StoryEditor
SplitBalun u Uvali Baluni

‘Jadranov‘ bazen na Zvončacu će do kraja godine biti natkriven?

31. svibnja 2020. - 22:05
Hotel 'Jadran' s kompleksom bazena na ZvončacuNikola Vilić/HANZA MEDIA

Konačan dogovor i svi detalji u vezi s realizacijom projekta natkrivanja "Jadranova" bazena na Zvončacu samonosivim balonskim platnom očekuju se sljedeći tjedan, no sigurno je da su na ovotjednom sastanku u Banovini sve okupljene strane pokazale interes te da je velika vjerojatnost da će bazen uskoro, moguće još i ove godine, biti natkriven. Tim potezom sportaši iz ŠD "Jadran" svoj bi bazen mogli koristiti tijekom cijele godine, a ne samo u ljetnoj sezoni, što su već dugo priželjkivali.

- Smatram da je ŠD "Jadran" u svojoj stogodišnjoj povijesti kroz koju se proslavio izuzetnim sportskim uspjesima zaslužio dobiti bazen koji će se moći koristiti čitave godine. Priča oko balona i natkrivanja "Jadranova" bazena ide uz punu podršku države. Vlada RH osigurala je u proračunu 7,5 milijuna kuna za tu svrhu. Novac je namjenski - za sanaciju dotrajale strojarnice i natkrivanje bazena na Zvončacu. To je, među ostalim, i rezultat velikog uspjeha plivača "Jadrana" Franka Grgića koji je kao vrhunski plivač bio na primanju kod premijera Andreja Plenkovića te mu je dao do znanja da su uvjeti u Splitu nikakvi - potvrdio je za "Slobodnu" Albert Pavlović, predsjednik Vaterpolskog kluba "Jadran", napominjući kako bi bazen i sportski sadržaji nesporno trebali biti gradski.

Briga oko vlasništva

Kakvo je trenutačno stanje s preuzimanjem brige o vlasništvu nad bazenom i "čišćenjem" papira oko parcelizacije, teško je reći jer nam iz Banovine na to pitanje nisu odgovorili, no iz službenog priopćenja Grada jasno je kako je gradonačelnik Andro Krstulović Opara potvrdio da će gradska uprava, citiramo, "učiniti sve da pomogne svojim šampionima, a natkrivanje otvorenog bazena na Zvončacu bit će jamstvo češćih dolazaka reprezentacija vodenih sportova, te će se povećati mogućnosti organizacija velikih natjecanja".

Na sastanku kod gradonačelnika, održanom u ponedjeljak u Banovini, bili su Tomislav Družak, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport, sa suradnicima, Srđan Kovačić, predsjednik Športskog društva "Jadran", Albert Pavlović, Mladen Drnasin, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, odvjetnik Marin Budimir, te pročelnici i voditelji pojedinih gradskih odjela.

Na sastanku nije bio splitski poduzetnik Tomislav Mamić, izvanknjižni vlasnik hotela "Jadran" na Zvončacu, prvi susjed sportaša s "Jadrana". Naime, Mamić je na ime pozajmice poduzetniku i bivšem gradonačelniku Željku Kerumu, u iznosu od 800 tisuća eura, postao vlasnik hotela na Zvončacu s tri zvjezdice, 20 soba, odnosno s kapacitetom od 50 kreveta, a naši izvori nam potvrđuju kako je još prije osam mjeseci poslao u Banovinu pismo namjere da Grad preuzme upravljanje bazenom, jer je to preduvjet da se uzme već odobreni državni novac za projekt natkrivanja bazena, no odgovor nije zaprimio.

- Bit će ovo jamstvo daljnjeg razvoja sporta i pravo ulaganje u našu sportsku mladost - izjavio je prije koji dan gradonačelnik Krstulović Opara, i sam, poput mnogih Splićana, vezan za kultno kupalište "na Jadrana".

Omiljena štacija

O značenju ovog mjesta u svakodnevici Splićana mogle bi se ispisati na tisuće stranica. Osim što su tamo ispisani iznimni sportski uspjesi, riječ je o nezaobilaznoj i omiljenoj gradskoj štaciji. Na stotine Splićana naučilo je "na Jadrana" plivati, prvi put su tamo zaigrali vaterpolo, omiljeno je to okupljalište svih generacija, zahvaljujući ne samo kupalištu i obližnjoj lučici, već i improviziranom igralištu "na male branke", iza bazena, za koje se vežu nevjerojatni događaji i štorije.

Evo i kratkog povijesnog pregleda. Izvori kažu kako je prije 85 godina, u noći između 20. i 21. travnja 1935., izgorio klupski dom kluba "Jadran" te je odlučeno da se novi izgradi u uvali Zvončac. Tijekom 1936. godine izgrađeno je osam kabina, iskopan je bazen, podignut zid prema groblju, postavljeni su tuševi, uređena je instalacija za vodu, izgrađene privremene tribine… Koncem 1936. jedna splitska brodograđevna tvrtka zatražila je dopuštenje da u uvali Zvončac podigne pogone, a od pomorskih vlasti suglasnost za nasipavanje mora odmah iza plivališta plivačkog kluba "Jadran". Taj zahtjev izazvao je opće protivljenje jer je bio suprotan namjeni prostora za športske aktivnosti prema regulacijskom planu grada. Također su se obavljale pripreme za podizanje velikog stadiona za sve sportove u kopnenom dijelu uvale, do čega ipak nije došlo. No, tribine za publiku podignute su 1940. godine.

Zvončac je veliki uzlet, kao i dobar dio Splita, doživio za vrijeme Mediteranskih igara 1979. godine koje su preporodile Split. Tada su uređeni bazeni na "Jadranu", ali i izgrađen istoimeni hotel.

Svojim legendarnim pobjedama vaterpolisti "Jadrana" zlatnim su slovima početkom devedesetih pisali povijest hrvatskog sporta, a njihov bazen postao je simbol i bogatoga glazbenog života grada, zahvaljujući "Melodijama hrvatskog Jadrana", koje su na inicijativu Zdenka Runjića devedesetih bile najznačajniji glazbeni festival u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. kolovoz 2020 16:32