUDIMIR
12. srpnja 2022. - 08:48

Na promjene u splitskom HDZ-u nije trebalo puno čekati.

Već dan nakon poraza na izborima Vice Mihanović podnio je ostavku na mjesto predsjednika splitske organizacije HDZ-a.

- Uzimajući u obzir rezultate izvanrednih izbora u Splitu, odlučio sam podnijeti ostavku na dužnost predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Split - kazao nam je Vice Mihanović. O tome je, kaže, razgovarao s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Zahvalan je stranačkim kolegama na povjerenju koje su mu ukazali i na suradnji koju su ostvarili.

- Moj stranački angažman i preuzimanje vodstva splitskog HDZ-a bili su motivirani isključivo namjerom da pridonesem boljitku Splita na dobrobit Splićanki i Splićana, kao i unaprjeđenju rada stranke kojoj oduvijek pripadam - rekao je i zaželio budućem vodstvu splitskog HDZ-a puno uspjeha. Mihanović je zahvalio na angažmanu Zoranu Đogašu.

- On se odvažio kandidirati se na izvanrednim izborima u Splitu kao nestranački kandidat HDZ-a. Napominjem da je riječ o izborima za gradonačelnika i vijeće koji su organizirani na inicijativu vladajućih u Splitu, a izrazito slab odaziv naših sugrađana na izbore u cijelosti je potvrdio političku ocjenu HDZ-a da je riječ o nepotrebnim izborima - rekao nam je Mihanović, dodavši kako od srca čestita svima koji su izabrani u Gradsko vijeće, kao i izabranom gradonačelniku Ivici Puljku.

U vrhu vladajuće stranke potvrdili su nam da je Mihanović u ponedjeljak o svojoj ostavci razgovarao s premijerom Plenkovićem te da će HDZ “postupati dalje po proceduri”. U praksi to znači da će se u splitskom HDZ-u održati izbori na kojima će se birati novi predsjednik. U vrhu HDZ-a za sada nisu željeli nagađati tko bi to mogao biti, ali je neosporno da splitski HDZ nakon dva uzastopna poraza čeka veliko pospremanje.

image

Zoran Đogaš sa suprugom Varjom

Josko Supic/Cropix

Vice Mihanović, koji u HDZ-ovim krugovima slovi kao čovjek Ante Sanadera, na sebe je preuzeo krivnju za poraze. Jedan prošlogodišnji, kada je sam bio kandidat HDZ-a za splitskoga gradonačelnika, i glatko izgubio od Puljka. Te ovaj najnoviji, u kojemu je Mihanović vodio Đogašev izborni stožer. Njihov kandidat Zoran Đogaš u prvom je krugu osvojio 11.887 glasova, a u drugom, u kojemu se očekivala opća mobilizacija članstva, niti tisuću i pol više glasova. Za usporedbu, Ivica Puljak u drugom je krugu dobio gotovo pet tisuća glasova više nego u prvom.

U vladajućoj stranci očito nitko ne želi bježati od činjenice da rezultat u Splitu nije dobar. Mihanović je vodio Đogašev izborni stožer i kao predsjednik organizacije snosi i najveću odgovornost. Pitanje njegove ostavke aktualiziralo se već u izbornoj noći, kada su ga novinari netom po objavi izbornih rezultata zatrpali pitanjima o odasku s čela splitskog HDZ-a. Mihanović je tada odgovorio da će se “o tome razgovarati, napraviti analize i sagledati sve”. Dan poslije podnio je ostavku, čime je njegova era u splitskom HDZ-u završila.

HDZ se u ovom trenutku nalazi na velikoj prekretnici i ako ne nađe kvalitetno rješenje za prvog čovjeka splitske organizacije, ta bi stranka ne samo u ovom izbornom ciklusu, nego i na dugi rok, mogla potpuno izgubiti nadu da će vadati drugim najvećim gradom u zemlji. Splitski HDZ već godinama tavori u prosječnosti. Neki viđeniji članovi su se povukli, a u prvi su plan došli mediokriteti.

Uz to, HDZ se u Splitu u posljednja dva izborna ciklusa vezao uz Željka Keruma, što se, koliko god pragmatično izgledalo, vrlo brzo pretvorilo u njihov ključni uteg. U mandatu Andre Krstulovića Opare Kerumovi glasovi osigurali su HDZ-u većinu u Gradskom vijeću, no u srazu s Puljkom upravo je taj pakt spriječio rast HDZ-a i postao pravom crvenom krpom biračima centra i ljevice.

Novi lider splitskog HDZ-a trebao bi imati hrabrosti raskinuti tu vezu od koje HDZ ima puno više štete nego koristi. I krenuti nekim potpuno novim smjerom.

Pitanje je samo ima li među splitskim HDZ-ovcima nekoga tog kalibra, spremnog i voljnog da se uhvati ukoštac s nagomilanim problemima. Modernizira splitski HDZ. A Splićanima sklonima idejama i vrijednostima desnoga centra ponudi kandidata za kojega će moći glasati.

A da ih se pritom ne mora tjerati na birališta. 

Zbog fijaska i Ivica Tafra podnio ostavku

Nakon što je Vice Mihanović podnio ostavku poslije izbornog debakla, i među drugim lokalnim HDZ-ovcima došlo je do velikog nezadovoljstva. Posebice se to odnosi na one ‘stare’ članove stranke, pa je tako i Ivica Tafra, prvi čovjek županijske Zajednice utemeljitelja HDZ-a, odlučio dati ostavku!

Tafra nam nije želio ništa konkretno govoriti o svojoj ostavci, već je odlučio o svemu progovoriti na tiskovnoj konferenciji u utorak. Iz njemu bliskih krugova doznajemo kako Tafra smatra da i članovi stranke i svi drugi očekuju ozbiljno resetiranje stranke u drugom najvećem gradu te isto tako da je takav ‘reset’ potrebno napraviti i u puno većem opsegu negoli je ostavka čelnika gradske organizacije.

Nema nikakve dileme da članovi Zajednice imaju velik utjecaj u HDZ-u i da će njihovo nezadovoljstvo izazvati dodatne poremećaje u stranci, prvenstveno na županijskoj razini, gdje glavnu riječ ima Ante Sanader, koji je aktualni predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i ujedno potpredsjednik Hrvatskog sabora te politički tajnik te stranke. Mnogi stariji HDZ-ovci upravo njega smatraju odgovornim za debakl te stranke, kako na izborima prije godinu dana, kada je baš on upirao da kandidat za splitskog poteštata bude Vice Mihanović, tako i sada, kada je navodno baš njegov savjet premijeru o tome da je Đogaš idealan kandidat bio dovoljan da Plenković da zeleno svjetlo za njegovu, naposljetku, neslavno završenu političku avanturu. v. urukalo

image

Brak Željka Keruma i HDZ-a u velikoj je krizi, bliži li se kraju? 

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 03:13