StoryEditorOCM
SplitDEVASTACIJA PARK ŠUME

Javna ustanova zabranila privatnom investitoru radove poviše uvale Ježinac: Umjesto rekonstrukcije, uklanjaju se potporni zidovi i grade - novi! Evo što kaže izvođač

Piše Sandi Vidulić
24. lipnja 2021. - 11:08

Kad gledate fotografije naših fotoreportera i one koje su na društvene mreže "zalijepili" ogorčeni i uznemireni građani zadnjih mjeseci vezano za radove na lokaciji Ježinac, izgleda kao da se brdo otkinulo ispod Galerije Meštrović.

Prizor doista djeluje apokaliptično jer na starim slikama vidimo bujnu vegetaciju, a nakon što su ušli bageri, odronjen je značajan komad terena.

Iz Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan potvrdili su nam da su zabranili radove koji su uznemirili ljubitelje Marjana. Kako nam objašnjava Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove, investitor je dobio dozvolu za rekonstrukciju potpornih zidova koji su prije postojali, ali zahvati koje je građevinska mehanizacija izvela na terenu ne spadaju u takve radove.

- Čuvar prirode Javne ustanove izvršio je nadzor nad predmetnim radovima te utvrdio da se na lokaciji ne izvode građevinski radovi rekonstrukcije postojećih potpornih i ogradnih zidova, već njihovo uklanjanje.

Od investitorice je zatraženo da u roku od 15 dana na uvid dostavi kompletnu projektnu dokumentaciju, kao i dodatne suglasnosti javnopravnih tijela. Kako potvrde nisu dostavljene, čuvar prirode je zaustavio daljnje radove i poslao prijavu građevinskoj inpekciji - objašnjava ravnatelj Javne ustanove.

Navodi dalje kako je u međuvremenu Upravni odjel za zaštitu okoliša Splitsko-dalmatinske županije dostavio rješenje kojim se odbija dodatni zahtjev investitorice, jer zahvat spada pod građenje novih zidova, a ne rekonstrukciju, kako je navedeno u glavnom projektu.

- Do danas nemamo povratne informacije, niti od stranke s ishođenim dodatnim dopuštenjem, niti od građevinske inspekcije, kojoj smo poslali i požurnicu - ističe Damir Grubšić.

Opasnost od odrona

Kako se može vidjeti na građevnoj ploči i u vlasničkom listu, investitor je Tereza Žderić, a navodno je riječ o povratnicima iz Amerike. U vlasničkom listu stoji da je prije koju godinu promijenila adresu s Hvara u ovu na Šetalištu Ivana Meštrovića 31, gdje je kupila lijepu kamenu kuću sa zelenim perivojem koji se spušta do šetnice na moru.

Po onom što se sada može vidjeti, perivoj oko kuće ne postoji, uništeno je zelenilo ispod kuće, kao i stari trošni zidovi. U građevinskoj dozvoli stoji kako je dobivena za rekonstrukciju pristupne rampe i kolnih i potpornih zidova. Sada zidova nema, a nema ni zelenila koje je svojim korijenjem čuvalo zemlju od odrona pri velikim kišama.

Pokušali smo dobiti izjavu od Dalibora Bartulovića, projektanta i nadzora, kojeg smo zvali i poslali mu SMS, no nije se javljao. Zanimalo nas je je li došlo od bespravne devastacije ili su nadležni dali dozvolu za zahvat ovakvog opsega.

Također nas je zanimalo očekuje li da će, obzirom na odbijenicu iz Županije, dobiti suglasnost konzervatora za novu gradnju na toj lokaciji s obzirom na mjere zaštite koje vrijede za područje Meja, a koje su inače dosta restriktivne.

No, zato izvođač radova Ante Bešlić iz tvrtke "Bešlić" nije bio oduševljen kad smo ga upitali za obustavu radova na gradilištu na Ježincu.

- Marjan Gavrančić iz park-šume izdao je zabranu, ali da osiguramo što je potrebno da ne dođe do klizišta. Što to znači, kako ću to izvesti? Znači da moram naliti nove zidove kakvi su bili. Tu su bili zidovi od 1915. bez grama željeza, metar su se nagnuli za pasti. Ima tri godine kako su stavili dolje dvije table ljudima da prolaze na vlastitu odgovornost.

Ne treba novi projekt, to ide po zakonu o jednostavnim građevinama. Ne radi se o novom objektu, nego o prvobitnom stanju, o pet podzida. Postoji projekt kako je bilo, ima slika.

To je samo rekonstrukcija postojećih zidova. Ništa nismo napravili mimo projekta - pokušao nas je uvjeriti vidljivo uzbuđeni izvođač.

'Napravit ću zidove!'

Nakon toga nam je Bešlić objasnio kako namjerava nastaviti gradnju, iako je Javna ustanova zatražila da se obustave radovi, a to je da - zaštiti ljude!?

- Napisali su u tom rješenju da se radovi obustavljaju, ali da se mogu raditi u svrhu zaštite klizišta i ljudi. Što to znači? Ja sad dovršavam nešto drugo, ali ću nastaviti raditi. U svrhu zaštite napravit ću zidove da to ne ubije nekoga.

Da ne prokliže odozgor sve. Napravit će se onakvi kakvi su bili, četiri-pet zidova, malo pomalo - objašnjava svoju taktiku izvođač Bešlić, koji je privukao pozornost javnosti prije koju godinu kad je kamionom blokirao ulaz u zgradu "Euroherca" u Varaždinskoj jer mu osiguravajuća tvrtka nije htjela priznati naknadu štete.

 

Konzervatori: Glavni projekt sanacije u skladu je sa zaštitom Meja


U konzervatorskom rješenju o zaštiti kulturno- povijesne zone Meje navodi se da je na obalnom pojasu koji se proteže od Sustipana do Kašjuna na zapadu osnovni tip kuće reprezentativna individualna gradnja koja je započela 1920. izgradnjom kuće Tresić-Pavičić.


'Uglavnom su to slobodnostojeće jednokatnice i dvokatnice okružene zelenilom, smještene najčešće u središnjem dijelu parcele, s planiranim hortikulturno uređenim prilazima i vrtovima, često s izlazom na šetnicu uz more na jugu.

Većinom je riječ o rezidencijalnim obiteljskim kućama s ulazom na sjevernoj strani sa Šetališta Ivana Meštrovića, ali su im sva pročelja, posebice južno s izlazom na vrt i pogledom na more, jednako reprezetnativno oblikovana.'

Kako smo doznali od Borisa Marelje, voditelja Odsjeka prostornog uređenja, konzervatori su izdali potvrdu da je glavni projekt sanacije pristupne rampe za vozila, potporne zidove i pomoćne objekte uz stambenu građevinu u skladu sa sustavom mjera zaštite zone Meja.

Poslali smo pitanja šefu splitskih konzervatora Radoslavu Bužančiću i Ministarstvu kulture jesu li radovi koje je obustavila Javna ustanova u skladu s odobrenjem koje su izdali. Očekujemo odgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 12:15