StoryEditor
Splitprvenstvo u balotama

‘Izgubljeni’ s Visoke pomeli 80 ekipa, a nagradu će pojist i popit

Piše PSD.
24. kolovoza 2014. - 01:31
Domaći i stranci pratili su na Rivi u subotu, od popodne do iza ponoći, natjecanje najboljih splitskih ekipa u igranju balota u organizaciji „Slobodne Dalmacije“.

Jer nakon četiri kvalifikacijska turnira držana na Visokoj, Sućidru, Kacunaru i Lokvama, na kojima se prijavilo preko 80 ekipa, u završnicu Prvenstva Splita ušlo je osam finalista. Veliki sponzor natjecanja - kvalifikacija i finala, je „Karlovačko pivo“. Banka splitsko- dalmatinska se uključila u dodjelu nagrade pobjedniku.

Deset tisuća kuna, te po dvije bakse karlovačkog piva po igraču, kao prvu nagradu, nakon finala s ekipom „Rico“, osvojili su „Izgubljeni“, balotaši s Visoke.

- Igranje balota ovdje na Rivi je neopisiv doživljaj. Atmosfera, publika i suigrači su bili dobri i ugodni. U finalu smo zaigrali s našim prijateljima, rivalima na svim utakmicama. Organizacija prvenstva je bila na visokoj razini, a nagradu ćemo iskoristiti da organiziramo dobru feštu – rekao nam je Petar Žuljević, kapetan „Izgubljenih“.
Ivan Šošić zvan Rico, kapetan drugoplasirane momčadi, kaže da je najteže kad se izgubi u finalu.

-„Izgubljeni“ su bili bolji i čestitam im, a mi ćemo čekati drugu priliku. Ovo prvenstvo nam je bio veliki gušt i zabava – dodaje kapetan ekipe „Rico“ koja je za drugo osvojeno mjesto dobila bakelitne balote i dvije bakse piva po igraču.

Za tu ekipu je, radi svog supruga Vinka Kragića koji se natjecao, najjače navijala Ivanka Kragić.

Cila familija navija

- Ponosna sam jer je suprug ušao u finale. Cijela familija navija, ja malo u sebi, a više naglas. Tu su i naše kćeri Veljka i Petra – kaže nam Ivanka Kragić.Treće mjesto i po dvije bakse pive po igraču je osvojila ekipa „Trgovački obrt Nina“, a kapetan Špiro Gruica kaže da je to bio dan druženja i prijateljstva.

- Neka turisti ovo dožive i vide da balote u Dalmaciji igraju profešuri, doktori, studenti, radnici i umirovljenici. Svi smo ovdje prijatelji, takva je i atmosfera. Veselimo se i uživamo u igri koja je sinonim za Dalmaciju – kaže Špiro Gruica.

Prvenstvo Splita na Rivi je bacanjem prve balote u 16 sati otvorio dogradonačelnik Goran Kovačević. Odigrao je i mini natjecanje sa sutkinjom Eldom Sinovčić, bivšom svjetskom prvakinjom u kuglanju.

- Zadnji put sam, za divno čudo, nedavno igrao balote, prije par tjedana s društvom u našoj lijepoj Zagori, a prije toga sigurno nisam igrao deset godina jer zbog obveza nisam stizao. U balotama sam dobar, iako ne toliko kao finalisti ovog prvenstva – priča nam dogradonačelnik Kovačević.

Svi zadovoljni


Oko zoga za balote i s tribina, natjecanje su u svakom trenutku pratili više od 300 ljudi. Tu su i mladići iz Norveške, a 21-godišnji Simon nam želi dokazati kako dobro poznaje kako se baca na balote objašnjavajući nam pravila, te dodaje da je tu društvenu igru koju u njegovoj zemlji zovu boća, igrao samo jednom, dok je njegovi prijatelji u Norveškoj redovito igraju.

Svih osam i pol sati igre na nogama je pratio 79-godišnji Nediljko Božić, inače, kako nam je rekao, darivatelj krvi čak 90 puta u Brodosplitu.

Najvažnije je da poražene ekipe nisu doma otišle razočarane, nego su se svi odlično zabavljali proteklih tjedana sudjelujući u ovoj kultnoj tradicionalnoj igri i druženju.

Velika završnica Prvenstva Splita u balotama počela je u petak popodne, a završila je tek iza ponoći, no nikome se nije žurilo doma. I balotaši i publika su uživali u atraktivnoj završnici finala, a nitko doma nije otišao razočaran. Pobjednici su doma otišli s deset tisuća kuna, te po dvije bakse karlovačkog piva po igraču, a ni drugi finalisti nisu ostali praznih ruku

Tanja Gattin Zebić, foto: paun paunović / cropix

Elda: Uživala sam suditi

Elda Sinovčić je kao profesionalna kuglačica fizički bila spremna za maratonsko suđenje.

- Atmosfera je bila izvrsna, a ekipe jako koncentrirane, pa je bio užitak suditi – kazala je Elda Sinovčić.

Vesele strankinje

Natjecanje se produžilo do kasno u noć, pa su do zoga za balote navraćale i vesele strankinje. Jedna je uporno željela ući u igralište, a iako su prijateljice prvo odvraćale od te zamisli i povlačile je natrag, u jednom trenutku sve one ušle u zog među natjecatelje, mahale gledateljima igre na balote i njihale bokovima, dok im natjecatelji ubrzo nisu rukom pokazali da se maknu ća.

Analiza

U jednoj ruci smo zakazali. Kad smo se malo presložili, puno smo bolje zaigrali, no protivnici su bili bolji. Ipak moram spomenuti da je naš Marijo Banović odigrao dobar potez vridan tri punta – priča nam Željko Juričić, nakon što je njegova ekipa „Auto favorita“, porazom od „Izgubljenih“, ispala iz četvrtfinala.

Uslijedila je zatim ekipa „Grgo“ koji su u četvrtfinalu izgubili od „T.O. Nina“. Kapetan Grgo Šorgo kaže da su unatoč ispadanju, dobro se zabavili. Najglasnije navijače koji su ih borili s tribina imali su „Lordovi mangupi“, no do polufinala nisu došli, pobijedila ih je ekipa „Primorski Dolac“.

item - id = 244331
related id = 0 -> 1112477
related id = 1 -> 1106301
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2021 04:34