StoryEditorOCM
Splitzima, zima led

Iz splitskog Vodovoda upozoravaju: ‘Temperature će lediti cijevi, evo na koje načine ćete se zaštititi od štete‘

Piše split sd
3. veljače 2023. - 21:23

Grad Split je putem Facebooka upozorio građane na prijeku potrebu zaštite vodovodnih instalacija od smrzavanja. Naime, zbog iznimno niske temperature, koje meteorolozi najavljuju idućeg tjedna, iz „Vodovoda i kanalizacije“ su odaslali prijedlog kako izbjeći moguću štetu zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi i interni vodomjeri iza šahte priključka (glavnog vodomjera). Za njihovo održavanje su zaduženi korisnici vodovodne usluge odnosno potrošači, zato građanima savjetuju da još jednom provjere zaštitu svojih internih vodomjera i vodovodnih instalacija.

Potrebno je zaštiti vodovodne instalacije, prvenstveno okno vodovodnog priključka, te instalacije koje su više izložene hladnoći poput vanjskih slavina, cijevi koje su izvan objekata ili se nalaze u negrijanim objektima, kao što su vikendice, garaže, konobe i slično.

image
Zvonimir Barisin/Cropix/Cropix

Slijedom toga mole potrošače da poduzmu slijedeće radnje i mjere opreza:

1. Zaštite vodomjerno okno priručnim sredstvima poput stiropora, tkanine, starih deka, dasaka, slame, jutenih vreća i sl.

2. Ispuste vodu iz slavina u dvorištu i internih vodovodnih cijevi koje nisu na propisanoj dubini.

3. U vikendicima i ostalim objektima koji se ne koriste redovito ili u kojima nitko ne stanuje, te kod odlaska na duži put, zatvore ventil iza vodomjera i ispuste vodu.

4. Također treba pripaziti na vodomjere u zgradama u podrumskim prostorijama koje nisu grijane, posebno u prostorima koji imaju nezaštićene otvore (razbijene podrumske prozore, otvore u zidovima i sl).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 01:01