StoryEditor
SplitKAKO TO, KAKO TO?

Je li moguće da na žnjanskom platou neće biti zelenila? Istražili smo zašto je Ministarstvo mora u dokumentaciji za koncesiju objavilo takvu grafičku podlogu

4. ožujka 2021. - 08:32

Na žnjanskom platou ipak treba biti posađeno zelenilo, no pitanje je u kojoj će se fazi uređivanja ove velike površine ono saditi. Tako otprilike glasi sažetak našeg istraživanja o tome zašto je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u natječajnoj dokumentaciji za koncesiju objavilo grafičku podlogu na kojoj na žnjanskom platou – nema zelenila.

Na toj karti precizno su označene pozicije za kafiće, ležaljke, šetnicu, skate park, garaže i ostale sadržaje koji su predviđeni Detaljnim planom uređenja. Ali na čitavom platou nije ucrtana niti jedna palma, niti jedan bor ili tamaris, nema niti jednog ukrasnog grma...

Podsjetimo, jedan od razloga zašto je Arhitektonski biro "Ante Kuzmanić" dobio urbanistički natječaj koji je raspisao Grad bio je upravo taj što je njihov natječajni rad ponudio atraktivnu hortikulturnu "oazu" na sadašnjoj "mjesečevoj površini" golog žnjanskog platoa.

Kad smo malo bolje pogledali grafičku kartu, vidjeli smo podatak da je Ministarstvo za natječaj uzelo dokument čiju je izradu naručila tvrtka "Spalatum DMC", koja se odnedavno zove "Žnjan". Dakle, u pitanju je firma koja se u ime Grada Splita natječe za koncesiju.

Nazvali smo Sandru Šulentić, dipl. ing. građ., koja je izradila grafički prikaz i pitali zašto je na karti prikazano sve osim zelenila. Ali ona je kazala da ne želi davati komentar, navodno je imala neugodna iskustva s medijima, čak je zatražila da je ne spominjemo.

Zvali smo nakon toga Antu Šunjića, direktora "Žnjana". Njega smo upitali zašto je Ministarstvu poslana karta bez zelenila ako je u Detaljnom planu uređenja, koji je također izradio Arhitektonski studio "Ante Kuzmanić", precizno označeno gdje na žnjanskom platou treba posaditi visoko i nisko bilje.

– Trenutno je postupak natječaja u tijeku i molio bih da se za sve pojedinosti obratite Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, koje je raspisalo natječaj – kratko je u svojem e-mailu napisao Šunjić.

image
Na grafičkoj podlozi koja je poslana Ministarstvu su precizno označene pozicije za kafiće, šetnicu, skate park...
Saša Burić/Cropix

Upitali smo, dakle, Ministarstvo mora je li natječajem za koncesiju propisana obaveza sadnje visokog i niskog zelenila.

– Predviđena je sadnja zelenila, a sve je opisano u Detaljnom urbanističkom planu prema kojem se natječaj i provodi – odgovorili su nam iz Ministarstva.

Upitali smo još je li koncesionarova obaveza posaditi zelenilo u skladu s Detaljnim planom prema kojem se natječaj provodi.

– Odabrani ponuditelj bit će zadužen realizirati zahvat u prostoru sukladno DPU-u priobalnog područja Trstenik–Radoševac te lokacijskoj i drugim dozvolama sukladno propisima kojima se uređuje prostorno uređenje i gradnja – napomenuli su iz Ministarstva.

Ostaje, ipak, nejasno, ako je sadnja zelenila obavezna, zašto Ministarstvo nije u natječajnoj dokumentaciji priložilo grafički prikaz iz Detaljnog plana (kartu 4) na kojoj se jasno vidi raspored gdje trebaju biti kafići, gdje treba biti šetnica, a gdje pak treba posaditi visoko i nisko zelenilo.

Bez stabala nema dozvola

Umjesto toga, Ministarstvo je u Elektroničkom oglasniku Narodnih novina (EOJN) u natječajnoj dokumentaciji objavilo grafičku kartu koja ne odgovara propozicijama iz Detaljnog plana. Umjesto toga, objavilo je neslužbeni dokument čiju je izradu naručio jedan od natjecatelja, gradska tvrtka "Spalatum DMC" (sada "Žnjan"), a na kojem ima svega osim zelenila.

image
Saša Burić/Cropix

Arhitekt Marin Kaliterna iz Arhitektonskog biroa "Ante Kuzmanić", koji je izrađivao pobjedničko rješenje za Žnjan i kasnije Detaljni plan, kaže kako je na žnjanskom platou obavezna sadnja zelenila jer bez toga koncesionar ne može dobiti konačne dozvole.

– Smatram kako se bez toga ne može dobiti uporabna dozvola. Mi smo u glavnom projektu dostavili elaborat za zelenilo. On je sastavni dio, kao i ovaj za infrastrukturu. Dapače, kad je riječ o hortikulturi, stvar je onda možda još složenija jer s biljkama treba postupiti pažljivo da bi ih se uzgojilo kako valja, osobito kad su u pitanju zahtjevni uvjeti – napominje Kaliterna.

Žnjanski projekt podijeljen je na šest faza, pri čemu je infrastruktura na početku, a radovi konačnog uređivanja su na kraju. Iako bi, kaže Kaliterna, najbolje bilo kad bi se radilo odjednom, bez odugovlačenja.

U svakom slučaju, zelenilo, izgleda, mora doći na Žnjan. No, koliko će trebati da ono doraste do svoje konačne zrelosti, drugo je pitanje. Naime, kad je prošle godine bila prezentacija projekta uređenja žnjanskog platoa u Banovini, tada je Kaliterna dao prognozu da će se na punu zrelost nekih biljaka trebati čekati i do deset godina.

Ima li još zainteresiranih za Žnjan?


Pokušali smo dobiti odgovor od Grada kako se dogodilo da na karti "Spalatuma DMC" (sadašnjeg "Žnjana") nema zelenila, ali nisu nam odgovorili. Inače, na stranici EOJN-a može se vidjeti da je u natječajnom postupku pristigao jedan upit

Ministarstvu (identitet pošiljatelja se ne otkriva) u kojem se traži objašnjenje uvjeta natječaja prije nego što je 12. veljače Šunjić objavio da će se "Žnjan" prijaviti na natječaj. Stoga je pitanje postoji li osim Grada još zainteresiranih za koncesiju na žnjanskom platou.

image
Sporni grafički prikaz u kojem su izostavljene zelene površine
Shule
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 16:42