StoryEditor
SplitDosadna napast

Iznimno otporni insekti prijete Splićanima! Uznemireni građani uputili na stotine poziva, ali problem se ne može riješiti odjednom

15. kolovoza 2017. - 01:17

Da nas tigrasti komarci, ali i oni ostali, što manje gnjave, i ove godine brine tvrtka „Cian“, kao gradski partner u tim poslovima.

Nedavno su obavili dvije akcije tretiranja cijeloga grada koje se obavlja zamagljivanjem iz vozila, sigurno će se odraditi barem još jedno kako bi se eleminirali ti dosadni napasnici, a ako to vremenski uvjeti budu zahtijevali, ići će se i na četvrto zaprašivanje.

 

 

- Ima ih svake godine, to se ne može jednom riješiti pa da ste mirni, ali se može sustavno raditi iz godine u godinu. Ova sezona ne izlazi iz uobičajenih okvira, pozivi građana krenuli su od šestog mjeseca, možda ih je malo manje nego inače, ali to ne znači da ima manje tigrastih komaraca - objašnjava nam Alan Kurtović, rukovitelj tehničkog odjela u „Cianovoj“ Službi sanitarne zaštite, zaštite bilja i veterine, dodajući kako su se građani ipak donekle naviknuli na ubode u odnosu na prve godine njihova dolaska u naše krajeve.

Pozive građana, uglavnom istih vjernih klijenata, očekuje barem do kraja rujna, no i to će ovisiti o klimatskim uvjetima jer će krvopije nestati s dolaskom hladnog vremena. Ima ih u svim dijelovima grada, ipak nešto više gdje su i veće zelene površine ili gdje naši sugrađani imaju bujnije okućnice.

- Na stotine je poziva iz svih dijelova grada, bilo ih je prije dosta s Meja, a sada nešto manje. Primjerice, dosta zovu sa Stinica i Ravnih njiva gdje ima nepristupačnog zelenila, tu su Bačvice i Firule, no teško je govoriti gdje ih ima najviše i možemo reći da je slično svake sezone - ističe Kurtović koji govori da su bolji rezultati tretiranja mikrolokacija na molbu građana kada se susjedi udruže pa se obuhvati širi teren.

Na umu treba imati kako je tigrastom komarcu za leglo dovoljno i sasvim malo vode pa jajašca mogu položiti i u tanjuriću ispod pitara koji se zalijeva, a iznimno su otporni pa mogu preživjeti na suhom do iduće kiše ili dodira s vodom. Odrasli se, pak, dobro čuvaju od ovih vrućina u hladu, među zelenilom, a kada padne sunce, izlaze i šire radijus svog kretanja.

Kako dojaviti

Grad Split redovno godišnje provodi jednu larvicidnu te 3 do 5 sustavnih adulticidnih dezinsekcija na području grada. Godišnje ima od 600 do 900 tretmana po dojavama građana komaraca, koji se za uslugu trebaju obratiti tvrtki 'Cian' na broj 540-194. Potrebno je ostaviti svoj broj mobitela radi dogovora te potpis vlasnika kojim se odobrava tretiranje i omogućava ispostava računa Gradu.

Dodajmo kako se iz gradske balagajne za sustavnu dezinsekciju komaraca, kao i onu po dojavama građana, izdvaja 400 tisuća kuna.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 21:17