StoryEditorOCM
Splitkasni stadij turizma

Javila nam se Splićanka koju gazdarica u 7. mjesecu trudnoće izbacuje zbog turista: Šta si zatrudnila kad si znala...

Piše marin prvan
24. svibnja 2023. - 12:18

Sunce je na nebu, turisti su na tlu, a devize ponovo ubrzano kolaju nacionalnim eterom. Već tradicionalno, kraj svibnja je vrijeme kada se prosječni stanovnik Republike Hrvatske - države koja petinu prihoda zarađuje od turizma; barem je toliko i službeno prijavljeno - osjeća dovoljno sigurnim za obznaniti: Preživjeli smo i ovu zimu!

Ovo je doba kada se restorani - kako im piše na vratima oblijepljenim papirima - prestaju "preuređivati", stotine građana otkrije strast prema taksiranju, a Nepalci i Filipinci prvi put pronađu Hrvatsku na mapi. Ovo je razdoblje kada kuhari nanovo otkrivaju koliko mogu zarađivati, vodiči isprobavaju nove viceve na prvim turama, a neki skiperi prvi put dobiju priliku upravljati plovilom.

Ovo je vrijeme kada se žene koje pokazuju ikakve karakteristike čistačica vuku za rukave i kosu, kada konobari zamole domaćeg gosta da im ne zauzima stol samo za jednu kavu i kada sladoledari dođu sebi nakon zimskog sna pa u cijenu sladoleda uračunaju to da se aditiv E477, umjetno sredstvo za homogenizaciju masti i vode, radi od - nafte. 

image
Vojko Basic/Cropix

Ovo je, naravno, i razdoblje u kojem iznajmljivači apartmana dočekuju prve goste kao mesijanske figure, čija lica su dotad samo zamišljali dok su s njima razmjenjivali pristojne i korisne poruke na internetskim platformama te im unaprijed pripremljenim predlošcima obećavali najbolje odmore u životu, u najljepšim gradovima na svijetu.

Ovo je također trenutak u kojem Hrvati, obješeni za omiljenu uslužnu gospodarsku granu, počnu izgovarati ono omiljeno retoričko pitanje, od čije ugode podrazumljivosti im se podignu sve dlake na njihovim adolescentskim poduzetničkim tijelima: "Kako vi mislite da bismo mi preživjeli bez turizma?" 

image
Vojko Basic/Cropix

I, zaista, iz godine u godine se pokazuje da je turizam toliko savršen da je kraj svibnja idealan moment da i neki Hrvati - postaju turisti.

- Tražim stan na području Splita i okolice jer iz trenutnog moramo izaći 1. srpnja zbog sezone. Skoro sam u sedmom mjesecu trudnoće pa ako ima netko tko razumije situaciju i nudi jednosoban ili dvosoban stan do 400-450 eura neka se javi u inbox. Hvala - napisala je jedna Splićanka, u ranom stadiju otkrivanja široke palete čari koje nudi turizam i onima u kasnom stadiju trudnoće.

Nazvali smo je, a na pitanje je li dosad imala sreće u pronalasku apartmana u kojem će provesti neki period na avanturi proputovanja splitskim stanovima, rekla nam je da - nije. Dobila je svega jednu ponudu koja, izgleda, dolazi iz sekcije seoskog tj. robinzonskog turizma. Naime, jedna iznajmljivačica joj je ponudila stan u Koprivnom, u kozjačkom zaleđu. Međutim, zbog suprugovog posla im ne odgovara ići tamo živjeti.

image



 

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Otkrila nam je i da stan iz kojeg se sada trebaju check-outati, a u koji su ušli u siječnju, se sastoji od skromnih 16 kvadrata, što nije baš adekvatno za produženi boravak od čak pet mjeseci. Nalazi se na Ravnim njivama, a cijeni se 350 eura mjesečno. Navodno joj je vlasnica ove tržišno unovčljive nekretnine rekla da ga planira iznajmiti sezonski, počevši od kolovoza. Ipak, prije 15-ak dana je dobila tri rezervacije za srpanj - vjerojatno zaboraviviši na Airbnbu zatvoriti te datume - pa ih obavijestila da ih ipak ne planira otkazati. 

- Mi tražimo dugoročni stan još od prije dva mjeseca... Međutim, svi se iznajmljuju do sezone, a oni koji su na dugoročno imaju cijenu od 700-800 eura, što mi sebi ne možemo priuštiti s muževom plaćom od 900 eura i mojim porodiljnim koji je svega 350 eura - priča nam putnica kroz svoj rodni grad. Nije htjela izlaziti javno u medije pošto joj, kao trudnici, nije potreban dodatni stres. Dovoljan joj je ovaj koji proživljava dok mora u odmakloj trudnoći tražiti stan, ko iglu i plastu sijena, kaže.

image
njuškalo slika

A evo šta na sve kažu ostali djelatnici turističkog naselja Split.

-  Ovo je strašno koliko je na dnevnoj bazi ovakvih oglasa...

- Izbacuju trudnu ženu na ulicu zbog je***ih turista i par eura više. Smuči mi se i povraća kad ovako nešto pročitam.

- Profit iznad svega.

- Bia san u istoj situaciji. Isto žena u sedmom mjesecu usrid lita izbačeni... Mora san otić iz države na kratko za hitno zaradit. Nisam ima sriće. Nadam se da ćeš ti imat...

image



 

Nikola Vilic/Cropix

Doduše, bilo je tu i petokolonaša koji rovare protiv turističkog totalitarizma.

- Pa to je gadljivo... Zakon se hitno mora minjat... Il cilu godinu ili samo liti turisti... 

- Ili ograničit postotak stanova za iznajmljivanje i strogo kaznit onoga ko nema pravo na to. Treba naše ljude zaštitit pod svaku cijenu.

- Sada vlada tržište, neka im se Bog smiluje u njihovoj pohlepi... Sve će to doći na naplatu, prije ili poslije, jer šta siju to će i žeti.

image
Duje Klaric/Cropix

Konačno, našao se tu i jedan član zajednice koji je, u punoći svog abortiranog suosjećanja, savršeno dočarao treće stanje cvita Mediterana, oplođenog impresivnom potentnošću turistifikacije.

- Strašno je šta je zatrudnila, a znala je da će morat selit… Nije to više nikakvo iznenađenje...  

Jer, shvatili ste: "Kako vi mislite da bismo mi preživjeli bez turizma?" 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:17