StoryEditor
Splitu petak presuda

Izgubi li spor sa Slovencima, "Prometu" prijeti - stečaj

Piše PSD.
28. listopada 2014. - 23:58
Treba li gradsko poduzeće “Promet“ ljubljanskoj tvrtki “„A-Cosmos“ i splitskom odvjetniku Željku Lubini isplatiti ukupno 37,5 milijuna kuna za dugogodišnje korištenje devet autobusa, znat će se u petak kada je na Trgovačkom sudu u Splitu zakazana objava presude u tom sporu.

Spomenute firme su još 1990. godine sklopili ugovor o leasingu vrijednom 3,2 milijuna njemačkih maraka kojim je splitskom poduzeću isporučeno devet autobusa MAN od kojih neki i danas voze splitskim ulicama.

U vrijeme sklapanja ugovora naš pravni sustav nije poznavao ugovor o leasingu, kazuju nam pravnici, već su se primjenjivale odredbe ugovora o zakupu.

Leasing je po nekim tvrdnjama isplaćen 1993. godine. Važno je da je po ugovoru “A-Cosmos“ i dalje bio vlasnik autobusa, a “„Promet“ ih je samo imao u najmu, te je nakon isteka ugovora o leasingu imao pravo otkupa po cijeni od 500 njemačkih maraka po vozilu. No, niti je dogovorio kupnju, niti je nastavio plaćanje najma, niti je vozila vratio.

Slovenska firma i Lubina su 1995. godine tužili splitskog autoprijevoznika da im isplati korist koju je stekao od tih vozila od 1993. godine. „A-Cosmos“ traži isplatu koristi od devet vozila koju je „Promet“ ostvario do 1998. godine, a odvjetnik Lubina za period nakon te godine, uz dodatno traženje da mu „Promet“ tih devet autobusa preda u posjed.

Na redu četvrta presuda

Trgovački sud je u tom predmetu do sada već tri puta presuđivao. Prvo da „Promet“ mora platiti, a što je ukinuo Visoki trgovački sud RH i predmet vratio na ponovni postupak. Zatim je sud odbio tužbeni zahtjev protiv gradskog autoprijevoznika, što je VTS potvrdio, ali zatim ukinuo Vrhovni sud RH. I treći put je sud presudio u korist „Prometa“ što je opet ukinuo VTS. Sada se čeka četvrta presuda.

Stranke su se pokušale dogovoriti, odnosno spor riješiti izvan suda mirnim putem. Zbog toga su od Trgovačkog suda više puta tražile odgodu ročišta. Do mirnog rješenja do sada nije došlo, pa je sud nakon izvođenja dokaza zakazao objavu presude.

Stranka koja izgubi ima pravo žalbe VTS-u. U slučaju da „Promet“ pravomoćno izgubi spor, taj milijunski dug bi ga mogao odvući ravno u stečaj.

Lubina: Nisu otplatili sve leasing rate

Odvjetnik Lubina nije želio komentirati tvrdnju da je on vlasnik devet autobusa:

- Ono što je bitno u ovom predmetu je da je “Promet“ ostao dužan “A-Cosmosu“ i da koristi autobuse koji nisu njegovi. Slovenska tvrtka je vozila dala u leasing “Prometu“ koji, da je otplatio svih 36 rata, imao opciju zatražiti da svaki kupi za 500 maraka. No, kako nije otplatio sve leasing rate, nije imao ni opciju kupnje, već je za autobuse ostao dužan znatan iznos novca i nije ih htio predati slovenskoj tvrtki. Bitno je i da je u vrijeme kad smo predali tužbu pravnik u “Prometu“ bio sadašnji direktor Edo Meštanek koji je tvrdio da potraživanje nema osnove. Bitno je i da su rukovodeće strukture “Promet“ odvukle u debeli minus i da nema govora da će je u stečaj odvući slovenska tvrtka u slučaju da dobijemo spor. “A-Cosmos“ je uvijek spreman na dogovor...– zaključio je Lubina.

Piše Tanja Gattin Zebić
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 08:34