StoryEditorOCM
SplitODLUKA VISOKOG UPRAVNOG SUDA

Javna ustanova ne smije obavljati šumarsku djelatnost na Marjanu, zato će Grad privatnim tvrtkama morati plaćati nekoliko milijuna kuna. A sve zbog Društva Marjan...

Piše Sandi Vidulić
10. veljače 2022. - 15:19

Visoki upravni sud Republike Hrvatske donio je odluku kojom se ukida odredba upisana u Statut Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan za obavljanje šumarske djelatnosti.

- Sporna djelatnost, šumarska djelatnost - gospodarenje šumama (uzgoj, zaštita i iskorištavanje šuma), napose iskorištavanje šuma, nije u skladu sa Zakonom o šumama, a niti sa Zakonom o ustanovama jer na dodavanje ove djelatnosti u Statut nije dana prethodna suglasnost osnivača ove javne ustanove niti je dodatnu djelatnost pratila odgovarajuća izmjena odluke o osnivanju JU PŠM - zaključio je Sud.

U presudi se napominje da je Društvo Marjan podnijelo zahtjev da se briše šumarska djelatnost jer je to odobrio gradonačelnik, a ne i Gradsko vijeće, te da nije odobrena ni od strane Ministarstva poljoprivrede. Nadalje, ističe se da Grad Split kao osnivač nikada nije ovlastio JU PŠM za obavljanje šumarske djelatnosti.

image

 
Nikola Vilić/Cropix

Prije presude promijenili statut

U sudskom registru Javna ustanova park-šuma Marjan registrirana je, među ostalim, za "šumarsku djelatnost - gospodarenje šumama (uzgoj, zaštita i iskorištavanje šuma)". Također, Javna ustanova nalazi se u Upisniku licenciranih osoba za područje šumarstva na stranicama Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije.

Neposredno prije presude Upravno vijeće Javne ustanove, uz suglasnost gradonačelnika Ivice Puljka, izmijenilo je Statut i izbacilo je spornu djelatnost iz članka 10. koju je 24. siječnja poništio Visoki trgovački sud.

Već neko vrijeme Javna ustanova ne provodi šumarske radove. Otkako se nedavno počeo provoditi program gospodarenja park-šumom Marjan, Javna ustanova ne izvodi šumarske radove, već to rade angažirane tvrtke Dalmatinske šume i "Larix".

Kad je prije nekoliko godina bila pokrenuta intenzivna akcija saniranja šume od potkornjaka, Javna ustanova je vrlo malo pridonijela. O čemu se radilo, objašnjava nam Nenad Ružić koji je bio koordinator za Marjan.

image
Nenad Ružić
 
Joško Šupić/Cropix

- Javna ustanova se uglavnom nije odazivala na šumarske radove. Na samom početku radili su s "Parkovima i nasadima" kod Vile Dalmacije i nešto gore na Marjanu, a onda smo angažirali privatne tvrtke koje su imale veće kapacitete.

Inženjer šumarstva iz Javne ustanove Ljubić, koji je trebao obavljati nadzor, uzimao je bolovanja. Govorili su kako oni nisu licencirani ili da ne mogu raditi po Zakonu o šumama, ali ja sam im rekao da nije u pitanju taj zakon, već da postupamo po Zakonu o elementarnoj opasnosti, no nisu se odazivali pozivu na mobilizaciju - objašnjava Ružić.

Sve je bila politika

- S druge strane, izvodili su radove na Benama bez mog odobrenja. Zbog toga sam ih prijavio policiji i inspekciji. S jedne strane ne mogu sudjelovati kad treba raditi na suzbijanju potkornjaka, a s druge strane su mogli pilati stabla tamo gdje je koncesionar. Ali, to je sve bila politika u pitanju - objašnjava Ružić.

U doba kad je gradonačelnik bio Ivo Baldasar, a ravnatelj Javne ustanove Robert Koharević, upisana je koncem prosinca 2014. na Trgovačkom sudu šumarska djelatnost. Samo tjedan dana prije, odlukom Upravnog vijeća kojem je tada bio na čelu Goran Kotur, izmijenjen je dotadašnji Statut Javne ustanove posebno o predmetu poslovanja.

image
Visoki upravni sud donio je odluku kojom se ukida odredba upisana u Statut Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan za obavljanje šumarske djelatnosti Joško Ponoš/CROPIX
Joško Ponoš/Cropix

Trgovački sud 2020. odbacio je žalbu Društva Marjan kao nepravodobnu. Naime, kako stoji na sudskom registru, 20. veljače 2020. Društvo Marjan je kao zainteresirana osoba podnijelo žalbu na rješenje suda.

Trgovački sud je naveo da je žalitelj podnio žalbu nakon isteka zakonom propisanog roka pa je odbačena. Također sud je smatrao da su pravno irelevantni prigovori Društva Marjan kako Gradsko vijeće Splita nikada nije ovlastilo Javnu ustanovu za upravljanje park-šumom Marjan za obavljanje šumarske djelatnosti, te da promjena poslovanja nije nikad objavljena u Službenom glasniku Grada Splita.

Društvo Marjan sa žalbom se javilo kao zainteresirana osoba, a to se vidi iz rečenice na Sudskom registru kako se "radi o osobi koja smatra da su joj rješenjem o upisu povrijeđena prava i interesi utemeljeni na zakonu".

Zakonom o upravnim sporovima je propisano da je zainteresirana osoba svaka osoba kojoj bi poništavanje, izmjena ili donošenje pojedinačne odluke, postupanje ili propuštanje postupanja javnopravnog tijela, odnosno sklapanje, raskid ili izvršavanje upravnog ugovora povrijedilo njezino pravo ili pravni interes. Zainteresirana osoba po zakonu može biti i jasnopravno tijelo, što Društvo Marjan nije.

Nema odgovora

Zanimalo nas je kakva su prava ili pravni interesi Društvu Marjan povrijeđeni time što je Javna ustanova upisana da obavlja šumarsku djelatnost na Marjanu.

Ali do objave teksta nismo uspjeli doznati o čemu je riječ. Premda je predsjednik Društva Srđan Marinić drugom mediju isti dan dao izjavu na ovu temu, nije odgovorio na upit koji smo mu poslali e-mailom, SMS-om, niti se javio na mobitel.

image
Srđan Marinić
Vojko Bašić/Cropix

Pitali smo također je li za Društvo Marjan prihvatljivija opcija, umjesto da se Javna ustanova stručno ekipira za šumarske radove, da Grad troši godišnje nekoliko milijuna kuna na provođenje programa gospodarenja tako što će angažirati na javnoj nabavi privatne tvrtke. Nismo dobili odgovor.

Od v.d. ravnatelja Javne ustanove Stipe Mušure pokušali smo dobiti odgovore, ali on se opravdao obvezama i rekao da mu pošaljemo pitanja pa će kad nađe vremena poslati odgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 11:36