StoryEditorOCM
SplitNEMA PREPREKA

Je li kraj agonije oko zagađenja splitske plaže?! Grad se očitovao o sanaciji septičke jame, koncesionaru ovo poručuju

Piše N. L.
26. kolovoza 2023. - 10:06

Tvrtka "National", koncesionar Bena dobila je nakon svog traženja očitovanje od Grada Splita vezano za mogućnost radova potrebnih za sanaciju sporne septičke jame koje potpisuje Ronald Rejo, voditelj Odsjeka za izdavanje akata prostornog uređenja i gradnje.

Prema svemu navedenom ispada kako nema prepreka da se pristupi sanaciji septičke jame koja je već neko vrijeme predmet prepucavanja na relaciji koncesionar - Javna ustanova - Splitsko-dalmatinska županija - Grad Split. I dok sve to traje, jama i dalje pušta i zagađuje okoliš. Nadamo se da je konačno na vidiku konkretno rješenje ovog problema.

image
Joško Šupić/Cropix

- Prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima koji navodi da za iste nije potrebno ishodovati akt kojim se odobrava gradnja tj. promjena. čl.3. iznimno od st.2 protivno prostornom planu može se bez građevinske dozvole i glavnog projekta izgraditi septička jama do 27m3"

Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima je određeno koje se građevine i radovi grade, odnosno izvode bez građevinske dozvole i u tom smislu niti ste vi u pozicije da pitate "dopuštenje" za izvođenje određenih građevina i/ili radova prema Pravilniku, niti smo mi u poziciji da dajemo "dopuštenja" da se određene građevine i/ili radovi mogu izvoditi prema Pravilniku jer je to već regulirano tim Pravilnikom.

image
Josko Supic /Cropix

Inače, ako ćemo pored jasnih i nedvosmislenih odredbi Pravilnika izdavati potvrde (cijeli je niz primjera da određene institucije traže potvrdu "da ne treba građevinska dozvola" za građevine i radove koji se izvode po Pravilniku), dopuštenja i sl. onda dovodimo u pitanje "jednostavnost" te je bolje ukinuti Pravilnik i za sve tražiti građevinsku dozvolu.

Glede vašeg upita "je li zamjena postojećeg biopročišćivača u skladu s GUP-om grada Splita" za navesti je da je riječ o, prema vašim navodima, postojećoj građevini.

image
Joško Šupić/Cropix

Prema članku 150. stavku 2. Zakona o gradnji "(2) Vlasnik građevine dužan je osigurati održavanje građevine tako da se tijekom njezina trajanja očuvaju temeljni zahtjevi za građevinu te unapređivati ispunjavanje temeljnih zahtjeva za građevinu, energetskih svojstava zgrada i nesmetanog pristupa i kretanja u građevini", dok je prema stavku 3. navedenog članka "(3) U slučaju oštećenja građevine zbog kojeg postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, okoliš, prirodu, druge građevine i stvari ili stabilnost tla na okolnom zemljištu, vlasnik građevine dužan je poduzeti hitne mjere za otklanjanje opasnosti i označiti građevinu opasnom do otklanjanja takvog oštećenja".

Dakle, irelavantno je je li postojeća građevina u skladu s GUP-om grada Splita jer ste postojeću građevinu dužni održavati kako je gore navedeno. Ovom prilikom vas podsjećamo i na odredbe Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima prema kojima se bez građevinske dozvole i glavnog projekta, mogu izvoditi radovi redovitog održavanja postojeće građevine - pojašnjava Rejo.

Dalje navodi kako se bez bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom mogu izvoditi radovi kojima se poboljšava ispunjavanje temeljnih zahtjeva za građevinu te izvanredno održavanje građevine, kojima se ne mijenja usklađenost te građevine s lokacijskim uvjetima u skladu s kojima je izgrađena.

image
Joško Šupić/Cropix

- Prema Pravilniku o održavanju građevina redovito održavanje jest preventivno pregledavanje građevine odnosno njezinih dijelova i preventivno izvođenje radova kojima se sprječava gubitak svojstava građevine i njezine funkcionalnosti definirane namjenom u projektu građevine, kao i izvođenje radova na zamjeni, dopuni i/ili popuni dijelova građevine u razmacima i opsegu određenim projektom građevine ili zbog narušenog svojstva i/ili funkcionalnosti tih dijelova kojem uzrok nije kakav izvanredni događaj.

Izvanredno održavanje je izvođenje radova na zamjeni, dopuni i/ili popuni dijelova građevine nakon kakvog izvanrednog događaja nakon kojega građevina odnosno njezin dio više nije uporabljiv (npr. potres, požar, prirodno urušavanje tla, poplava, prekomjeran utjecaj vjetra, leda i snijega i sl.) odnosno ako je građevina ili njezin dio zbog nepropisnog održavanja ili kojeg drugog razloga dovedena u stanje u kojem više nije uporabljiva - potanko je objasnio Ronald Rejo.

Podsjetimo u četvrtak je Željko Kerum na Facebooku prozvao ravnatelja Javne ustanove Marka Pejnovića da želi ukinuti koncesiju zbog toaleta, a da restoran "Va Bene" ima jedini WC na cijelim Benama.

Nakon toga je Javna ustanova putem svog Facebooka pozvala građane da ne koriste WC restorana "Va Bene" već javni wc koji je postavila kod plaže kako bi se spriječilo daljnje zagađivanje Marjana. 

image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:17