Splitprivremeni kolodvor

Javna rasprava o Kopilici izazvala velik interes građana: 'Zašto se preskaču faze? Što će biti s otočanima? Zašto se vozače autobusa ništa ne pita?'

Piše Merien Ilić

Zbog brojnih nedoumica s kojima se obasipa javnost, Hrvatska komora inženjera građevinarstva Područni odbor Split i Udruga građevinskih inženjera Split upriličili su ove srijede stručnu raspravu na temu uređenja dijela Kopilice na kojoj Grad Split planira preseliti autobusni kolodvor oko čega je i raspisana javna nabava za početak radova.

Natječaj za kolodvor na Kopilici i formalno je poništen, čeka se raspisivanje novog, i to skupljeg

Mi, ljudi s privremenog kolodvora Split: Nas nitko iz Grada nije pozvao na sastanak i pitao što mislimo o ideji da nam se u dvorište nasele autobusi. A sve će ići oko nas, doslovno će se graditi oko naših kuća

Na raspravi su između ostalih sudjelovali dogradonačelnik Nino Vela, te Jurica Vojnović, pročelnik Službe za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima.

Branko Poljanić, predsjednik Vijeća komore kazao je kako struka svakako podržava projekt rasterećenja gradske luke,ali da je potrebno ambiciozno i konačno rješavati stvari,a ne privremeno.

- U ovom gradu je 700 građevinskih inženjera koji imaju što za reći po ovom projektu. Stoga se nadam da je ovo početak suradnje Grada i struke - kazao je Poljanić.

Vojnović mu je odgovorio kako se ide ka konačnom rješenju, te da će do kraja godine će biti gotov master plan koji će biti izložen na javni uvid pa će se moći o njemu raspravljati. Od mogućih problema vidi pitanje izvlaštenja.

Građane je zanimalo puno toga: što je s otočanima, kako će oni funkcionirati, može li Hercegovačka podnijeti toliki promet, zašto se ne raspiše ponuda za prometno rješenje grada jer grad koji raste nikako ne treba privremeno rješenje kolodvora, što je primijetio arhitekt Boženko Jelić.

Bilo je i primjedbi zašto se ne pita vozače autobusa ništa, koliko je privremeno rješenje blizu konačnog, zašto se preskaču faze nije li ovo mandatno planiranje?! - čulo se na tribini.

- Naš motiv je riješiti veliki infrastrukturni zastoj koji zaostaje 30 godina za sadašnjim potrebama i zato trebamo djelovati sad. Nije ovo mandatni projekt - rekao je dogradonačelnik Vela.

- Moramo biti funkcionalan grad i zimi i ljeti. Preseljenjem prometa iz trajektne luke u Kopilicu gdje mu je i plan, vjerujem da ćemo već ovog ljeta učiniti grad funkcionalnim i da će svi biti zadovoljni. Ovim privremenim rješenjem rješavamo autobusni kolodvor u Kopilici gdje mu je i mjesto, uz to rasterećujemo trajektnu luku i oživljavamo zapuštene resurse željeznice.

#SPLIT#KOPILICA