StoryEditor
Splitdobro nam došli

Japanski veleposlanik otvorio počasni konzulat u Splitu i posjetio Banovinu: 'Čak 80 tisuća Japanaca godišnje posjeti vaš grad i okolicu'

26. siječnja 2017. - 14:44
konzulat_japan2-260117.JPG

Nakon što je japanska vlada početkom studenoga prošle godine imenovala Ivana Vodopiveca počasnim konzulom Japana u našem gradu, u četvrtak je svečano otkrivena i službena ploča Počasnoga konzulata na Mejama. Uz novoga konzula, svečanosti je bio nazočan i Keiji Takiguchi, japanski veleposlanik u Hrvatskoj.

– Znam da je ova godina za Hrvatsku vrlo važna, upravo ste obilježili 25 godina međunarodnog priznanja. I Japan je tada priznao Hrvatsku kao neovisnu zemlju, a sada smo, evo, prvi put otvorili konzulat u vašem gradu. Želja mi je da ovaj ured postane centar za pružanje primarne konzularne pomoći turistima iz naše zemlje, ali i za širenje japanske kulture.

Hrvatsku godišnje posjeti oko 160 tisuća Japanaca, a čak 80 tisuća posjeti Split i okolicu. Budući da je Hrvatska, pogotovo vaša obala, predivna, želja nam je taj broj značajno povećati. Vjerujem da ćemo u tome i uspjeti – kazao je Takiguchi otkrivajući ploču i japanski carski grb, krizantemu s 32 latice.

Naglasio je kako je odabir Ivana Vodopiveca, glavnog izvršnog direktora tvrtke "Iva Shipping", koja već 14 godina djeluje kao agent za japansku brodarsku kompaniju "NYK Shipmanagement", izvrstan potez.

– Ponosan sam i počašćen, ovo je kao jedna vrsta nagrade, već godinama surađujem s japanskom kompanijom. Moj posao će biti pomaganje sve većem broju japanskih turista. Konzulat će pokrivati područje od Zadra do Dubrovnika. Inače, oko 600 hrvatskih pomoraca, uglavnom visokoobrazovanoga kadra, radi na japanskim brodovima – kazao je Vodopivec.

Veleposlanik Takiguchi u Banovini se susreo i s gradonačelnikom Ivom Baldasarom. Japanci su, kazao je veleposlanik, itekako upoznati s ljepotama Dubrovnika i Splita, a najzainteresiranija skupina je ona starija od 60 godina.

– Volimo povijest, kulturu, stoga je logično da su nam hrvatski gradovi sve češće destinacije – istaknuo je Takiguchi.
Gradonačelnik Baldasar izrazio je želju za boljom turističkom, ali i potencijalnom ekonomskom i gospodarskom suradnjom.

– Za sada postoje samo privatne inicijative, odnosno, osim pomoraca, povezuje nas samo turizam. Za nas je 160 tisuća japanskih gostiju velika turistička brojka, no za potencijale tržišta to je mali postotak. Doduše, moramo pripremiti i preduvjete za njihov dolazak. U njihovoj kulturi nema odstupanja, dogovori se moraju ispoštovati, vrlo teško mogu razumjeti našu improvizaciju. Japanski seniori možda su najbolji gosti, mislim na potencijal tržišta, stoga, dat ćemo sve od sebe – zaključio je Baldasar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 19:09