StoryEditor
Splitpočetkom 2021.

Iz Nizozemske u Split stiže hladnjak za Pfizerovo cjepivo: tu će se čuvati na minus 80, dr. Karin objašnjava kako će se doze dalje slati do ambulanti

7. prosinca 2020. - 19:09
Hladnjaci tvrtke ”Desmon SPA company laboratory” pogodni za čuvanje cjepiva na minus 80 proizvode se u Italiji  AFP

Najdalje do početka iduće godine u Split će, u županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ), iz Nizozemske biti dopremljena posebna ledenica kapaciteta 560 litara, u kojoj će se čuvati cjepivo za COVID-19.

Na minus 80 stupnjeva ta će ledenica održavati "friškima" doze cjepiva za čiju su uporabu nužni takvi uvjeti, poput onoga od proizvođača Pfizera i BioNTecha.

Još se točno ne zna kada će to cjepivo doći u Hrvatsku i kada će se početi s cijepljenjem. Nakon njegova dopremanja na NZJZ SDŽ, distribuirat će se po ambulantama obiteljske medicine, gdje će cijepljenje obavljati obiteljski liječnici. Prema zasad raspoloživim informacijama, moći će se cijepiti i na NZJZ-u.

Mogu i obiteljski liječnici

Nedavna informacija da bi upravo obiteljski liječnici mogli obavljati procjepljavanje stanovništva naišla je na njihovo negodovanje. Zbog specifična načina čuvanja na minus 80 stupnjeva, izrazili su bojazan, jer gotovo nitko od njih nema hladnjake u kojima se može čuvati takvo cjepivo.

No, po svemu sudeći, obiteljski liječnici ipak će biti važan kotač u procjepljavanju, jer se cjepivo na tako niskoj temperaturi ne mora čuvati do samog unosa u organizam.

– Mi ćemo distribuirati cjepivo kako to od nas bude tražila koja ambulanta obiteljske medicine i u onim količinama koje će njoj biti potrebne. Od onog trenutka kada mi iz zamrzivača izvadimo cjepivo i distribuiramo ga nekoj ordinaciji, ono u običnom hladnjaku može stajati četiri do pet dana, a da se ne "pokvari". Dakle, nema razloga za bojazan naših kolega. Naravno, ako je netko od njih naručio deset doza cjepiva, mi ćemo ih isto toliko i dostaviti, upravo zbog toga da bi cjepivo moglo biti "friško" i ispravno za cijepljenje – rekla nam je prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a.

image
Dr. Željka Karin: Nema razloga za bojazan naših kolega
Paun Paunović/Cropix

Ledenica koja im stiže košta 122 tisuće kuna s PDV-om i taj će iznos platiti sam NZJZ svojim novcem.

No, kako uvijek ima ljudi koji mogu i žele pomoći, tako se jedna splitska tvrtka ponudila da ona kupi i plati taj ledomat. Ako se to obećanje ostvari, novac NZJZ-a uložen u hladnjak trebao bi se refundirati iz donacije te splitske tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 19:55