StoryEditor
Splitniz zbunjujućih informacija

Je li Grad Split za čuveni solarni fotostup na Vidilici ishodovao sve potrebne dozvole?! Društvo Marjan: Na tom mjestu ne može dobiti suglasnost; Evo što kažu iz Banovine

26. ožujka 2019. - 18:11
selfie_stup3

Je li Grad Split prije nego je na Prvoj vidilici postavio čuveni solarni fotostup ishodovao sve potrebne dozvole? Pitanje je to na koje smo pokušali dobiti odgovor nakon što ga je odgovornima putem e-maila danas postavio Zoran Blagojević, vijećnik u Gradskom kotaru Varoš, koji je svojedobno bio i na čelnoj dužnosti u tom kvartu.

Pitanje je sasvim logično ako se zna da je u pitanju prostor koji je pod strogom konzervatorskom zaštitom, koji bi uz Ministarstvo kulture trebala nadzirati i Županija te Javna ustanova za upravljanje park-šumom.

Testirali smo fotostup na Matejušci: platili smo ga 80 tisuća kuna, a prosječan mobitel stoji 100 puta manje; Drastična je razlika u cijeni, ali i u kvaliteti fotografije, pogađate li koja je slika bolja?

Splićani dočekali 'čudo moderne tehnologije': na tri gradske lokacije postavljeni solarni fotostupovi, ovaj izum mladog solinskog HDZ-ovca platili smo 236 tisuća kuna

Prvo je reagiralo Društvo "Marjan", koje je upozorilo da je Grad kao investitor uz odobrenje Konzervatorskog odjela, trebao dobiti i dopuštenje nadležnih službi u Županiji.

- Sporni fotostup postavljen je na mjestu koje je dio kulturnog krajolika poluotoka Marjana, i to baš na parceli za koju je navedeno kako "nije dopušteno unošenje stranih ili neprikladnih struktura i sadržaja" te da se radi o "zahvatu na uređenju javnih površina, komunalne i urbane opreme i infrastrukture".

Smatramo da Grad nije niti mogao dobiti prethodnu suglasnost, jer je u suprotnosti s mjerama zaštite utvrđene rješenjem o kulturnom krajoliku poluotoka Marjana.

Također, mišljenja smo, s obzirom da je fotostup postavljen na čestici koja se nalazi i unutar obuhvata park-šume kao zaštićenog dijela prirode, investitor je trebao ishoditi dopuštenje županijskog Upravnog odjela za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša - poručili su iz Društva "Marjan".

Iako se mnogi pitaju koji je smisao ovog izuma, fotostupovi mladog HDZ-ovca niču na tri splitske lokacije: iz Banovine objasnili zašto za to 'čudo tehnologije' vrijedi potrošiti 236 tisuća kuna

Mario iz Runovića svojim je novcem napravio perpetuum mobile. Luka iz Solina vašim je novcem napravio stup koji snima fotografije. Ajde ovako, na blef, pogodite jednu stvar...

U spomenutom resoru regionalne vlasti, čiji su čelnici jučer bili zauzeti sjednicom Županijske skupštine, neslužbeno nam je rečeno kako je zahtjev podnesen, ali da je obrada u tijeku.

Sasvim suprotan podatak dobili smo iz Javne ustanove "Marjan", gdje tvrde kako su oni pristanak dali još prošlog ljeta, i to nakon što su vidjeli da "već postoji dozvola od nadležnih iz Županije".

Konačno, iz Grada Splita tvrde kako imaju sve potrebne dozvole, ali ne spominju onu Županije, koja je navodno još uvijek u "u obradi".

- Još 20. lipnja 2018. godine dobili smo suglasnost Ministarstva kulture za postavljanje fotostupa na lokaciji Matejuška, Poljud i prva vidilica na Marjanu, a odobrenje je uputio i Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita. JU za upravljanje Park-šumom Marjan je svoju suglasnost za postavljanje foto stupa na Vidilici dostavila 24. rujna, a HNK Hajduk Split 12. prosinca prošle godine - kazala nam je Radojka Tomašević, pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte koja je vodila cijeli projekt postavljanja fotostupova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2021 23:52