StoryEditorOCM
Splitrastu kapaciteti

Iznajmljivači su se preračunali, ni Ultra neće napuniti sve apartmane: 250 eura za noć je prošlost, evo kako se ovih dana kreću cijene

4. srpnja 2018. - 19:53
Na booking.comu još su prazna 464 smještajna kapaciteta pod Marjanom

Na području Turističke zajednice grada Splita (TZ), prema podacima sustava eVisitor, u prvom polugodištu tekuće godine ostvareno je 289.010 turističkih dolazaka i 734.436 noćenja, što je porast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine od 21 posto u dolascima i 20 posto u noćenjima.

Tijekom prve polovice godine najbrojniji su bili gosti iz Ujedinjene Kraljevine, SAD-a i Njemačke. Prema svim najavama, pred nama je nastavak uspješne turističke godine, a jedan od glavnih motiva dolaska su i mnogobrojne manifestacije koje će zadovoljiti ukuse svih dobnih i interesnih skupina posjetitelja, kažu u gradskom TZ-u.

Jedna od tih manifestacija koje bi trebale napuniti splitske turističke postelje definitivno bi trebao biti festival "Ultra Europe", koji se ove godine održava od 6. do 8. srpnja na Poljudu. Proteklih su se godina i šupe i šatori na balkonima iznajmljivali po 100 eura za noć tijekom te manifestacije, a cijene noćenja u apartmanima s tri zvjezdice su se kretale oko 250 eura.

Međutim, čini se da su takvi dani ipak prošlo svršeno vrijeme i da će ovoga puta i na samom splitskom poluotoku ostati praznih postelja za vrijeme ovoga velikoga festivala elektroničke glazbe. I to ne zato što će biti manje posjetitelja na "Ultri", nego zato što je broj postelja u Splitu i okolici daleko nadmašio potražnju za njima. Zato su bitno pale i cijene smještaja.

Naime, samo u Splitu trenutno ima 33.201 turistički krevet, što je za oko 4000 više nego u isto vrijeme prošle godine, a broj postelja u obiteljskom smještaju popeo se na 23.000! Na području naše županije također brzinom svjetlosti raste broj novoregistriranih objekata za pružanje usluga u domaćinstvu. Ukupno je u njima gotovo 170.000 kreveta!

 

Osim puno većeg broja postelja, razlog za slabiji booking je dijelom i u tome što se ove godine "Ultra" održava tjedan dana ranije nego obično, već početkom srpnja, u razdoblju dobro poznate "srpanjske turističke rupe", a iznajmljivačima navodno ne ide na ruku ni to što traje Svjetsko prvenstvo u nogometu iako su reprezentacije država iz kojih nam tradicionalno stiže najviše gostiju već ispale iz natjecanja ili se nisu ni plasirale u Rusiju.

Kako bilo, na jučerašnji dan su na Booking.comu u periodu festivala "Ultra" bila dostupna čak 464 objekta, odnosno 10 posto oglašenih smještajnih kapaciteta na toj internetskoj platformi. Kada smo u tražilicu smještaja ukucali datume od 5. do 9. rujna i probali naći smještaj za četvero ljudi, ponuđen nam je doista širok raspon cijena i kvalitete oglašenih jedinica.

Tako bi takav aranžman u hotelu "Radisson Blu Resort" na Trsteniku došao oko 30.000 kuna, dok bi za privatni smještaj trebalo izdvojiti od 3000 do 6000 kuna, ovisno o izgledu i lokaciji prostora.

Na Airbnbu je ostalo još više praznih postelja tijekom "Ultre" - čak 14 posto, a prosječna cijena noćenja je 134 eura. Za 80 eura mogu se naći odlični apartmani u centru grada, što je prošlih sezona bilo u domeni znanstvene fantastike. Štoviše, zainteresirani mogu iznajmiti i šator za dvoje u blizini Poljuda po smiješnoj cijeni od 25 eura za noć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 12:46