StoryEditor
SplitPODIGLA SE IZ PEPELA

Iz pustoši od katastrofalnog požara iz 2017. godine rađa se nova šuma; 200 volontera u sklopu Boranke ovog vikenda u Žrnovnici posadilo 4000 stabala

Piše Nikolina Lulić
25. listopada 2020. - 17:05

Najveća volonterska kampanja pošumljavanja požarišta Dalmacije, popularna Boranka koju organizira Savez izviđača Hrvatske, nastavila se danas u Žrnovnici.

U subotu i nedjelju održane su prve ovogodišnje akcije pošumljavanja u kojima je sudjelovalo 200-tinjak volontera koji su posadili oko 4000 novih stabala posađenih u sadnicama i sjemenu. Sadili su se hrast crnika, čempres, pinija i primorski bor, a crni bor se sadio u sjemenu.

U akciji su sudjelovali izviđači iz Splita i Trogira, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, planinari iz HPD Mosor i Planinarskog kluba Split, članovi Udruge veterana domovinskog rata „Brodosplit“, volonteri HGSS-a i drugi volonteri iz Splita i okolice među kojima i grupa stranaca iz Australije, Novog Zelanda, SAD-a i Kanade. Kako je Veleposlanstvo Kanade jedan od glavnih partnera Boranke, akciji se osobno pridružio i Veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Alan Bowman.

- Snažno podržavamo Boranku od početka. COVID nije zaustavio klimatske promjene. Trebamo saditi šume i u Hrvatskoj i u Kanadi. Ponosan sam što su kanadski avioni tipa Canadair gasili požare u Hrvatskoj – izjavio je Veleposlanik Bowman.

Ovogodišnja Boranka održava se pod strogim epidemiološkim mjerama i uz ograničeni broj volontera. Sve mjere se koordiniraju sa županijskim stožerom civilne zaštite kako bi se izbjegao rizik za volontere koji sudjeluju u akciji.

image
Božidar Vukičević/Cropix

- Situacija s koronom nikoga ne veseli i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Na sreću, akcije pošumljavanja održavaju se na otvorenom i to na širokom području pa smo u potpunosti u mogućnosti održavati razmak između volontera i poštivati sve važeće mjere. Smatramo kako je boravak na otvorenom u prirodi i pomaganje istoj toj prirodi, uz pridržavanje postojećih mjera i odgovorno ponašanje, koristan i za ljude i za prirodu. Nadamo se da ćemo moći nastaviti akcije pošumljavanja kako bismo vratili čim više šuma na požarišta Dalmacije – zaključio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka.

Ovo je već treća godina u kojoj se provodi kampanja Boranka koju organizira Saveza izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama, Hrvatskom gorskom službom spašavanja i Splitskim skautskim zborom te uz podršku Ravnateljstva civilne zaštite, Gradskog društva Crvenog križa Grada Splita, Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj i Grada Splita.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Do sada je u akcijama pošumljavanja u protekle dvije godine sudjelovalo više od 6300 volontera iz čitave Hrvatske koji su posadili oko 65.000 stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka već sada postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi.

Sljedeće akcije pošumljavanja bit će organizirane za vikende 7. i 8. studenog te 14. i 15. studenog. Pošumljavat će se požarište na području splitskog naselja Donje Sitno.

Zbog postojećih mjera i važećih ograničenja, volonteri se prije dolaska obavezno moraju prijaviti putem e-maila na info@scoutcity.org ili putem mobitela organizatora na broj 091 3639 942.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 14:10